Brynäs IF

722763 inlägg · 7954 ämnen

Ungdomarna

3908 · » Till forumet


Sv: Ungdomarna
Visst kan du vara kortväxt och ta plats i Elitserien. Problemet är bara att spelaren måste vara ännu bättre för att kunna kompensera tyngden. Ärligt talat finns det rätt så få småväxta spelare som lyckas med lysande undantag som Molin, Peter Larsson och stundtals Anders Söderberg.
Å andra sidan ligger Floberg i paritet med Wågström gällande längd och höjd men den senare var klart mer lovande i samma ålder.
Men visst vore det suveränt om Floberg kunde utvecklas till en elitseriespelare.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Tänker inte ta strid med dig gällande Floberg, vet för lite om honom för det. Klart det kan vara en nackdel att vara småväxt, men om jag nämner "smurfkedjan", behöver jag säga mer? Och Andreas Dackell är väl inte den största tallen i skogen han heller? Låg tyngdpunkt och några kilo muskler så är man tillräckligt svårstoppad.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Men genom åren så måste det väl ändå vara Timrå o Kiruna som producerat till Brynäs mest...
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Samarbetet med Tierp måste emellertid tilläggas är en garant för att Brynäs kan utveckla sina juniorspelare i framtiden.
Se bara på Team Gävle tidens framgångar.

Märkte att Brynäs hemsida låg nere och fick ett SIRCAM mejl från deras shop.
Uppenbarligen har man tekniska bekymmer.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Avesta är för övrigt än ort som producerat riktigt bra hockeyspelare på löpande band till Brynäs, exempelvis Westlund, Lunkan och Bergqvist. Intressant att följa Fredrik Sundin i FBK i år också, där skulle Brynäs scouter varit framme tidigare.
Lunkan gör f.ö. massor med poäng i SAIK och är en riktig matchvinnare där.
När det gäller juniorer och deras utveckling kan det väl nämnas att både Janne Larsson och Tommy Westlund var "late bloomers" om uttrycket tillåts.
Att Floberg skulle ta en plats i Brynäs ordinarie uppställning något av närmaste åren har jag fortfarande svårt att se. Han är alldeles för småväxt tyvärr.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Lunkan producerade många poäng både i Avesta och i Brynäs J-20 (trots relativt få matcher). Likadant i Mora. Hur det går nu för tiden vet jag inte.
Problemet är att det är en sak att spela juniorhockey eller i Allsvenskan. Det är rätt mycket högre krav på färdigheterna när man skall spela i Elitserien. Lunkan har inte rörligheten på rören för att hinna med tvåvägsspelet i Elitserien. Gällde det bara spelet runt motståndarkassen skulle han platsa. "Offsidekungar" har det inte lätt...

Alltid finns det något hos en spelare som begränsar möjligheten att deltaga i en serie. Eller tvärtom; något som gör att de platsar.
Det är därför ibland "anonyma" (junior-) spelare kan kliva upp och imponera i tex Elitserien. Beror också mycket på vilken omgivning man får.
En ung kille tillsammans med Janne Larsson får lite fler smörpass än av en jämnårig center i ett juniorlag, om man säger så...

Det är väldigt svårt att bedöma hur långt en ung spelare kan nå.
Förmodligen därför att det är så många faktorer som skall samverka för att det skall fungera.
Det gäller att hitta balansen mellan hockey och fritid. Det gäller att våga prestera i svåra matcher. Det gäller att förstå spelet osv.
Därför är en spelare inte etablerad förrän han är etablerad. Enkelt och svårt samtidigt.

Att jämföra Jobs och Floberg kan därför tyckas vara enkelt.
Det är inte så enkelt eftersom de inte kommer att ha samma roll i laget.
Det är också en fråga om utbud och efterfrågan.
Med tanke på efterfrågan (behovet i A-laget) kanske Floberg just nu ligger närmare spel.
Men det beror också på skadeläget m.m.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Visst blir det svårt att ersätta Larsson när den dagen kommer. Men man kan ju inte se det som att någon av ungdomarna ska ersätta honom. Alla får helt enkelt kliva upp ett snäpp. Kyrö tar Larssons roll, någon annan tar Kyrös (Wågström kanske, eller en hemvändande Lindström) och någon yngre förmåga tar plats i tredjefemman. Det är så det fungerar.
Håller med tidigare inlägg om att vi inte ska ha för höga krav och förväntningar på ungdomarna, de måste få tid att utvecklas och också förtroende att spela. Man måste få misslyckas för att utvecklas och med "gubbarna" som stöd tror jag nog att de kan lära sig en del.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Håller med. Har svårt att se exempelvis Floberg som en Elitseriespelare om några år.
Mårs och framförallt Jobs har bägge möjligheten men innan någon av dessa är flygfärdiga har Janne Larsson lagt skridskorna på hyllan och vem ersätter honom kan man fråga sig....
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Tyvärr kan man inte säga att de dominerade direkt i J20-serien ifjol, och var inte med i poängligorna; har en känsla av att både Kenneth Bergkvist och Stefan Lundqvist låg högre upp i motsvarande ålder. Visar att det är ett stort steg upp, och att vi inte kan/bör sätta för stora krav på dom inför seniorsäsongen. Som sagt, det tar tid att lära sig vuxenhockey.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
Bugar, bockar och tackar för ett uttömmande svar. Alltid kul med sakkunnigt folk och vettiga analyser.
Kommentera

Sv: Ungdomarna
De är bland de bättre i sina årskullar i Sverige. Landslagsspelare. Men rätt olika som spelare.

Mårs är en stabil center som är tung att möta. Har koll på defensiven men behöver mer tid för att växa in i rollen som offensiv och spelfördelande Brynäs-center.

Jobs är en virvelvind på isen. Passar bra i rollen att checka fram pucken högt upp i banan eller att vara den som kan spelvända/kontra snabbt.
Har ett vasst skott. Behöver tid för att hitta balansen mellan offensiv- och defensivspelet.

Floberg är en klok tvåvägsspelare som ofta finns på rätt ställe i banan både framåt och hemåt. Bra fart på rören, framför allt rörlig, om än inte lika explosiv som Jobs.
Behöver mer tyngd för att kunna stå emot spelförstörande moment (hakningar, klubban runt halsen m.m.)

Sedan finns ju Adam Andersson. Också landslagsspelare. Spelande back som var ordinarie i Mora i Allsvenskan förra året.

Kan också nämna Erik Wallace Johansen, Brynäs norske tiger. Center som är född 1983. Spelar i norska juniorlandslaget. Har koll på var i banan han skall vara. Duktig spelfördelare. Behöver tid för att skaffa sig den rätta fysiken och rutinen för en elitcenter.

Snäppet yngre (född 1984) finns tex Joakim Lundström, mv, Niklas Danielsson, c/fw (ny från VIK/Almtuna) och Zoran Katalina, fw. Alla tre deltager i elitläger (30+4 spelare) i Väsby denna vecka.

Ännu yngre (född 1985) finns Kristoffer Bäckström, spelande back, som deltog i Team 16 under förra säsongen.

Bara för att nämna några av de yngre...

Men det tar tid att bli bra hockeyspelare.
Ge dem några år för att lära sig spelet.
Följ dem via www.swehockey.se i vinter.
Kommentera

Ungdomarna
Tänkte lägga ut en fråga och se vad jag får för svar.
Vad finns det för framtidsutsikter med ungdomarna i laget? Mårs, Floberg, Jobs m fl. Hur pass bra är de/ kan de bli?
Kommentera

3908 · »