OskarB: Exakt hur många matcher gjorde han för Hv71? Och hur många poäng? Skulle verkligen vara relevant/intressant att veta. Har försökt att hitta det.
Patrik87: Hur skulle jag kunna veta det? Det vet nog bara Uffe själv. Ryktena har ju placerat honom i HV, Timrå, LHC, Leksand och Modo, om jag nu inte glömt någon. Jag vet inte om någon klubb ligger bättre till än någon annan.
OskarB: Men visst är det positivt att Dag pratade med Dahlén i söndags, Uffe verkar inte vara säker på om han verkligen skall lira i Nhl i vinter, vad tror du, Oskar?
Men vad tycker du i övrigt om Dags mail?Positivt negativt?
Fast vad jag hörde så skulle hans attityd mer eller mindre gjort grabben okompatibel med andra människor. Har svårt att tänka mig en sådan människa lyckas i en lagsport...:-)
OskarB skrev: "Det sades väl också att killen hade en ganska så taskig attityd..."
Det är väl inte helt ovanligt att även de som lyckas, kan ha en "märklig" attityd till sin omgivning, verkar nästan vara en förutsättning mer än ett hinder.
I Lövdahls fall så hade han dessutom en farsa som var mer övertygad om hans talang än grabben själv =)
Jo, Lövdahl kommer jag ihåg. Han skrev väl tom kontrakt med Leksand för att HV inte gav honom några garantier. Sen åkte han väl över utan att ha spelat för Leksand alls...
Det sades väl också att killen hade en ganska så taskig attityd...
Robert P skrev: "Missade säkert som sagt någon enstaka spelare, men förmodligen inte speciellt många."
Då är det säkert så som du skriver. Mina antagande byggde jag mycket på de sidor som Staffan Axelsson hade en gång i tiden och som listade alla de svenskar som var aktiva i nordamerika. Där var fanns ju ligor som man aldrig hade hört talas, men nog var det fler juniorligor än de tre stora. Möjligtvis har jag sammanblandat dem med någon konstig minor. Iaf så verkade det sammantaget vara mer än två-tre svenskar på den tiden.
Spelaragenter kan ju också vara både väldigt framförsynta som mindre seriösa. Och då blir det det som är avgörande för hur man ser på sin klients framtid.
Kom att tänka på ytterligare en spelare som var verksam i ES. Nu var han ju inte svensk utan norrman, men det kan väl egentligen kvitta. FBK:s Björn Skaare lämnade ES under 70-talet, för att spela sitt sista juniorår i Kanada. Och han fick ju till slut spela en match för Red Wings och det är ju mer än man kan säga om de flesta spelare på din lista :-)
Et tu Brute: Missade säkert som sagt någon enstaka spelare, men förmodligen inte speciellt många.
Hade spelaragenterna ansett att det missgynnar deras klienter att spela i kanadensiska juniorligor framför spel i en svensk juniorliga hade dom förmodligen inte skickat iväg folk till Kanada, så slutsatsen man kan dra är ju att dom som har koll på läget iallafall tycks anse att det är gynnsamt att dra över.
Grejen är ju att spelarna (som ju trots allt bara är en bråkdel av de svenska talangerna) som drar över gör allt för att få spela NHL-hockey och anser att dom har bättre förutsättningar att göra det om dom får lira på de trånga rinkarna och med det tuffare spelet.
Vissa lyckas, andra lyckas inte. Precis som det förmodligen hade varit om spelarna stannat kvar i Sverige istället. Sanningen kring vad som är bäst eller inte går ju tyvärr inte att gräva fram av naturliga skäl.
Robert P: Så du menar alltså att ca 57% (8 av 14 om man också räknar in Widing) av de svenskar som prövar på juniorhockeyn där borta når ett NHL-kontrakt?
Om man la manken till, skulle man inte då kunna göra en lista som blev lite längre av den misslyckade sorten? Eller är detta samtliga svenskar som spelat i enbart WHL, OHL och QMJHL?
På ett visst sätt känns det ändå som karaktären på Sjöströms kontrakt skiljer sig avsevärt från övriga "lyckade killar". Att de flesta ändå är avskräckande exempel om man jämför med hur många "lyckade killar" som senare fått NHL-kontrakt när de istället stannat på hemmaplan.
Et tu Brute: Thomas Bjuhr gick från WHL till NHL-kontrakt Jonas Andersson gick från OHL till NHL-kontrakt Fredrik Sjöström gick från OHL till NHL-kontrakt Jonas Soling gick från OHL till NHL-kontrakt Fredrik Oduya gick från OHL till NHL-kontrakt Elias Abrahamsson gick från QMJHL till NHL-kontrakt Stefan Bergqvist gick från OHL till NHL-kontrakt
Niklas Barklund, David Bornhammar, Anders Lövdal, Johnny Oduya, Peter Ekroth, Jonas Rudberg har misslyckts.
Må sen vara att få av de NHL-kontrakterade spelarna aldrig nådde fram till NHL.
Troligt och till och med möjligt att jag missat någon spelare i förbifarten.
Robert P: 5-10 skrevs som en ren uppskattning, därav bindestrecken mellan de uppskattade antalen och detta får givetvis korrigeras av den som har bättre uppgifter. Som juniorligor har det också existerat några fler än de som nu räknas som "de tre stora", med svenskar inblandade. Typ i ligor, främst i sådana, där de som spelat, först och främst åkt över för att studera. Kontentan var ändå att inte speciellt många svenskar lyckats ta den vägen, till ära och berömelse, i jämnförelse med de som kör hela sin juniortid här.
Tror att de flesta som skrivit i denna tråden är medvetna om att Sjöström kanske inte spelar någon NHL-hockey, utan att det kanske först och främst kommer att handla om farmarhockey. Däremot har han spelat till sig ett kontrakt, som väl inte speciellt många svenskar lyckats med före honom, när det gäller spel i juniorligorna? Och om man nu läser hela tråden så verkar detta vara en utveckling som oroar folk.
Et tu Brute: Inte har det väl funnits 5-10 svenskar i juniorligorna varje säsong de senaste 20 åren? Frågan är väl om man ens kommer upp i fem på en och samma säsong.
Jonas Andersson har klarat sig hjälpligt och är väl egentligen inte långt efter Sjöström. Spelade med North Bay för två säsonger sedan, var sedan ordinarie i IHL säsongen efter och fick under fjolårssäsongen vara med och spela i Nashville.
Det är ju fortfarande rätt osett om Sjöström spelar nån NHL-hockey nästa säsong t.ex.
OskarB: Detta med att svenska juniorer prövar lyckan i nordamerikanska juniorligor är på intet sätt nytt.
Den förste var väl Juha Widing redan på 60-talet och han nådde ända fram till NHL. Men sedan är nog frågan om det finns något annat lyckat exempel fram tills dessa dagars Sjöström. Och då har det nog funnits mellan 5-10 svenskar i juniorligorna varje säsong de sista 20 åren.
En annan från HV:s led som prövade lyckan var Anders Lövdahl, 1999. Tidigt i våras försvann han från TAIF till morbror Ivan i danska Vojens. Enligt deras hemsida erbjuds han inte kontrakt inför den här säsongen. Tror att Lövdahls utveckling hade gynnats betänkligt genom fortsatt spel i Sverige istället. Nu blev han t o m tradad under sitt första år därborta och det kanske inte är så roligt för någon som knappt är myndig och inte har några övriga kontakter i det nya landet.
Två andra spelare som prövat på juniorlyckan därborta är faktiskt Jouni Loponen och Rastislav Pavlikovsky. Gemensamt för dessa båda är att de kom hem igen fort som fan. Blev inte mer än drygt 10-talet matcher var för dem.
Annars så finns det ju positiva bitar i det här med. Naturligtvis måste det kännas oerhört bra för Jonas att bli uppmärksammad på detta vis och få "lön" för all den tid han lagt ner på hockeyn. Och jag hade nog inte själv försuttit den här chansen i hans kläder. I övrigt blir det ett bra betyg för både Hockeygymnasiet och HV:s J-verksamhet att man skapat en egen produkt som nu var så eftertraktad att han gick i första rundan av NHL-draften.
Skepsisen i mitt fall, rörande det här, ligger mest i att svenskar hittills har haft väldigt dåliga odds, när det gäller att lyckas därborta. Och börjar det att strula så gör man bäst i att följa Loponens och Pavlikovskys exempel att ta sig hem snabbast möjligt.
OskarB: Min far har regelbunden kontakt med Dag Larsson. DE är polare sen länge, efter lite tjat från mig så skickade far min ett mejl till Dag, och fick svar idag:
Men visst arenan drar mycket pengar och intäkterna blir svåra att öka på grundserien. Vi måste spela många slsutspelsmatcher för att tjäna penmgar. Så framgång i spelet är viktigt. Vi har redan en hög spelar- budget och kan nog inte öka mer de närmaste åren. Vi har ändå förmodligen bland de högsta lönebudgetarna i elitserien. FBK, Modo Djurgården, LHC och någon till kanske har lika mycket. Det gäller att värva rätt spelare till rätt läönekostnad. Vi kan inte ha fyra liner som har topplöner. Laget måste balanseras med två toppfemmor en av hög elitserieklass och en billigare femma med spelare som klarar av att spela elitseriehockey samt framtidsspelare. Pratade med Uffe senast i söndags och han skall snart bestämma vad han skall göra nästa säsong. Mycket talar för att det blir i NHL, men vi får avvakta och se. Hälsningar Dag
Du glömde en asoekt vad det gäller Red Wings och deras motiv att inte plocka över Liv - han är ju fortfarande under 35 och passar inte in i deras pro-förening :)
Jo, jag har fått det intrycket av dig att du verkar ha bra koll på de unga killarna. Det är kanon, jag kanske utnyttjar det någon dag om jag behöver ha svar på lite frågor...:-)
Jag tror att det som skiljer oss mest åt i våra synpunkter är att du ser situationen ur Jonas ögon, jag sätter HV framför allt. Det finns ett par olika vägar för Jonas att gå för att komma till NHL. Det är svårt att säga vilken väg som är bäst för hans utveckling, ja det är väl egentligen omöjligt. Den vägen han har valt är dock den som gynnar HV minst, och det är därför jag känner mig besviken. Jag ser inte att den gynnar Jonas mer än alternativet samtidigt som HV missgynnas.
Jag tror att Stefan Liv inte åkt över ännu för att Detroit är en organisation bestående av väldigt kunniga och kompetenta människor. De inser att Stefan fortfarande utvecklas i HV och att han har chans att få internationell rutin i Sveriges landslag, en möjlighet han inte får om han spelar farmarhockey. Detroit vet att Stefan ännu inte platsar i NHL och man har valt att skynda långsamt. Allt har sin tid. Stefan har ju uttryckt mer än en gång i media att om han erbjuds chansen så tar han den utan att tveka, så det har nog varit Detroits beslut att han spelar i HV kommande säsong. Denna lär nog dock bli den sista om inget oförutsett inträffar.
Jämförelsen jag gjorde med Sedinarna mfl. var att ifall alla unga lovande spelare valde att ta den vägen Jonas gjort, så skulle Elitserien varit ganska många profiler fattigare de senaste åren och i framtiden. Det är den faran jag ser när Fredrik Sjöström och Jonas Johansson spelar juniorhockey i Kanada. Jag hoppas att det bara är isolerade händelser, är det en trend så är det en trend som gör svensk ishockey till en stor förlorare.
njo jag har följt både junkan o josef sen se började spal i HV:s juniorlag o det va ett bra tag sen. o jo lückner har som tur är fortsatt trott på dom. men det är ändå inte han som tagit upp dom till a-laget. men tydligen räcker ju inte josef till nu. melin blev mer "uppvaktad" o fick en bättre plats i laget efter det att han blivit uttagen till tre kronor. samma sak gäller junkan.
o jo, vi har förlorat en del unga spelare. men det är skillnad att gå till storlagen för pengarna vid ungefär samma ålder som jonas, än att välja att spela i ett juniorlag för att man vill utvecklas.
varför tror du stefan väntar på att åka över? blir man draftad o erbjuden ett konrakt, får man helt enkelt inte misslyckas. då är det kört sen. storlagen vill inte ha tillbax en spelare som istället för att vara lika bra som han va här i sverige, ramla ner i AHL.
ingen vet vad osm kommer hända med jonas i framtiden. vem vet, han kanske inte trivs alls o kommer hem igen.
Men eftersom jag gör jämförelsen med Fredrik Sjöström, som ju var i samma situation som Jonas Johansson, så antar jag att det är den vägen Jonas försöker gå.
OskarB: Du frågar vad som kommer hända ifall Johansson inte klarar steget från juniorligan till NHL?
Den naturliga vägen är trots allt inte att gå direkt från juniorligan, de flesta spelare i NHL spelar 1-2 säsonger i juniorligan, signas därefter av klubbarna-> åker till trainingcampen -> inte tillräckligt bra -> spelar i AHL med några få call-ups.
Självklart finns det vissa som tar klivet direkt, men de är ofta exceptionella talanger. Att spela 1-2 år i AHL efter juniorligan är helt naturligt. Att man spelar seniorhockey i Sverige är förövrigt ingen garanti att man slipper farmarligorna. Se bara på Christian Berglund, han var Albany River Rats bästa spelare den föregående säsongen, tillsammans med Brian Gionta. Nu förväntas båda få plats i årets NJ Devils upplaga, om än Gionta anses vara något närmare en plats än Berglund.
Ska också erkänna att jag personligen vill ha kvar spelarna så länge som möjligt i Sverige, men jag ser det absolut inte som något negativ grej att de flyttar utomlands, för deras egen utvecklingsskull. Samtliga tre CHL ligor (WHL, QMJHL och OHL) håller mycket hög klass, betydligt högre än SuperElit här i Sverige.
Säkerligen hänger flytten ihop med att han inte ser någon plats för honom i A-laget redan nu och jag tror också att Fredrik Sjöströms situation påverkat en hel del.
Sen att Lückner inte vågar satsa på de unga killarna håller jag inte alls med om. Melin, Josefsson och Ljungkvist är lysande exempel på motsatsen, och det verkar ju just nu som att även Arlbrandt kommer få en del istid i år. Allt har sin tid, dock. Johansson är 18 år och har aldrig spelat seniorhockey. En av de mest lovande spelarna i Sverige är han, men man går inte in i ett lag som aspirerar på SM-guldet hur som helst.
Kanadensisk juniorhockey är säkert jättebra. Jag har ingen aning, jag är inte insatt i den. Men varför ska man åka till Kanada för att spela juniorhockey när man kan spela seniorhockey i Sverige? För om kanadensiska juniorligan är bättre än allsvenskan så blir jag oerhört förvånad. Jag kan se fördel i att man syns betydligt mer för NHL, men annars tror jag personligen att man utvecklas mer av att spela seniorhockey. Därför drar jag slutsatsen att Jonas mer än allt annat vill spela NHL-hockey. Ju fortare desto bättre. Inget fel i det, men jag tror han ändå har valt den sämre vägen. Det ska bli oerhört intressant att se hur det går för Sjöström i vinter. Han fick ju bästa möjliga kontrakt en rookie kan få, och går det bra för honom lär fler följa efter precis som Jonas Johansson har gjort.
Att detta inte skulle vara bra för Svensk hockey är väl inte så svårt att förstå. Det skulle ju innebära att Elitserien skulle missa spelare som Henrik Zetterberg, bröderna Sedin, Mattias Weinhandel och Peter Forsberg för att dessa väljer att gå direkt från J-20 via nordamerikansk juniorhockey till NHL. Hur kul skulle det vara? Jonas Johansson har ju potential och nu får vi kanske aldrig se honom spela seniorhockey i Sverige. Det tycker i alla fall jag är en förlust för svensk hockey.
Att det kanske är bättre för Jonas själv kan jag förstå även om jag inte är övertygad. Det kan vara bättre, men det kan lika gärna vara sämre. Han kanske syns mer för NHL, han kanske får sin chans om något eller ett par år, men vad händer om han inte lyckas? Vad händer om han inte klarar klivet från juniorhockey till NHL? Ska han då skaffa seniorhockey rutin i farmarligorna eller komma hem till Sverige om några år? Då har ju hans utflykt fått motsatt effekt, då har han ju försenat utvecklingen och kanske förstört chanserna att bli något riktigt stort. Det är ju dock omöjligt att sia om, framtiden lär utvisa vilket.
Otacksam kanske var fel ord att välja, men som jag ser det så hade Jonas två alternativ vilka båda har sina fördelar och nackdelar. Det ena hade dock varit bättre för svensk hockey, för HV71 och kanske för Sveriges landslag om några år. Det är svensk hockey och HV71 som har hjälpt Jonas att bli vad han är idag, nu kanske man inte får någonting tillbaka för den investering man gjort i honom.
kom på att det finns mer att tillägga. du tror alltså att jonas åker över för att lära sig spela på mindre rink?
du säger att denna utveckling då juniorer gör som jonas, är oroväckande för svenk hockey. tycker snarare att det är dina tankar är oroväckande.
nu är det faktiskt inte ett 100 tal juniorer som blir draftade varje år. o hur många är det egentligen som åker över? de flesta stannar faktiskt kvar, mycket p.g.a. att de vill komma till storklubbarna o få storkovan direkt. bara för att någon som jonas inte gör som alla andra, betyder inte det att han är otacksam! det är bara ett tydligt tecken på att han har viljan att utvecklas o bli nåt fortare än en del andra. o det är väl bara bra?
Lille Stille: JAG KAN HÅLLA MED OM ATT vi bör vara STOLTA över Jonas, och glädjas med honom, men det där du skriver om "nu eller aldrig", det vet jag inte om jag riktigt kan hålla med om då han bara är 17 år gammal, och om han hade tackat NEJ nu och spelat i Allsvenskan så hade chansen kommit året efter.
Jag tror säkert att han blev lite inspirerad av Fredrik Sjöström som innan föregående säsong ville lira i VF, men Conny ville skicka honom till Halmstad, då stack han till Calgary Hitmen.
Och nu skrev han på för tre år för Gretzkys lag Phoenix.
Men Lille Stille jag håller med om att det helt klart torde vara roligare i Kanada än att sitta på BÄNKEN på A-lagets matcher eller lira i Allsvenskan.
det här med att jonas inte stannar handlar helt enkelt om att det är för stor konkurrens bland de övriga spelarna i laget. och att lückner inte vågar el vill satsa någon av juniorerna. eftersom det är flera av spelarn ai HV som itne ens fått sitt stora genombrott än, blir det ännu svårare för juniorerna att få en plats än på bänken.
den chansen jonas fått får man bara en gång i livet. "nu el aldrig" passar bra in. jonas kommer spela i ett av världens bästa juniorlag o utvecklas något otroligt mycket mer som spelare där, än vad han kan här i sverige o i en allsvensk klubb. jonas gör helt rätt att åka över o testa på hur det känns. är jättegld för hanss skull. o om man tänker efter borde fler än jag vara det. förstår ni hur stort det här är för både honom och oss?
vad osm händer sen får framtiden utvisa. det är ju faktisk tinte alla som trivs på "andra sidan", även om det är svårt att tro. nu är det viktigaste att jonas trivs och lär sig något, så får vi hoppas på att han en dag kommer hem igen och till HV71.
Du verkar veta mer än jag i den här frågan så förklara gärna på vilket sätt HV har behandlat Jonas illa.
HV erbjöd ju Jonas ett sommarkontrakt, man har visat att man räknar med honom genom att låta honom vara med på bänken i ES när det har behövts, om jag inte minns helt fel har han även fått göra ett par byten i dessa matcher. Inte illa för en kille i hans ålder.
Hade Jonas fortsatt i Sverige hade han fått kontrakt av HV och sedan blivit utlånad till en allsvensk klubb för att få erfarenhet av att spela seniorhockey. När Jonas sedan bevisat sig mogen hade han naturligtvis fått en plats i HVs A-trupp. Man måste trots allt platsa för att spela.
Jag undrar vad han tror han tjänar på att fortsätta spela junior-hockey i Kanada? Ok att han får spela på liten rink, men det hade han väl kunnat lära sig så småningom? Att lära sig spela seniorhockey tycker i alla fall jag borde ha högre prioritet...
Jadu... Oskar.. HV71 har bara sig själva att skylla att man inte kan behålla Jonas Johansson. Man behandlar sina juiorer på ett väldigt ointresserat sätt.. hade Harald visat mer GOOD WILL så hade Jonas stannat. Istället får han göra det han vill.. spela ishockey.. inte sitta på en bänk och frysa om arslet.. Jonas är inte otaksam mot HV utan Hv är otaksamma mot Jonas.
Jonas Johansson, HVs mest lovande junior, har valt att spela för Kamloops Blazers i WHL nästa säsong istället för att försöka ta en plats i HVs A-lag. Han följer alltså i förre modoiten och frölundaiten Fredrik Sjöströms fotspår för att så småningom få ett NHL kontrakt.
Den här utvecklingen är ganska oroväckande. Om fler spelare som draftas väljer att göra så här så kommer det innebära problem för svensk hockey. Jag tycker dessutom att de unga killar som tar den vägen visar en oerhört stor egoism och otacksamhet mot klubben som utbildat dem i ett stort antal år.
Season Team Lge GP G A Pts PIM
1997-98 HV71 Jonkoping SEL 29 9 22 31 16
1998-99 HV71 Jonkoping SEL 25 14 15 29 4