Brynäs IF

722760 inlägg · 7954 ämnen

Tierp vs Team Gävle



Tierp vs Team Gävle
Tänkte på sammarbetet med Tierp, och liknelsen med Team Gävle. Jag menar hur såg sammarbetet med Team Gävle ut? Var inte hela TG ett farmarlag? Och Tierps-sammarbetet är väl endast att Brynäs lånar ut spelare som får matchträning, vanlig träning, med andra ord, får möjlighet att utvecklas i en nivå under elitserien? Eller har jag fel? Det är väl t.ex. inte möjligt för Brynäs att plocka vilken spelare som helst från Tierp, utan bara de som tillhör Brynäs organisation? Finns det någon som kan förtydliga det här lite?
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
PJ Davydjoos: Visst var TG ett renodlat farmarlag, något som Tierp, ännu, inte är. Liknelsen annars tycker jag ligger i att filosofin i att låta unga BIF-juniorer lånas ut dit för att utvecklas i allsvenskan och att Flygis och Lillis tränade TG när det begav sig. Vet inte om BIF kan plocka vilka spelare dom vill från Tierp men det tror jag, meningen med samarbetet är ju att utveckla spelarna till elitseriespelare, då borde det inte spela någon roll om dom tillhör BIF:s organisation eller inte. Man får väl se under säsongen hur det kommer fungera.
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Tycker att sammarbetet med Tierp är det bästa satsningen på att få fram talanger underifrån som Brynäs har åstadkommit på väldigt länge. TG gav oss väl om jag minns rätt t.ex. Andreas Dackell, Jonas Johnsson, Johan Lindström och flera andra(Löfström'arna)? Hoppas att även detta sammarbete bär frukt i något liknande, det krävs i vilket fall som helst att man vågar satsa på ungdomen för att även i fortsättningen tillhöra ett av Sveriges bästa lag. Och varför inte ta tillbaks Sandlin i ungdomsverksamheten i klubben, hör för mig att han gjorde ett bra jobb, han är ju en så'n som utvecklar spelare. Han har trots allt mycket kunskap, och det bör ju utnyttjas, och han vill väl hjälpa till i klubben som han uttryckt förut iallafall ligger värmast om hjärtat. Jag tycker mig iallafall se en ljus framtid, då det verkar som att filosofin om att ge juniorerna större möjligheter till att utvecklas har växt sig stark i Brynäs ledning.
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Fördelen med TG var att laget spelade/tränade i samma hall, och var ett renodlat farmarlag. Nackdelen var densamma; eftersom det var ett renodlat farmarlag, fick Brynäs stå för hela kostnaden för samtliga spelare och resor, utan att få några intäkter (TG var inget eget varumärke, med egna fans, sponsorer osv)De enda intäkterna man skulle kunna påföra TG var transfersummor för sålda spelare(ca 12 miljoner in under 92-96 tror jag), men de intäkterna försvann med Bosman. Det var till stora delar därför det lades ner; man letade då efter en samarbetsvariant "lagom långt från Gävle" så att laget kunde ha ett eget upptagningsområde, med en förening som stod på egna ben. Sandviken var tilltänkta (inklusive att ta över TG:s plats i ettan/allsvenskan) men tackade nej. Tierp ser jag som optimalt (med en Brynässponsrad buss som skjutsar spelarna från Gävle); Mora tex har för stora egna ambitioner, GGIK upplever sig som konkurrenter. Håller på Tierp stenhårt i år, viktigt på lång sikt att de lyckas etablera sig i NHA!
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Det här med "farmarlag" är en rätt knepig historia. Det blir lätt så att en förening äts upp av en annan oftast större förening.
Kvar blir ett utarmat lag med mer eller mindre stora skulder.

Ur utvecklingssynpunkt är det bättre att samarbeta med fler föreningar.
Att bara ha en förening att vända sig till för att hitta utbildningsplatser blir rätt så begränsande efter ett tag.
Det krävs erfarna spelare/lärare för att praktikanterna skall lära sig något.
Med en medelålder runt 20 blir det ju ett förstärkt juniorlag, dvs tillbaka på skolbänken igen!

Desto fler föreningar som står för praktiken desto lättare att hitta rätt praktikplats åt rätt spelare i rätt tid.
Dessutom blir det till större nytta för de aktuella föreningarna.

Omkring Gävle är det just nu två alternativ som gäller. Tierp (ungt) och Valbo är de föreningar som har högst ambition för tillfället.
Bra verksamhet där skapar förutsättningar för Brynäs att hitta bra utbildningsplatser för unga spelare.

FBK och Bofors har efter några år fått till relationen bra, mycket beroende på att FBK till stor del håller sig i bakgrunden och låter Bofors sköta verksamheten på egen hand (med stöd från Karlstad när det gäller bla unga lovande spelare och säkert organisatoriskt stöd).

Bra saker tar tid!
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Vi har väl dragit nytta av Tierp vid flera tillfällen tidigare också? Var inte "Honken" i Tierp, eller är jag helt ute och cyklar. Har dessutom för mig att Sandlin hämtade Löfström x 2 från Tierp mitt under pågående säsong.
Instämmer helt vad gäller resonemanget att använda fler klubbar. Brynäs har ju samarbetat med Mora och lånat ut spelare dit för att de ska få matchträning. Och lånade vi inte ut Johan Lindström till Tingsryd en säsong? Eller cyklar jag igen nu?
En fråga vaknade i mitt huvud nu: Vi släppte två unga lovande backar i år; Herman Hultgren och Joakim Persson. Vad säger ni om det? Själv tycker jag att det är positivt. De får inte plats i det här lagbygget nu, och då utvecklas de mer på annat håll. Dessutom tror jag att chansen är större att de kommer tillbaka hit när de behövs. Risken med att behålla spelare som inte får spela är att de tröttnar och sticker permanent. Nu har vi i alla fall en bra chans att få hit dem igen.
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Jodå, Honken kommer ifrån Tierp. Stod A-lagshockey i Tierp för att som A-junior komma till Brynäs och spel i det lag som tog JSM brons under Sandlin. Var tredjemålvakt i Brynäs och sedan vet vi vad som hände (guldet -99).
Löfströmmarna kom från Tierp till TG och lyftes sedan upp i Brynäs tillsammans med andra tidigare nämnda spelare.

Lindström valde nog själv att gå till Tingsryd efter att TG lades ned. (I år försöker lillebror Lindström att ta en plats i Tingsryd)

Ibland behövs det ny omgivning för att de skall lossna.
Hultgren håller till i Rögle i år.
Persson skall spela i Tierp.
Fredrik Persson, b, som avslutade säsongen med Tierp (jämnårig med Joakim Persson) spelar i Tingsryd.

Det är tufft att ta en backplats i Brynäs.
Utan spel, ingen utveckling.
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
Lindström ville nog stanna innan han stack till Tingsryd, men Brynäs satsade på Tommy Westlund från Avesta istället, så Lindström fick inte plats.
Kommentera

Sv: Tierp vs Team Gävle
I år kommer det nog att gå bättre för BIF då förväntningarna inte är så stora som de var förra året.
Dock så behöver det ges mer tid för de yngre förmågorna för att kunna matcha FBK, DIF mfl i slutspelet
Kommentera

« · 2951