JimmyH: Bra, Jimmy! Håller dock inte med om The Ring- jag fattade inte alls vad som var bra med den filmen.... Natural Born Killers tycker jag mest var en orgie i våld och skit.
I helgen såg jag The Miracle. En otroligt välgjord hockeyfilm om en sann historia. Ishockeyns största skräll genom tiderna räknas fortfarande som det de amerikanska collegelaget gjorde OS 1980 i Lake Placid. Filmen är grym på så sätt att alla små detaljer stämmer till 100%. Alla matchdräkter, alla spelare i alla landslag har rätt nummer och namn. Spelskevenserna brukar vara svåra att få bra i film men här är de klockrena.
Herb Brooks, mirakelcoachen gestaltas klockrent av Kurt Russell.
Alla som har intresse av hockeyhistorik bör se den filmen.
31 januari visas 2004års bästa film, som en sorts minserie på SVT.
Fyra nyanser av brunt. Så makalöst klockren!
Den är nog den bästa film som gjorts i Sverige.
I övrigt så må jag säga att jag gillar:
*Mina jag och Irene *Pulp Fiction *Kill Bill 1 o 2 *My little eye *Star Wars-filmerna *Lord of the Ring-filmerna *Gudfadern *Gökboet *Lock stock and two smoking barrels *Boondock Saints *The Big Hit *National born killers *Mars Attacks *Forrest Gump *The Ring *The Grugde
VET NI VAD SOM HAR HÄNT FABIAN BENGTSSON (vd för Siba)? Då jag vet vem Fabian är, hoppas jag att alla som kan veta något om hans försvinnande tar kontakt med polisen i Göteborg 031-739 24 13. Har du sett hans bil, mörkgrå BMW M3 registreringsnummer TGB 474, eller har du en aning om vem som kan tänkas ha rövat bort honom, KONTAKTA POLISEN 031-739 24 13.
Bild på Fabian kan ses under mitt filarkiv, samt på Aftonbladet och Expressen.
Per HApps: Gillar du DaVinci koden så ska du läsa Dan Browns senaste eller egentligen förra. Änglar och demoner heter den och han skrev den före Da Vinci koden men den släpps i Sverige nu på fredag.
Jag har haft förmånen att få läsa ett förhands ex. och den är bättre än Da Vinci koden även om jag gillade den skarpt också.
NR_9: Metal Guru och jag har en gemensam favorit som hyllats i tidigare boktråd. Jag är inte säker på att det är den bästa boken någonsin men den är jäkligt bra. Jag har rekommenderat den till massor av mäniskor den senaste månaden och alla som läser den gillar den.
Det är "The Curious Incident of the Dog in the Night-time" av Mark Haddon som Metal Guru hittade en svensk titel på också. Om den autistiske pojken som löser ett hundmord. Jag tjatar och drar upp den igen. Se länk!
Just nu har jag precis börjat på Mystic River av Dennis Lehane. Jag har inte sett filmen som gick i våras (väl?) men den verkar ha varit uppskattad. Boken sa bara schlörp så var jag fast. Ska nog logga av och fortsätta läsa den. Handlar om tre elvaåringar i en förort i USA som är bästisar men som kommer ifrån varandra efter en dramatisk händelse. De möts igen i vuxen ålder efter ett mord när en är polisen som utreder, en annan offrets pappa och den tredje misstänkt. Har bara läst ett par kapitel men det verkar lovande.
Goodfellas, säger bara Ray Liotta, en otroligt underskattad skådespelare. För er som tvivlar rekommenderar jag tidigare nämnda film samt Narc, en film som av någon anledning passerade obemärkt här i Sverige, väldigt oförtjänt.
Lumber Jack: Hade inte 8a åringen gömt nyckeln till video skåpet. Skulle jag talat om vem som gjort musiken till Das Boot. Men det borde väll du känna till Orion ?
orion: Förstår ändå inte din jämförelse kring Gudfadern och Nino Rota i förhållande till Sergio Leone´s filmer och Morricone. Alltså att musiken till Gudfadern är så mycker mer "oväntad" och opassande.
Vi borde i alla fall tycka lika i detta tycker jag ;) Men vi får väl ta upp det här senare, framefter...
orion: Gör ni inget annat än att läsa på fodralen vilka som gör musiken ? Enda filmmusik jag kan komma på är Roxet i Pritty women. Den gick ju härom veckan på TV. ( c : Du är yrkesskadad ( c : Natti natti
orion: I Vetenskapsradion Forum har man diskuterat historiens betydelsefullaste filmmusik i några program. De kommer fram till att den viktigaste har varit Max Stierns musik till King Kong. På andra plats kommer någon gammal fransk film och trea är Blade Runner. Bl.a så nämns Morricone i det senaste av programen som en skicklig filmmusikskapare, men han kommer inte med något nyskapande.
Intresserade kan gå in och lyssna i de olika programen. I det senaste börjar filmmusiken efter c:a 14.00 min.
Godfellas och Das Boat är nog mina favoriter b.t.w. bubblare Gudfadern, Casino och Stalingrad. Fast allra helst ser jag på Hedebyborna.
Skarin: Jag lovar dej: Nino Rota lägger sej alltid UNDER filmens handling, Morricone lägger sej ovanpå och förstärker den, och när han drar på med gråtande kvinnoröster brukar jag osäkra min revolver! De blir dyrt med nya teveapparater...
Men det är väl en jävvla tur att vi tycker olika ; ) (fast inte om Timrå IK, dårrå...)
orion: Tycker att vi sammanstrålar en hemmakväll du och jag över någon flaska whiskey och går igenom lite filmer och dess musik ;) Typ........Once upon a time in America, Once upon a time in the West, Den gode......., A fistful of dollars, For a few dollar more, Ducka skitstövel och givetvis Gudfadern.
Det kan ta några timmar. Men det kan det vara värt. Så får vi se vart det smetas iväg.
Skarin: Första temat i första Gudfadernfilmen... Jag säger bara: Första tem........ En trumpet, et hotande basmuller från orkestern: Han har berättat hela eposet på en minut! Morricones problem är att han smetar, jag vill tänka själv, jag vill inte att musiken ska berätta i förväg.
Skarin: Vem skulle mina uttalanden stå för annars :)
Men jag såg att du gillade "Gudfadern"... Där är den i mitt tycke störste filmusikkompositören alla kategorier: Nino Rota, han som gjorde det mesta till Fellini, och Gudfadernmusiken. Då får jag gåshud!
orion: Det får givetvis stå för dig. Finns ingen som har eller kommer att skapa bättre filmmusik än Morricone, passande nog till Sergio Leone´s filmer. Aldrig har väl film och musik passat så bra ihop som i just det där radarparet?
Tragiskt att de flesta av Sergio Leone´s filmer blev superhyllade och verkligen uppskattade på fullaste allvar efter att han gått bort.
Skarin: Fast Ennio Morricone är ju (förlåt, jag gäspar!) världens tråkigaste kompositör! Jag tror jag måste gå till sängs, bara ordet Morricone gör mej sömnig. Fast Pacino piggar upp..!
mattias - 74: Fast "Slingblade" är ju inte tokig den heller, manus av Steven King, skulle man tro..men icke! Fast "Stand by me" är ju inte tokig den heller, och den har ju manus av Steven King...
*Once upon a time in America *Gudfadern 1, 2 och 3 *Deer Hunter *Den gode, den onde, den fule *Once upon a time in the West (outstanding) *Den sista färden *Fyra nyanser av brunt *För en handfull dollar *För några få dollar mer *Taxidriver *Gökboet *Plutonen *Nyckeln till frihet (populär ser jag)
Har flera på gaffeln, men avvaktar med att fortsätta.......;)
Nyckeln till Frihet om jag får bestämma, Morgan Freeman och Tim Robbins gör sina bästa roller nånsin och filmen är ett mästerverk, kan inte mätas med någon annan film, kanske Gudfadern filmerna men det vette fan ;)
Per HApps: Trevlig liten bok, om inte annat var det intressant att få läsa vad nästan varenda svensk har läst under det senaste året.
En bok som jag fastnade för på mellanstadiet, tror jag det var, var Michael Endes bok Momo och kampen om tiden. Den boken läste vi även när jag med föga framgång studerade tyska på universitetet.
Chief: Jag har hittat tråden i LHFs gästbok, men när jag försöker att klistra in genvägen dit så kommer jag till de senaste inläggen i LHFs gästbok istället för till den tänkta tråden.
Paddan: Vore lite kul faktiskt, hade vi varit lite förutseende hade vi sparat det från början. Men du verkar ju vara på hugget så sätt igång och leta lite. ;)
Chief: Äh, det är väl lika bra att du donerar dessa så fort som möjligt så att de kartongerna inte blockerar hela lägenheten. Hmm, undrar just om man kan hitta den där gamla tråden.
Paddan: Nu är jag besviken, hade förväntat mig minst en vits på temat spökskrivare från dig.
Svårt det här att försöka välja ut böcker, finns ju så många trevliga. Själv väntar jag dock med stor spänning på uppslagsverket The Leaning of Miff. Nå, Paddan...?
66Hagberg: Jag tror att mitt tips får bli en sån där coffeetablebook (men inte en bok om coffeetables) eller snarare coffeetabletegelstenen "The Pythons Autobiography by the Pythons". Det är alltså en bok om historien bakom männen bakom Monty Python skrivet med deras egna ord. Ja, förutom kapitlet om Graham Chapman som av logiska orsaker de andra medlemmarna har författat.
Lumber Jack: Jag måste erkänna att jag inte har sett någon av filmerna och efter att ha läst boken tror jag inte att jag får ut så mycket av dem i alla fall så jag hoppar nog över det.
Mitt bidrag i regnbågssoffan blir Dostojevskij, "Brott och straff". Vill man ha något mer sanslöst kan man med fördel välja en bok ur Terry Pratchett's serie om the Discworld.
66Hagberg: Författaren heter Thomas Harris och den första versionen av filmen heter Manhunter, regisserad av den gamle Miami Vice-snubben Michel Mann. Den kom ut så pass tidigt som 1986, och är enligt mig bättre än remaken Röd Drake.
Ett tips är boken Röd drake vars författare jag inte kommer ihåg namnet på dessvärre. Boken har kommit som film och händelsen är tiden innan När lammen tystnar med Hannibal Lector som kanibalen även i den boken. Det var första gången jag har fått kalla kårar av att läsa en bok, gjorde väldigt stort intryck.
Här är inget ämne varken för stort eller för litet. Här har vi härliga diskussioner om allt som kan tänkas. Här sitter vi gärna med mungiporna pekandes uppåt. Däremot så snackar vi om hockey och övrig sport på för det avsedd plats.
Bra, Jimmy! Håller dock inte med om The Ring- jag fattade inte alls vad som var bra med den filmen....
Natural Born Killers tycker jag mest var en orgie i våld och skit.