Scandinavian Mixed spelas i år på Vasatorp. Tävlingen innefattar både män och kvinnor vilket gör den intressant för alla golfintresserade. Angående TC banan på Vasatorp (ca 6700 meter) så lär spelarna få en utmaning men räknar med låga scores.
I mars på PGA touren spelas Arnold Palmer Invitational och Players Championship. Masters följer i början av april och i maj spelas PGA mästerskapet på Valhalla.
Silly: Japp… helt klart. Och angående nya banor så planeras och byggs en ny anläggning i Ängelholm. Crownwood golf… designas av Henrik Stenson och finansieras av en norrman. Banan byggs i kronoskogen nära havet söder om staden. Ett projekt som beräknas vara klart 2025. Banan innefattar massor med Waste areas eller jättebunkrar och liknar ingen annan bana i Sverige.
John Rahm vann på Augusta. Mickelson blev tvåa. En iakttagelse är att scorerna blev relativt höga överlag. Det visar hur svår banan var under tävlingen
Min första golf resa utomlands skedde på högstadiet och destinationen var La Calla golf på solkusten. En bana som delvis gick över åsar med raviner på båda sidor. Det var varmt väder och bra förhållanden på banan. Vi bodde på La Quinta resort men spelade inte den banan som låg fint mellan husområden.
Såg en dokumentär om golfbana design. Under 1800-talets senare hälft byggdes St Andrews old av Old Tom Morris. Banan blev inspiration för andra arkitekter som byggde banor i USA. Charles Blair McDonald skapade National Golf Links under 1910 talet med hål som inspirerades av St Andrews och andra brittiska banor. Under kommande år uppkom en trend med amerikanska parkbanor av Donald Ross, AW Tillinghast etc som hade andra visuella bunkers än Links men som behöll många strategiska element som bump and run. Därefter blev banorna inriktade på target golf där det var viktigt att slå rakt och över vattenhinder. Bunkrar var vid denna tid polerade och vita. Nicklaus och Trent Jones Jr kom att symbolisera denna tid. Under slutet av 90 talet återkom bandesign som var mer ute efter att skapa vildvuxna banor med mer naturliga bunkrar som anpassades till omgivningen. Banorna återgick till sina rötter genom bland annat Coore och Crenshaws Sand Hills och Tom Doaks banor. Många av Ross och Tillinghast banor har under senare år renoverats för att återgå till ursprungsdesignen.
Nu börjar golfsäsongen i Skåne. Klubbar med öppna sommargreener kommande helg: Båstad, Torekov, Bjäre GK. I övrigt är Kristianstad, Elisefarm och några banor till öppna med sommargreener. Så golf säsongen börjar på riktigt.
Harry Colt (Oak Hill), Robert Trent Jones Jr (Chambers Bay), AW Tillinghast (Baltusrol), Bill Coore & Ben Crenshaw (Sand Hills), Pete Dye (Whistling Straits), Donald Ross (Pinehurst No 2)
Tänkte gå igenom årets majorbanor förutom Augusta National.
Oak Hill golf club (årets PGA mästerskap) är en bana som designades av Donald Ross. Banan har flera hål som korsas av bäcken Allen Creek. Banan har moderniserats av bland annat Tom Fazio. Längden är 6730 meter och par 70.
LA Country Club har två banor. South och North... Banorna renoverades 1997 och 2010 renoverades norra banan av Gil Hanse. Längden är 6580 meter och par 70. Norra banan är spelplats för årets US Open
Royal Liverpool grundades redan 1869. Designad av bland annat Harry Colt. Banan fick nyligen ett nytt par 3 hål inför British Open. Längden är 6600 meter och par 72.
Lite kuriosa... 1992 och 1995 spelades Scandinavian Masters på Barsebäck. Ett av åren vann Nick Faldo som i karriären vann sex majors, British Open och The Masters. Nicks caddie Fanny Sunesson var en av få damer som var caddie på Europatouren. Fanny bar senare även bagen åt andra spelare. Under tävlingen 1995 på Barsebäck kom legenden John Daly upp på första tee. Han tog upp en järnklubba men publiken ville att han skulle slå driver. Daly tog fram driver och slog drygt 320-330 meter, förbi greenen. Publiken jublade. Det var show och varmt väder.
Det var nog under 1990-talet som intresset för golfen växte kraftigt. PGA touren och Europatouren innefattade kända namn som Fred Couples, Davies Love III, Vijay Singh, Greg Norman, Tom Lehman, Corey Pavin, John Daly, Bernhard Langer, Tom Watson, Larry Mize, JM Olazabal och Nick Faldo.
Golfen hade vid denna tid en stor uppsving i Sverige. Det började med framgångar för Ove Sellberg, sedan för Anders Forsbrand, Per Ulrik Johansson, Robert Karlsson (var i toppen av rankingen) och Jesper Parnevik som även blev ett stort namn även på PGA touren. Klubbarna växte mycket i medlemsantal och många köpte golfutrustning. Det var en golfboom som även medförde att nya klubbar bildades och att juniortävlingar blev fler och större. Golftävlingar blev stora events med mycket publik. lounger och försäljning av kläder samt utrustning.
Sedan följde en period under 00 talet där intresset avtog i Sverige. Andelen spelare minskade mycket i landet. Det medförde att klubbar hittade alternativa sätt att locka till sig medlemmar. Under de senaste tio åren har man infört alternativa medlemskap, greenfee medlem, för att locka till sig spelare.
2-5 Februari AT & T Pebble Beach 16-19 Februari Phoenix Open Scottsdale (bra publiktävling) 9-12 Mars The Players Championship på klassiska TPC Sawgrass 6-9 April Masters Tournament Augusta National
Charliejfz: Nu har jag bara botaniserat runt St Andrews, men fan vet om jag inte gillar Castle Course bäst. Old, New, Jubilee är ju näst intill identiska spelmässigt. Eden skiljer sig lite men är ju ändå bra. Men Castle, vilken upplevelse!
Merion - Hugh Wilsons bana som påminner om Oak Hill och Oakmont. Smala fairway och tuffa bunkrar. Banans flaggor på greener har en cirkulär boll längst upp. Likt Oakmont rankad bland topp tio banorna med Cypress Point, Pine Valley, Augusta National och Pebble Beach.
Augusta National - har en egen stortävling, The Masters. Förutom klassiska hålen Amen Corner kännetecknas Augusta även av att vinnaren av tävlingen får gröna kavajer. En av Alistair McKenzies kändaste banor.
Fortsätter på temat svåra golfbanor på historisk mark. På brittiska fastlandet, främst Skottlands banor, spelas British Open årligen. Förutom St Andrews klassiska golfbana spelas tävlingen på Royal Troon, Turnberry, Royal Liverpool, Birkdale, Royal Aberdeen, Carnoustie etc. Samtliga banor är Links vid havet och ofta med djupa så kallade pot bunkrar. Vinden påverkar slagen mycket och gräset är högt och tätt. Golfens hemland Skottland har inte bara svåra banor men även banor som är öppna får alla. Men greenfee är hög och ofta svårt att få start tid.
PGA West course... tävling i veckan på en av de svåraste banorna på PGA touren. Det får mig att tänka på ett antal banor i USA som historiskt rankats inte bara som bäst utan även svårast.
Pine Valley - banan som ligger i ett tätt skogsområde på sandjord med massor av naturligt formade bunkrar. Ofta rankad som nummer ett. Privat och endast tillgänglig för medlemmar.
Cypress Point - i Californien söder om San Fransisco... en havsbana som innefattar hål med svåra slag över raviner och där vinden kommer in i bilden, En vacker bana som dock endast är tillgänglig för medlemmar, Alistair McKenzies mest spektakulära bana,
Oakmont - en relativt öppen men riktigt svår bana som haft US Open och PGA men som har svåra greener och smala fairways. Känd för tuffa bunkrar och svår ruff. Henry Fownes bana är vacker men svår,
Pebble Beach - PGA touren spelar årligen på Pebble som likt Cypress point ligger vid havet utanför Carmel. Liknar Cypress i många avseenden och är riktigt svårspelad.
Bethpage State Park - utanför New York ligger Black course som rankas som en av de absolut svåraste tävlingsbanorna, Den är öppen för greenfee spel men är erkänt tuff och inte för medelgolfare.
8399: Det handlar nog om att ungdomar inte får möjlighet att bjudas in och spela, vilket SGF inte gillade.. Förståeligt då amatörer är en viktig del av tävlingsgolf. Dessutom är det en konkurrent till Europatouren och PGA samt säkert fler faktorer som påverkade.
8399: Jag vet inte mycket om den. Stenson valde att spela och golfförbundet hade synpunkter. Det man kan se på deras sida är att starfältet är bra och de spelar på intressanta banor,
Tillägger att Kristianstad Gk (Åhus) är i toppenskick efter renovering. Så är ni i Skåne så passa på att spela en runda. Rekommenderar även Vasatorp (Classic, TC) som alltid håller hög nivå.
Nu kör de uppvisningsmatcher istället för tävlingar på Europatouren eller PGA. Såg mycket fram emot Nordea Masters men blir väl tyvärr nästa år. Alltid bra drag när det är 25000 åskådare per dag. Uppskattar och försöker se på plats om det är Nordea tävling på Barsebäck eller på PGA i Bara för då har jag ju hyfsat kort pendling till tävlingarna.
Tänkte beröra lite kring gamla, nya eller renoverade banor som är intressanta för golfnördar som ville ha en superupplevelse. Österåker har Stenson renoverat och är nu troligen i toppskick, en mästerskapsbana. Ullna och Bro Hof får därmed konkurrens i 08 området. Likaså gjorde Barsebäck en renovering för några år sedan och ser nu helt klart Nice ut. Sedan är ju även PGA, Vasatorps TC och Hills riktigt bra och kul att spela om man bor söder om Götet. Fulke har renoverat Kalmar och Åhus GK och det vore kul att testa dessa banor.
Tänkte försöka få igång golftråden. Hoppar fram till 2019 och att Tiger vinner US Masters igen. Imponerade och kul att han är tillbaka som majorsegrare. Dessutom så visade han bra form året innan i British Open. Han hade tyvärr svårigheter under US Open 2019 på svåra Pebble Beach (21:a) och även på Bethpage under PGA mästerskapet. Men tror han vinner en major till rätt snart.
Har ingen aning om hur det skulle organiseras men vore det inte kul om vi kunde få till en golftävling mellan medlemmar i MoDo-, Timrå- och Brynäsboken?