Frölunda HC

60372 inlägg · 3399 ämnen

Varför Salo

« · 583238 Till forumet


Varför Salo
Jag har länge funderat, på varför tog Frölunda Tommy Salo?
Salo är sliten och helt enkelt värdelös nu för tiden!

Frölunda kommer att förlora en massa matcher med han i målet!
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson: Skönt å se att du är så ödmjuk i ditt sätt att beskriva Salo´s kapacitet....
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson: Frölunda skulle förlora en massa matcher oavsett vem vi har i målet.
Kommentera

Sv: Varför Salo
mok: Men varför salo?
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson: Och varför inte?
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson: Salo har mycket mycket mer än "bara" sitt målvaktspel att tillföra truppen. Jag tycker det är utmärkt att få en sådan kille till föreningen. Men det är klart, du vet väl bättre än Lillis, Karlsson och Niclas m m.
Kommentera

Sv: Varför Salo
Bonuz: Jag har bott granne med salo!!! Har sett hur han brukade halta.
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson:
Aha..Lite jag mötte Lassie över det hela..

Då har jag något som är bättre..Dragan bor granne med mig..
Kommentera

Sv: Varför Salo
jens magnusson: Hoppas nu att du orkar läsa... Detta var inför förra säsongen, numera spelar han som bekant i Frölunda.



Tommy Salo har varit Sveriges klart bäste målvakt under den senaste tioårsperioden. Han har vunnit både OS och VM och är en av våra riktigt stora målvaktshjältar. Här finns all fakta - värt att veta - om MODO-målvakten.


Fakta om Tommy Salo

Född: 1971.
Position: Målvakt.
Senaste NHL-klubb: Colorado Avalanche.
Antal NHL-säsonger: 10
Nuvarande elitserieklubb: MoDo Hockey.
Antal elitseriesäsonger: 4.
Vinnare av målvaktsligan i Elitserien. 1992-93 (1).
Antal IHL-säsonger. 2.
Vinnare av målvaktsligan i IHL: 1994-95 (1).
Utsedd till bäste målvakt (James Norris Trophy) i IHL: 1994-95, 1995-96 (2).
Utsedd till mest värdefulla spelare (James Gatschene Trophy) i IHL 1994-95 (1).
Utsedd till Årets Rookie (Gary Longman Trophy) i IHL: 1994-95 (1).
Utsedd till mest värdefulla spelare (Bud Poile Trophy) i IHL-slutspelet: 1995-96 (1).
Uttagen i All Star Team i IHL: 1994-95, 1995-96 (2).
IHL-mästare (Turner Cup): 1994-95, 1995-96 (2).
Vinnare av målvaktsligan i VM: 1998 (1).
Utsedd till bäste målvakt i VM: 1997, 1998 (2).
Uttagen i All Star Team i VM: 1997, 1998, 1999 (3).
OS-guld: 1994 (1).
VM-guld: 1998 (1).

Tommy Salo har varit Sveriges klart bäste målvakt under den senaste tioårsperioden. Han har vunnit både OS och VM och är en av våra riktigt stora målvaktshjältar. När Sverige vann olympiskt guld 1994 i Lillehammer efter finalseger mot Canada efter straffläggning tog Salo fem av totalt sju straffar och när ”blågult” senast blev världsmästare 1998 i Zürich höll grabben från Surahammer nollan i båda finalmatcherna mot Finland. Salo vann målvaktsligan i VM med suveräna 0. 78 i snitt på nio matcher. Det är det bästa snitt någon haft i VM sedan början av 80-talet.

Under sina tio säsonger i NHL var Salo förstemålvakt i åtta. Han vann 210 av totalt 526 NHL-matcher. 37 gånger höll han nollan. Fyra gånger på fem säsonger utsågs Salo till Edmonton Oilers mest värdefulla spelare. Endast fenomenet Wayne Gretzky har vunnit denna utmärkelse fler gånger i klubben.

Mellan åren 1999-04 var Salos säsongssnitt i Oilers bara högre än 2. 46 en gång. Säsongen 2000-01 valdes Salo till NHL: s sjunde bäste målvakt. Från 20 februari till 13 mars 2001 vann Salo nio raka matcher, vilket är lika med klubbrekord i Edmonton. Under sviten hade Tommy 96. 3 i räddningsprocent. Åtta gånger på 73 NHL-matcher höll Salo nollan 2000-01. Endast Dominik Hasek, Buffalo (11), Roman Cechmanek, Philadelphia (10) och Martin Brodeur, New Jersey (9) höll nollan fler gånger i hela ligan. Förra säsongen släppte Salo in 2. 56 i snitt på 49 NHL-matcher med Edmonton Oilers och Colorado Avalanche.

Salo inledde sin proffskarriär säsongen 1994-95 i New York Islanders farmarlag, Denver Grizzlies i International Hockey League (IHL). Svensken gjorde en strålande debutsäsong. Han ledde Denver till seger i grundserien, vann 45 av totalt 65 matcher, hade bästa snitt (2. 60) av alla målvakter i serien, höll nollan flest gånger (3), utsågs till ligans mest värdefulla spelare, valdes till IHL: s bäste målvakt och Årets Rookie, blev uttagen i All Star Team och hjälpte Denver till slutspelsseger. Dessförinnan hade Salo fått göra NHL-debut med New York Islanders, vilket skedde 11 april 1995 mot Tampa Bay Lightning. En vecka senare vann Salo sin första NHL-match (mot Peter Forsbergs Quebec Nordiques).

Andra säsongen blev nästan lika framgångsrik som den första. Han ledde Grizzlies, som flyttat från Denver till Utah, till seger i IHL-slutspelet för andra året i följd, blev tvåa i målvaktsligan i både grundserien (2. 65) och slutspelet (2.28), vann flest playoffmatcher (15), höll nollan tre gånger, valdes åter till ligans bäste målvakt och utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare.

Efter två kanonsäsonger i IHL blev Salo förstemålvakt i New York Islanders inför spelåret 1996-97. Efter tre säsonger i klubben blev Salo bortbytt till Edmonton Oilers den 20 mars 1999 i utbyte mot Mats Lindgren och Oilers åttonde val (Radek Martinek) i 1999-års Entry Draft efter kontraktsbråk med klubbdirektören Mike Milbury.
--Det var oerhört skönt att direkt få känna Edmonton-ledarnas stöd och förtroende, få mycket speltid, och få komma bort från Islanders och spela i ett bättre lag, sade Salo efter flytten.

Säsongen därpå (1999-00) fick Salo sitt stora genombrott i NHL. Salo är nu emellertid tillbaka i Elitserien, där han skrivit på ett tvåårskontrakt med MoDo. Han gjorde en habil insats i grundseriespelet i Elitserien i år med 2. 58 i snitt på 36 matcher. Salo är en målvakt som står upp, har en fin speluppfattning, är ganska rörlig, rutinerad och utmärkt med plockhandsken. Dessutom är han bra i spelet med klubban runt kassen.




Varför skulle man INTE vilja ha Salo i sitt mål, som en ersättare till den målvakt som nu äntrar sin storhetstid i NHL?!?!?!?!?!?
Med den rutinen bidrar han med hur mycket som helst!

"Salo är sliten och helt enkelt värdelös nu för tiden!"
- Återkom efter det att denna säsong är över, så kan vi ta denna diskussion igen...
Kommentera

Sv: Varför Salo

Klinth:

Nu är inte jag den som vill kritisera Salo, han var helt okej förra säsongen. Men personligen tror jag att han kommer få de tufft att leva upp till de förväntningar som trots allt finns. Många säger att de inte tror och kräver att han ska kunna ersätta Lunkan, men tyvärr så finns det nog trots allt lite av det kravet från många håll.

Salos stående spelstil bygger på snabba reflexer och att orka med konstanta upp- och nerförflyttningar. Salo är äldre än ifjol och förmodligen lite sämre reflexmässigt. Fysiskt låter jag vara osagt, men där är det kanske status quo.

Med det vill jag säga att Salo säkert kommer hålla som en medlmålvakt i ES men jag tror personligen att Frölunda vill ha en bättre målvakt än så. Därför kommer jag inte bli förvånad om Frölunda efter 15 omgångar är på jakt efter en målvakt. Inte för att Salo spelat dåligt, utan för att Frölunda som organisation och förening ställer högre krav på sig själva än medel.

Kommentera

Sv: Varför Salo
Poffa: Jag hoppas innerligt att du har fel. Salo är inte yngst i elitserien, det är nog alla rörande överrens om. Men inte heller äldst. Sampan är äldre...

Jag tror att Salo, som har 1 år på sitt kontrakt, kommer att få stå hela denna säsong. Sampan kommer att få hjälpa till en del, betydligt mer än i fjol. Det är vad Frölunda "nöjer" sig med denna säsong, och det lär räcka till slutspel. Varken Salo eller Sampan är dåliga, och med ett fungerande försvarsspel så kommer det att bli riktigt bra. Men inte som med Henke. Det var en unik situation som få lag får vara med om, det ska vi ha väldigt klart för oss. Frölunda har varit bortskämda på målvaktssidan. Riktigt bortskämda!!!

Sedan ska man aldrig säga aldrig, vad som helst kan ju hända...
Kommentera

Sv: Varför Salo

Klinth:

"Salo är inte yngst i elitserien, det är nog alla rörande överrens om. Men inte heller äldst. Sampan är äldre..."

Skönt med lite humor i allt det allvarliga. Härlig liten knorr. :-)

Jag har dock fortfarande svårt att tro att en av Sveriges bästa klubbar, med bra ekonomi och bra ledning kommer "nöja" sig med att vara medlemåttiga i en lagdel. Det rimmar liksom illa. Frölunda vill så klart försvara sin position som ES bästa lag och därmed vinna SM-guldet. Det tror jag inte man kommer göra med Salo och Sampan. Därför ser jag nog ett inköp av någon rutinerad transatlant som inte får spela så mycket i NHL eller AHL.

Kommentera

Sv: Varför Salo
Poffa: Man måste ha lite distans :-)

Jag förstår hur du tänker och visst är det en risk/möjlighet beroende på hur man ser på det.
Det beror nog dels på hur det går för Salo och Sampan under hösten, dels på vad som kommer att finnas tillgängligt "over there".

Ahdrian har ju sagt att han har cash om han behöver visa musklerna, vad det nu innebär...

Vi får väl se som sagt, men jag hoppas verkligen att Salo lyckas i år och får en värdig avslutning på en otrolig karriär. Att han får tystat alla som tvivlar och hånar honom runt om i vårat avlånga land, och framförallt alla journalister som har lika mycket i IQ som de har skostorlek. Och dessa gossar står inte stadigt när det blåser om du förstår vad jag menar :-)
Kommentera

Sv: Varför Salo

Klinth:

" Ahdrian har ju sagt att han har cash om han behöver visa musklerna, vad det nu innebär..."

Extreme Makeover?

Kommentera

Sv: Varför Salo
Poffa: Kanske det :-)
Kommentera

Sv: Varför Salo
Poffa: Visar det sej att Salo håller för låg klass tror jag säkerligen det kommer hystat fram en rejäl bunt stålars föt attb hitta något bättre men han får allt få chansen rejält först tycker jag.
Kommentera

Sv: Varför Salo
mok: Man får bygga laget efter målvakten, Henke var VÄLDIGT självständig. Med Salo i målet krävs en vassare deffensiv än tidigare, men det gäller ju alla andra målvakter också. Spelarna är bortskämda och måste tänka om i deffensiven.
Kommentera

Sv: Varför Salo
mok: Har väl aldrig gillat Salo men det är nog lite för tidigt att hänga honom. Men hans psyke är nog inte det bästa, släpper han in en skitpuck så verkar han bli väldigt osäker.

Han kommer att häcklas i många arenor likt det som Övikspubliken gjorde
Kommentera

Sv: Varför Salo
65selander: Nej jag har aldrig heller haft Salo som favvo då jag tycker han är en humörsmålvakt men jag får ge han liite mer chans :) Ännu har han ju inte gjort bort sej under säsongen :)
Kommentera

Sv: Varför Salo
65selander:

Där har du fel. Han kommer att häcklas i många arenor likt all annan publik i ES förutom Övikspubliken ifjol. De enda som faktiskt haft vettiga belägg för sitt hånande tycker jag är MODO Tifo. Det var en klockren banderoll.
Kommentera

Sv: Varför Salo

65selander:

Ändå var väl Övikspubliken väldigt snäll jämfört med vad andra lags klackar varit?

Kommentera

Sv: Varför Salo
Poffa: Man vet ju inte inte om ni var glada för att han var där eller om det var för att han tog pucken ;-)

Banderollen var snäll iaf....
Kommentera

Sv: Varför Salo
65selander: Kan inte minnas att när MoDo var i Scandinavium att nån häcklade Salo.... men han kanske inte stog ens minns inte., Tycker iaf det är lågt att häckla spelare pga av en satans tabbe!
Kommentera

Sv: Varför Salo
65selander: Själv var jag glad för att Lill-Åke äntligen hade fått en ny fin svartvitrandig tröja att ha på sig när han kör in lastbilen som levererar matchpucken.
Kommentera

« · 583238