Övrig hockey

10027 inlägg · 1131 ämnen

Korrekturläs!

« · 353591 · » Till forumet


Sv: Korrekturläs!
JD: Helt rätt, det finns mycket dumt vuxet folk också. Vi måste ta hand om våra barn som i sin tur ska ta hand om oss när vi blir gamla och skrynkliga. Nu är det dags att bli snäll med ungjävlarna så att man inte får igen när man ligger ute i rännstenen och simmar. Fast i och för sig så tar jag nog fram repet istället när jag blir gammal.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike:

Fast nu pratar vi inte matsal eller nationalsång, vi pratar lektioner - sådana som ungarna har ett gäng av varje dag.

Gone:

Det skulle vara mycket intressant att se en sammanställning av hur mycket lektionstid som går åt till att tjata på barnen om att ta av sig mössor, sitta på sina platser, vara tysta, hämta böckerna (som många verkar glömma bort att man behöver ha med sig till lektioner), vänta in de som är sena etc. Kan tänka mig att det blir en halvtimme kvar av en 40-minuterslektion (för slutet av lektionen kan man inte räkna, då är all ju alla i princip på väg därifrån). Nu finns det naturligtvis både bättre och sämre exemplar av skolklasser... Nej, isf tycker jag att det är föräldrarna som ska se till att lära barnen vett redan hemifrån.

Vilka är det förresten som uppfostrar barn idag? Personalen i skolan och på fritids, föräldrarna, både och? Eller ingen alls? ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
JD: Det du säger i slutet har jag erfarenhet av. Så det räcker till och blir över. Usch.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso: Jag tycker naturligtvis inte att det är äckligt, men jag gillar det inte för det. Det hör till god stil att inte ha huvudbonad inomhus. Som frågan dök upp inledningsvis så verkade skulden för att dyrbar undervisningstid går till spillo då lärarna tvingas stå och skälla på elever med mössa läggas på lärarna. Det tycker jag är fel. Tar eleven av sig mössan så kan det blir tid över för läraren att lära både honom och de andra barnen att läsa och skriva. Fötterna på bänken, ok eller inte? Det är knappast äckligt och det är en skön ställning när man läser bok. Kanske kan vara ett steg i utvecklingen? Åt rätt eller fel håll?
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Även om jag håller med det mesta som har skrivits i den här tråden, så kan man inte skälla enbart på ungarna. Personligen blir jag mer irriterad på vuxet folk som inte kan bete sig bland andra. Det gäller allt från mobiltelefoner som ringer i tid och otid till otrevligt bemötande i affärer e.t.c.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso: Det hör till allmänt folkvett och veta att man inte har mössa på sig åtminstone inte vid matbordet. Likaså när nationalsången spelas så ska mössa/keps av.

Ska jag vara ärlig så har även jag svårt med detta att ta av mig kepan vid speciella tillfällen. Men jag blir snabbt varse om detta när jag är på besök hos min mor och far och sätter mig vid matbordet och givetvis så glömmer jag alltid att ta av mig kepsen. Man är ju en såndäringa galen golfare och dom kan t o m sitta på golfrestaurangen i sin golfkepa utan att skämmas det allra minsta. Svår fråga det här.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect: Eller - vi sliter ut en generation i taget!
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone:

Slit ut en generation i taget. Det är inte min tur än... ;)

Men seriöst så tycker jag det där med mössa är löjligt, varför får man inte ha det på sig inomhus? Tycker du att det är äckligt (jämförelse med peta sig i näsan) eller blir någon gammal människa illa behandlad av det?
Traditioner som inte ger något kan gott ändras, det kallas utveckling.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Sitt när du är ung, när du blir gammal får du stå!
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Och jag vet många som petar sig i näsan offentligt eller struntar i att bjuda sin sittplats på bussen till någon äldre. Jag tycker inte att det är ok för det.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Själv så hade jag en såndäringa gammal "Abakus" som jag fick ärva av min farfar. Fast igenkligen så är jag inte så gammal som det låter. Jag är faktiskt skolad av den yngre generationen som även fick sitta och pilla med kalkylatorn under matematiklektionerna. Därav min taskigt dåliga huvudräkning i mitt senare så taskiga vuxenliv. Ibland drömmer jag om att bli en såndäringa "ungjävel" igen. Det var kuligare när man var "ungjävel."
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Det med mössan är som i lumpen.
Man hörde då och då befälen ryta MÖSSA AV! eller MÖSSA PÅ!

Men jag måste bekänna en sak, på hockey tar jag inte av mig mössan vid nationalsången.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone:

Jag vet många som har mössa på sig inomhus även när de inte är i skolan. Anledningen till att jag tycker att det ska göras undantag där är som jag skrev tidigare att jag tycker att man kan använda tiden till vettigare saker.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso:

Okej, ber om ursäkt. Frågan är alltså varför man har den regeln... Det är intressant, för just den frågan är ofta vad som skiljer nyutexade och "gamla stofiler". Antar att det är någon sorts principsak som gör att så länge det finns lärare som jobbat länge på skolor så kommer mössregeln att finnas kvar. Det är synd, dock, för om man känner att man skulle vilja lägga tiden på att undervisa i stället så måste man ju i sådana fall skita i regeln. Då är vi helt plötsligt där - kan en regel brytas, så...
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Mössa har man utomhus. Inte inomhus. Man står när man sjunger nationalsången (även då utan mössa) och man pratar inte med mat i munnen. Man respekterar andra människor och man säger inga könsord när man pratar med myndigheter i telefon. Varför skulle det göras undantag i skolan?
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Nej, mössan är inte viktig, den är snarare en principfråga. Men i förlängningen handlar den principen om vem som bestämmer och att visa respekt, något som man tyvärr får lära sig alldeles för lite om. Jag tycker själv att mössan är en fånig sak att ta stid om, men jag förstår varför den har blivit en symbolfråga.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla:

Har man en gång satt en regel så är det klart att man måste få den att följas. Kan en regel brytas så...

Däremot kan man ju diskutera om det verkligen är nödvändigt att ha en sån regel. Har aldrig förstått vad som är så hemskt med att ha på sig en mössa, ärligt talat. Är det någon gammal stofil som kan upplysa mig på den punkten? ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike:

Insändare i NA:
"Varför låter föräldrar barnen få som de vill?

VARFÖR ÄR DET så få föräldrar i dag som tar lite strid för vissa saker när det gäller barnen?
Jag tänker närmast på riktiga kläder när det är vinter och kallt, gummistövlar när det regnar, cykelhjälm när man cyklar.
Dessutom undrar jag om det verkligen är nödvändigt att ha en egen mobil när man är 11 år? Måste man följa Big Brother på tv när man går i femman?
Det är inte alltid så lätt att vara den som sätter gränser när många av föräldrarna till barnens kompisar inte gör det.
Men är man verkligen helt ute och förbi om man tycker att man ska klä sig ordentligt, använda hjälm, avstå från förnedrings-tv och strunta i påhittade behov?
"Ensamma mamman"
(Örebro)"

Paddan & Ford Prefect:

Är det verkligen så viktigt att kidsen tar av sig mössan innan de går in i klassrummet? Själv tycker jag att det är en totalt onödig regel. Inse hur mycket tid som går åt i skolorna idag för att lärarna måste tjata på barnen om att ta av sig mössor! Så länge man ser vem som döljer sig under huvudbonaden tycker jag att det kan kvitta.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike: Nu bor väl Thomas vid St Eriksplan så det blir en bit att åka om man ska låna hans kanna, men ok, jag tror att jag förstod ditt budskap.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Paddan: Problemet grundläggs redan på dagis. Den som skriker högst blir matad, som fågelungarna.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike: Du slår huvudet på den berömda spiken. Jag har dock inga barn själv och bör inte döma alltför hårt.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect: Knepigt, det där låter precis som den bild jag fått av sjundeklassare under min hittills relativt korta lärarkarriär, dryga två månader. Men i min klass hade de åtminstone vett att lämna mössorna i kapprummet, men där gick väl gränsen för vad de klarade av, antar jag.

Problemet är ju att i en klass med 30-talet elever så tar de jobbiga eleverna så mycket tid och resurser att övriga elever med diverse läs- och skrivsvårigheter tyvärr får stå undan stora delar av tiden.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect: Nu kommer vi in på det mera känsliga området. Det största ansvaret ligger givetvis på "ungjävlarnas" dumma föräldrar. Där har vi den största boven i dramat. Dom får ingen uppmärksamhet och kärlek. Föräldrarna inhandlar dyra EU-moppar åt sina odågor och skickar ut dom i trafikens vilda kaos. Är det kärlek det?

Tänk om alla barn kunde få växa upp i Gaevle. Låna vattenkannan av Di Leva och få känna lite kärlek och uppskattning. Tänk vilken underbar värld vi skulle leva i om det var på det viset.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect:

Fast det där har jag en bra lösning på - det gäller bara att ha en kille med bra röstresurser i närheten när man vill göra sig hörd.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Om de lägger märke till en ja. Ibland undrade jag om jag skulle använda min osynlighet i det godas syfte eller för att roffa åt mig själv så mycket som möjligt. :)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Skryt lagom, vi hade också datorer i plugget! ABC 80 hette de...
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect:

Själv har jag noterat att alla ungar ser häpna ut varje gång man säger "håll käften" (okej, skriker det...).
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Prexis. Dendäringa Sokrates var före sin tid han.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Paddan:

Jo, men det var ju på din tid, det. Nuförtiden får man använda sådana där saker som du sitter framför nu, och sådana där saker som du skriver på när du skriver nu. Eller, ja, på min tid var det i alla fall så...
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike: Lärarna gör nog sitt bästa, men att försöka göra sig hörd i en sjunde klass bestående av 30 ungjävlar (rent ut sagt) som inte har vett att ta av sig mössan inomhus och som konstant skriker som fågelungar är ingen lek ska du veta. Jag har varit lärare, jag vet.
For the record ska sägas att jag tyckte det var ganska roligt, men man blir rätt trött på att höra sig själv säga: "Tyst. Käften. Sitt ner. Är det du eller jag som håller lektion? Var har du böckerna? Kan du klockan? Muckarduva?" ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso:

Man kan skylla på att man är döv också...

mike:

"Våra dagars ungdom älskar ly. De uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när de borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare."

Inget om Lunar där, inte... ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Datakunskap A? På min tid var det allt skrivmaskiner, med någon form av konstigt plåtskydd som gjorde att man knappt såg fingrarna, som man skulle använda för att lära sig den riktiga fingersättningen.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Portello: Jag såg att du skrev din, alltså min... du vet här är där där man är. Men nu ska jag nog lugna mig lite i det här ämnet. När som helst snavar väl även en så stor man som jag på tangenterna och då kan jag bara tänka mig hur drevet med lunarungar kommer reagera... ;-)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect: Fö faen. Klart småpöjksjävlan ska ha en Brynäs-tröja på överkroppen. Fast bara om de inte platsar i Timrå när den dagen kommer. Fast den lär väl aldrig komma, men det var kul så länge det varade som bacillen sa en gång i tiden. Älska hockey!

Förresten så var det väl Sokrates ord om att det var bättre förr redan för 400 år sedan som gäller än idag. Kanske så är språket på väg att urvattnas och att det är vi gamlingar som inte hänger med i utvecklingen längre. Fast jag tvivlar starkt.

Svenska lärare och svenskalärare = Dåligaste och Sämstigaste att lära ut svenskaspråket i dagens svenskaskolor, eller?
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla:

Jag har märkt att det är väldigt poppis nuförtiden att skylla på att man är dyslektiker, genen för det måste ha blivit dominant väldigt plötsligt.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Ford Prefect:

Konstigt egentligen att man inte lär ut touchmetoden i Datakunskap A (som alla, vad jag vet, läser i gymnasiet).
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Skrev faktiskt din, men det skulle vara sin.... Inte många rätt av mig.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso:

Det handlar väl inte direkt om att dagens ungdomar lär sig Lunarspråket redan när de är sju och börjar skolan... Men det är klart att det är tuffare för lärarna (på mellanstadiet/högstadiet/(gymnasiet?)) idag, när de ska lära ut vettigheter till folk som tillbringar en stor del av sin tid med att förkorta ord så mycket som möjligt och lägga till zätan lite här och var.

Pratade f.ö. med min svensklärare från gymnasiet för ett tag sedan. Hon suckade lite uppgivet när vi pratade om hur folk skriver nuförtiden, och då är det ändå bara...få se...fem år sedan jag tog studenten.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dysso: Nu skyller jag inte allt på lunar, men visst märks det rätt väl vilka som håller till där. Åtminstone av den yngre generationen.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Portello: Har MIN del i kakan? Du hänger för mycket på Lunar min vän ;-)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
knaskamilla: Det finns många förklaringar. Dator och mobiltelefoner är en förklaring - man hasplar ur sig bokstäver fortare än man läser, inte minst när man sitter och stirrar på tangentbordet. Ungarna får ju inte lära sig fingersättning i dag. Det fick vi, som inte hade tillgång till datorer i skolan. Rättstavningsfuntioner är ett gissel, särskilt om det autokorrigerar.
En annan förklaring är förstås att man läser mindre.
En tredje är skolan. Allt större klasser, högre tryck på lärarna och allt mindre resurser har skapat ett elevklimat som ingen kan avundas.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Dragan 2k: Du menar väl "lämnar honom i soffan med en kassettbok medan pappa smyger iväg och tar en Latte" ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Portello:

Billigt att skylla på lunarstorm, sist jag kollade så lärde man sig läsa och skriva i skolan, inte hemma på egen hand.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Det är ett nöje med böcker. Min äldsta son, som är tre för övrigt, verkar tycka det är underbart när man sätter sig i soffan och högläser ur fina barnböcker såsom Strindbergs Röda Rummet, James Joyce Oddysén eller Bröderna Karamazov av Dostojevskij.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Tror också att Lunarstorm har din del i kakan.
Inte för intet det finns ett Lunarspråk.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone:

L U N A R S T O R M... Ja, och så tror jag att de som inte sportar läser mindre idag än vad man gjorde förr i tiden p.g.a. att man sitter mer vid datorn och TV:n. Typ, liksom, ba...
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike:

Tänker man på diverse skräckexempel man ser här så har det nog mer med nonchalans att göra. INGEN stavar SÅ dåligt. Fokus ligger på att få ur sig några rader nonsens snabbt, istället för att ta några sekunder längre på sig och skriva något sammanhängande på svenska som faktiskt går både läsa och förstå.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike: *jublar och viftar med mike-vimpeln*
Ansvar, och snudd på civilkurage. Kan du kränga på ungarna en varsin brynäströja så är du father of the year. ;)
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
mike: Jag har fått för mig att de stora skurkarna heter sms och chatt. Och till viss mån kvällstidningar. Det är inte konstigt att språket blir eftersatt när t.o.m. Sveriges största blaska anställer rena analfabeter. Många av deras grodor kan säkert stavas stress de också, men det finner jag föga ursäktande.
Kommentera

Sv: Korrekturläs!
Gone: Jag har själv en "snorgärs" i åttonde klass och det enda jag kan säga är att det går utför med ungdomen. Vet inte vad det beror på men jag har mina teorier. För det första så läser inte barnen lika mycket böcker som du och jag gjorde när vi var unga. Därav den klena skriv och läsförståelsen. Dessutom så är det ett mycket högre tempo i skolorna idag jämfört med när vi var ung och dum. Numera är vi väl bara dum. Sedan så tränas det mycket hårdare när det gäller idrotten såsom hockey, fotboll mm.

Min äldsta son som är född 1989 tränar 4 dagar i veckan plus en match på det också. Då är det inte lätt att hinna med skolan till 100%, något blir lidande. För en del går det dock alldeles utmärkt att hinna med både skolan och hockeyn men det beror ju också mycket på vilket läshuvud man har begåvats med.

Ps. Jag var och handlade julklappar idag. Gissa vad mina två söner får? Ja just det, böcker, böcker och åter böcker för nu jävlar får det vara färdigdaltat. Som sagt, det daltas för mycket i det här landet!
Kommentera

« · 353591 · »