Att tänka på innan du skriver inlägg:
- Vänligen notera och respektera Hockeysnacks regler.
- Moderatorerna kommer att vara extra uppmärksamma på regelbrott som personangrepp, olämpligt språkbruk (t.ex könsord) och hot.
- Personangrepp gäller inte bara andra forumanvändare utan även spelare, ledare, domare etc.
- Om en skribent skriver ett inlägg som bryter mot reglerna kommer denne att få en varning.
- Om en skribent skriver flera inlägg som bryter mot reglerna kommer denne att bli avstängd från att skriva i Brynäsboken under en viss tidsperiod.
- Om en avstängd användare återkommer under nytt användarnamn kommer det resultera i en permanent avstängning av det nya kontot.
- Om en skribent skriver fler än 5 inlägg under samma dag kan denne stängas av för spam om inläggsmönstret är av spamkaraktär.
- Klagomål och ifrågasättanden om modereringen i gästböckerna skall inte förekomma på Hockeysnack och raderas omedelbart av tillgänglig moderator. Att bryta mot denna regel kan innebära avstängning från gästboken.
- Moderatorerna ger alltid skribenterna chansen att editera inlägg i 5 minuter.
Den som tror att finskan och orsamålet har något gemensamt är, skulle jag vilja påstå, ute och cyklar på ruskigt djupt vatten (öh...??).
Sanningen är nämligen den att orsamål och finska inte ens är besläktade med varandra. Orsamål är fornnordiska, och tillhör den germanska språkfamiljen. Faktiskt i sina bästa stunder väldigt likt engelskan. För att belysa detta kan följande exempel tas upp; brajd (eng. bride)=brud, ajs (eng. ice)=is, eller hus (ett bra exempel på sammansatt ord är ajsstikköl som betyder istapp och som heter icesticle på engelska), ödörwajs= annorlunda (jmfr eng. otherwise), ödra= andra m.fl. exempel.
En gammal historia från Orsa påtalar också likheten med engelskan; En orsakarl skulle medelst hästdroska hämta upp en engelsman vid stationen i Orsa. Nämnde engelsman satte sig dock på fel sida av vagnen. Orsakarlen försökte med alla till buds stående medel förklara för utbölingen att han skulle sätta sig på andra sidan vagnen. När ingen tidigare prövad metod fungerat tog han till sin "native tounge" och röt; "Gök bört o öder sajdo!" (Gå bort till (eg. på) andra sidan), varpå engelsmannens ändalykt genast förpassades till andra sidan vagnen. Troligen var det just "öder sajdo" som gjorde att budskapet gick hem. Det är ju väldans likt engelskans otherside.
Finskan däremot tillhör ju den urgiska språkfamiljen, och är närmast besläktad med ungerska.
Däremot talade även savolaxfinnarna på Orsa finnmark orsamål emellanåt. Detta måste ha varit en upplevelse att få lyssna till :-)