Välkommen till Cafét
Här är inget ämne varken för stort eller för litet. Här har vi härliga diskussioner om allt som kan tänkas. Här sitter vi gärna med mungiporna pekandes uppåt. Däremot så snackar vi om hockey och övrig sport på för det avsedd plats.
Det största valet vad det gäller antal röster har precis varit, det är det indiska parlamentsvalet, medan valet med mest polisisk makt med säkerhet är det amerikanska presidentvalet.
Med andra ord, är valet till EU-parlamentet både till makt och till antal världens näst största val. I antal röster är det alltså större än det amerikanska och ryska valet tillsammans.
Visst, det finns problem med detta val, så kallat politiskt underskott. Parlamentet är bara lagstiftande, inte beslutande vilket skeptikerna brukar anmärka på. EU-motståndarna menar också att allt för mycket nationell makt numera är förlagt till Bryssel. Länderna har tappat sitt nationella självbestämmande.
Fast nu har vi vad vi har. Vi kommer knappast att gå ur EU och oavsett vi vill eller inte får vi leva med unionen.
Vi har åtta olika partigrupper i EU-parlamentet där man har stoppat in våra politiska partier.
1. Kristdemokrater och konservativa. (M och KD)
2. Socialdemokrater (S)
3. Liberaler och demokrater (C, Fi, FP)
4. De gröna (MP)
5. Vänstern (V)
6. Nationalister och främlingsfientliga (SD)
7. EU-motståndare (Junilistan)
8. Grupplösa (Inget svensk parti)
Några intressanta iakttagelser är att om Fi skulle komma in i parlamentet hamnar de i samma politiska grupp som Folkpartiet. Internationellt ser man feministerna som liberaler, vänsterliberaler kanske. En annan sak som förefaller något udda med svenska mått är att KD tillhör den största gruppen. Våra kristdemokrater härstammar ju från frikyrkan, medan kontinentens kristdemokrater sitter ihop med katolska kyrkan. Med andra ord åker KD räkmacka med påven.
Jag tycker nog att Piratpartiets framfart ändå är det mest intressanta som sker idag. I Ekots lördagsintervju frågades partiledaren Richard Falkvinge ut. En mycket bra intervju där man fick en bra bild av vad som skiljer dem från de övriga partierna.
Bl a blev det tydligt att man bra intresserar sig för några enstaka frågor och väljer att strunta i många kanske ännu viktigare frågor som miljö, ekonomi och arbete. Här är intervjun:
www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1751311&BroadcastDate=&IsBlock=
Ungefär 6 procent har partiet idag och siffran stiger från dag till dag. Falvinge menade att de inte had bestämt vilken partigrupp som de skulle tillhöra. Han menade att de partier som mest liknade Piratpartiet i medborgarrättsfrågor och integritetsfrågor var liberalerna och miljöpartiet.
Det innebär att han rankade Centern, Miljöpartiet och Folkpartiet som bättre på Internetfrågor än de övriga partierna. Men han hade också en klar åsikt att de etablerade partierna var okunniga eller mycket okunniga om Internetfrågor. Moderater, Kristdemokrater och Socialdemokrater är visst allra sämst.
Själv tycker jag att det är intressant att rösta fram vissa enskilda frågor, vi hade miljöpartiet som bumpades upp för några år sedan så att alla partier blev ”gröna”. Vi hade SD som kom fram för något år sedan och Fp började sno språktestfrågor från dem. Vi hade Moderaterna som började prata arbete på ett nytt sätt.
Och nu idag har vi Piratpartiet som har fört fram frågor om medborgarrätt, integritet, avlyssning, patent, upphovsrätt på agendan. Plötsligt börjar alla partier bli pirater. Alla vill ha dessa röster. Frågan är om det är för sent.
Själv undrar jag om jag inte ska ge Piratpartiet min röst. Mest på grund av att George Bush’s övervakningssamhälle har fått breda ut sig över hela världen, mänskliga rättighet kränks med hänvisning till att han har fiender överallt. FRA, IPRED med kameror i varje buske. Likaså har man givit film-, skiv-, och programbolag rätt att jaga internetanvändare utan att blanda in rättsväsendet.
Min gissning är att Piratpartiet kommer att hamna över 8 procent och bli tredje största parti. Vi får se, kanske ger jag dem min röst. Den 7 juni är det dags. För rösta ska jag...