Et tu Brute

2905 inlägg · 57932 besökare

Et tu Brute blogg

Visa alla blogg-inlägg

Kötthuvuden som bloggar.

Satt och klickade mig runt bland HS:s medielänkar och trillade in på en sida som kallar sig för bloggkollektivet, en sida med full aktivitet och dagliga uppdateringar. Tyvärr så handlar det mest om ordbajseri och försök till förlöjligande av svensk hockeys olika aspekter.

Tidigare under säsongen presenterade man ett nyförvärv på bloggsidan som går under signaturen "Sudden". Hans kunskaper om landskapet han är uppfödd i och sporten hockey gav mig närmast skrämselhicka. Är killen en revisionist eller enbart pantad? Nedanstående uttalande har iaf satt mig i den frågeställningen:

- "Sen är det så att det finns väldigt många i Småland som inte håller på HV71 eller något av de andra småländska lagen då hockeyn inte har varit särskilt stor i landskapet.

- Det är snarare bandyn som alltid har dragit folk till arenorna då vi har lag som Vetlanda, Nässjö och Tranås som alltid har varit i eller nära spel i Allsvenskan, även om de två sistnämnda är långt ifrån spel i högsta serien nuförtiden."

Att det finns väldigt många i Småland som inte håller på HV kan jag hålla med om. Fast detta har ju väldigt lite att göra med om det finns ett intresse för sporten eller inte. Småland är befolkningsmässigt Sveriges 5:e största landskap och till ytan är det Sveriges 3:e största. Det finns med andra ord väldigt många smålänningar (nästan 8% av Sveriges befolkning), spridda på ett förhållandevis stort område.

Så i sammanhanget finns det betydligt obekvämare sanningar. I Stockholm finns väldigt mycket mer människor som inte håller på DIF, spridda på ett förhållandevis väldigt litet område.

För närvarande finns det 5 småländska lag spelandes i de två högsta serierna. Det distrikt som kommer närmast därefter i representation är Sthlm med 3. Sett över hela 2000-talet (00/01-) så har 48 lag spelat i antingen ES eller ALL, fördelat på följande distrikt/landskap:

8 Småland

5 Stockholm

4 Norrbotten

3 Västergötland

3 Västerbotten

2 Dalarna

2 Skåne

2 Västmanland

2 Värmland

2 Uppland

2 Medelpad

2 Göteborg

2 Gästrikland

2 Ångermanland

2 Södermanland

2 Närke/Örebro

1 vardera hos Östergötland, Blekinge och Halland

Man måste ju påstå att det är närmast fantastiskt att ett distrikt utan något egentligt intresse för ishockey har en representation på nästan 17% i Sveriges näst största publiksport?

När det gäller de egentliga aktiviteterna så ligger man också ganska bra till trots ointresset. Småland har näst mest spelarlicenser efter Stockholm. Skillnaden mellan olika distrikt är dock hårfin så jag satte mig och räknade ut antal licenser per capita för de lag som är representerade i årets ES. Då fick jag följande tal:

1 750 Norrbotten

1 598 Ångermanland

1 437 Gästrikland

1 395 Västerbotten

1 062 Värmland

952 Medelpad

630 Småland

603 Stockholm

359 Östergötland

330 Göteborg

210 Skåne

165 Södermanland

Här kan man ju se ett tydligt mönster då det gäller hockeyns popularitet. Norrland och glesbygd är det som lockar flest. Storstadsområdena och de befolkningstätare områdena har inte samma dragningskraft till hockeyn av olika anledningar. Befolkningsmässigt är Småland lika stort som de fyra distrikt som intar topplatserna på ovanstående lista. Som det nämnts innan så ligger Småland på femte plats när det gäller befolkning i Sverige. Jämför man då Småland med de fyra större regionerna per capita så är man ju klart skickligast på att rekrytera inom hockeyn. Detta är ju knappast något bevis på hockeyns överväldigande popularitet i Småland, men likväl en parameter som påvisar att man knappast avviker i vare sig den ena eller andra riktningen.

1949 anordnades Hockey-VM i Sverige. Detta anses vara brytpunkten då hockeyn tog över efter bandyn som svenskarnas vintersport no 1. Publikmässigt gjorde man också så 1950. Sedan dess har hockeyns publiksnitt alltid överstigit bandyns. Det har gått 58 år sedan dess, men bara 25 år sedan "Sudden" föddes.

Nässjö blev svenska mästare i bandy 1949, men spelade också final 1939 och 1953. Den andra januari 1959 sattes nytt småländskt publikrekord då 5 755 åskådare såg Vättersnäs ta emot Alvesta i den då relativt nybyggda Rosenlundshallen.

Den 24 februari 1961 ryker detta rekord all världens väg då 6 909 kantar uterinken uppe i Tranås då TAIF tar emot Taberg i en direkt avgörande match om vilka som kommer bli det första småländska laget i högsta serien. Det blir Tranås.

Trots detta förblir Tranås en bandymetropol fram till 1978. Sedan dess har dock TAIF ALLTID uppvisat ett högre publiksnitt än bandykusinerna BoIS. Detta är ganska anmärkningsvärt då BoIS faktiskt sedan denna tid också har 4 säsonger i högsta serien och TAIF har en majoritet av sina säsonger i Div. 2 eller landets tredje högsta i seriesystemet.

1970 går en annan epok i graven, Nässjö IF åker ur bandyns finrum efter att ha hållit till där sedan serien bildades 1931. Man tar sig sedan inte tillbaka förrän säsongen, 77/78 och gör då 7 raka säsonger. Sedan dess har det inte varit mycket med bandyn i Nässjö men man har iaf  8 säsonger i högsta serien de senaste 25 åren.

Sedan dess har också Vetlanda BK dominerat svensk bandy. Detta tog sin början i mitten av 80-talet och höll i ett decennium. Trots relativt stora framgångar som inte uppnåtts innan dess så är VBK:s publikrekord än idag, det som sattes 1961 då man hemma tog emot Nässjö IF inför 5 362 betalande. Tranås BoIS publikrekord sattes 1965 då man mötte Nässjö inför 6 875 personer.

För det är lite det som småländsk bandy handlat om, VBK, NIF och BoIS är ju inte bara Smålandslag, utan alla är ju hemmahörande i Jönköpings Län. Så bortsett från Nässjös 40 och 50-tal samt några av VBK:s guldsäsonger är det ett fåtal bandymatcher i Småland som setts av mer än 2 000 personer. Ett 10-tal matcher de senaste 40 åren har setts av över 4 000 personer och de är samtliga länsderbyn.

Så därför var det inga större problem för TAIF, Taberg, Vättersnäs, Öster, Husqvarna IF, Tingsryd och Nybro att distansera bandyn redan på 60-talet. Publiken kom ju även när det inte var länsderby. 1975 uppvisar sedan HV71 ett publiksnitt på 3 176. 9:e bästa i Sverige trots att man då bara spelade i Div. 2 och det fanns 16 lag i högsta serien. Sedan dess tror jag inte ens "Sudden" kan bortse ifrån, att HV71 stärkt sitt grepp om publiken och laget är ju känt för att ha den högsta beläggningen av alla lag i Europa under hela 2000-talet.

De tre största publikidrotterna i Sverige, är i fallande ordning, fotboll, ishockey och speedway. I år har det fallit sig så att svenska mästarna ifrån de tre största publikidrotterna samtliga kommer från Småland. Därför är det lite märkligt att man uppvisar följande publiksnitt, HV71: 7 002, Kalmar FF: 6 102, Lejonen: 3 472.

Den enda slutsats man kan dra är väl att de stora publikidrotterna inte haft någon speciell genomslagskraft i Småland, då den minst sagt impopulära hockeyn ändå är den som drar mest folk. Sedan har vi ju handbollen med som suger stenhårt. Har väl inte varit något smålandslag i högsta serien sedan 60-talet? Vilken tur ändå att vi har bandyn. Igår tog ju VBK emot Gripen inför 1 144 åskådare. I och med det höjde man sitt imponerande hemmasnitt till 864. (Hemmasnitt i hockeyallsvenskan, Växjö: 2 492, Oskarshamn: 2 029, Troja: 1 835, Nybro: 1 337).

http://bloggkollektivet.blogspot.com/2008/07/tre-frgor-till-sudden-hockeysverige.html

Av Et tu Brute
2008-12-20 19:34