Brynäs IF

723896 inlägg · 7956 ämnen

Inlägg #2269211

Sv: A propósito de nada
nittontolv:" Inte mot Omicron som jag har förstått det. Eller har jag missförstått?"

Jo vaccin skyddar även mot Omnicron, läs nedan från SVT idag.


Kunskapen kring omikron ökar hela tiden, men även om vaccinen tycks vara mer verkningslösa mot omikron talar det mesta ändå för att alla vaccinen i alla fall ger visst skydd mot allvarlig sjukdom och död, enligt bland annat Ali Mirazimi, virolog på Karolinska institutet och Folkhälsomyndigheten.

En tredje spruta kan också ge ett högre skydd.

"Här är vad vi vet just nu om de olika vaccinsorterna och skyddseffekterna:

Astra Zeneca
Astra Zenecas vaccin var det första som gavs till äldre. Det ger inte ett tillräckligt bra skydd alls mot sjukdom för den som smittas av omikron. Enligt de tidiga analyser som finns nu räcker inte två sprutor. Men har man dock fått en tredje spruta av Pfizer eller Moderna ökar skyddet till en klart högre nivå.

Pfizer/Moderna
Pfizer och Moderna är så kallade mRNA-vaccin. Dessa ger ett bättre skydd än Astra även efter bara två sprutor, men inte heller det är tillräckligt. Med en tredje boosterdos blir dock kroppens immunförsvar även mot omikron förhållandevis bra, enligt vad forskarna hittills sett.

Den som har varit sjuk i corona och fått två sprutor vaccin har också ett visst skydd mot omikron. Men precis som med vaccinet tycks omikronvarianten ha utvecklat en större förmåga att ta sig förbi det försvar som kroppen bygger upp efter naturliga infektioner. Därför är det viktigt att ta en tredje spruta även för den här gruppen. "
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Axle San: Det här låter ju lovande. Rimligen lär vi se samma utveckling i Sverige och då bör restriktionerna lindras/slopas. Men att man kör försiktighetsprincipen nu när fallen ökar drastiskt och även osäkerheten som en ny mutation innebär är begripligt.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Axle San: Mycket gissningar och antaganden i texten. Men det lär väl visa sig tids nog!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Brynäs för fan eller åtminstone hockey!
Kommentera