Brynäs IF

723804 inlägg · 7956 ämnen

Inlägg #887707

Sv: Årsmöte
65selander: Få saker irriterar mig mer än "kupper". I föreningar som till exempel Brynäs finns en etablerad demokratisk process, med årsmöte som väljer en styrelse och en valberedning som har till uppgift att lägga fram förslag på kandidater till styrelsen. Orsaken till att man har den här ganska reglerade processen är att man förbättrar möjligheterna till insyn och att man får en vettig kombination av olika kompetenser och att man får en samsyn bland styrelseledamöterna. Valberedningen har presenterat sina förslag till ordförande och styrelse. Alla medlemmar vet vilka som ingår i valberedningen och har kunnat kontakta den under hela året. Valberedningen har själva genomfört ett 70-tal möten, enligt Lassgård i dagens GD. Här finns alltså ett genomtänkt förslag som presenteras i god tid före mötet.

En "kupp" går ut på att man vid sittande årsmöte för fram en annan kandidat till någon befattning, och att man ser till att man har nog med folk med sig på årsmötet för att rösta bort styrelsens förslag. Medlemmarna får alltså inga möjligheter att skaffa sig information om vad den alternative kandidaten står för. Ingen beredning, ingen insyn för andra än kuppmakarna. Detta kallar en del verklig demokrati. Jag kallar det tokeri.

Om "kuppmakarna", som enligt ryktet håller på och planerar inför årsmötet, hade menat allvar med att de är goda demokrater så är ju det minsta man kan begära av dem att också de presenterar sina kandidater i god tid före årsmötet, så att medlemmarna vet vilka olika kandidater de kommer att ha att välja bland på årsmötet. Men hela idén med en "kupp" är hemlighetsmakeri fram till sista minuten, vid årsmötet då man lägger fram egna förslag.

Varje medlem bör avgöra för sig själv vilket alternativ de känner mest tilltro till. Jag bor 50 mil från Gävle och kan inte själv närvara vid årsmötet, men hade jag kunnat hade jag helt stött valberedningens förslag.
Kommentera