Brynäs IF

722757 inlägg · 7954 ämnen

Inlägg #2730213

Sv: A propósito de nada
Gavve:
Du tror inte att domarna får sina konstruktiva fiskar varma av domarobservatören efter matcherna?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Auchinleck: Som jag svarade till Huge. Att domare bara granskas av andra domare och observatörer och aldrig skulle få ta emot kritik från någon annan tycker jag känns helt fel. Speciellt då observatörerna inte verkar så himla fredade (Finlands förbundskapten gick ju på domarobservatören t.ex.). Det är för mig helt galet att tänka att jag aldrig skulle kunna få kritik (positiv som negativ) från någon annan än en kollega som jobbar med exakt samma sak som mig, eller min chef på jobbet t.ex. Speciellt om ingen får prata om min prestation med min chef (lite lös tanke att min chef är motsvarigheten till domarbas/observatör).

Att ha ett spelarråd eller liknande som tillsammans med domarna diskutera prestationer, situationer och förbättringar (ej under match) tror inte jag skulle leda till att domarna gör ett sämre jobb. Om spelarna jobbar tillsammans med domarna (fortfarande, ej under match) tror jag att det kan skapa ett bättre klimat för domarna även ute bland enögda supportrar då de vet om att klubbarna genom spelarråd (eller liknande) får vara med och tycka till och diskutera med domarna (eller domarbas/observatör) också.

I dagsläget känns det mer som att kritiken mot domarna är väldigt ensidig (från tränare t.ex.) efter match eller från spelare (under match vilket kan leda till straff) eller till och med från supportrar (kan till och med leda till hot). Och det är sånt jag vill få bort och istället få till diskussioner och förklaringar mellan klubb/spelare/tränare/spelarråd och domare. Har spelare/tränare möjlighet att diskutera situationer med domare i efterhand tror (hoppas) jag att man kan få bort mycket av gnället även från spelare.

Sen vet jag att det blivit bättre där domare ibland förklarar situationer i TV. Men det är ju oftast vid bortdömda mål eller någon väldigt kontroversiell situation. Och det är ju egentligen inte för oss de ska förklara utan för spelare/tränare så att alla förstår varför det döms som det gör vare sig man håller med eller inte.

Sen säger jag inte att min lösning är den rätta på något sätt eller att jag ens tänker rätt. Jag vill själv bara få till en förändring där domarna ska kunna få ta emot konstruktiv kritik och inte vara så himla fredade (åter igen, som domare, personen bakom har inget med detta att göra).

Att tränare går ut och säger så här i tidningarna känns så himla fel:
”Jag är otroligt jäkla frustrerad – men jag vill inte säga mer för då blir det dyrt”, sa Lindbom."
Om det istället hade funnits ett lämpligt forum där de (representanter från båda lägren) kan diskutera detta så slipper man såna uttalanden och såna här krönikor.
www.jp.se/2024-01-27/kritisera-domaren-da-tar-det-hus-i-helvete/
Kommentera