Brynäs IF

723804 inlägg · 7956 ämnen

Inlägg #888120

Sv: Årsmöte
westerlind: Du är som alltid klok som en pudel. Så här ser jag på frågan om valberedningens roll och val inom en förening. Ytterst handlar det om huruvida demokrati alltid leder till den bästa tänkbara ledningen, och det är ett ämne jag skulle underhålla er alla om l ä n g e, som Huss säger. Några spridda tankar.

1. Årsmötet bör, idealt sett, välja in sådana personer i en styrelse som skapar ett team och en samlad kompetens i styrelsen. Om man genomför ett styrelseval utan en valberedning så ökar risken för att årsmötet väljer in nio ekonomer eller (gud förbjude) nio skåningar eller nio snickarlärlingar. En av valberedningens uppgifter är alltså att sätta ihop ett samlat förslag till styrelse som gör att styrelsen får bästa tänkbara sammansättning för att möte de utmaningar man står inför. Valberedningens uppgift är alltså att lägga fram förslag som inkluderar de kompetenser och den kunskap man antar att styrelsen kommer att behöva.

2. Valberedningen ska lägga fram ett förslag som medlemmarna accepterar. Därför måste man ägna mycket tid åt att lyssna av de opinioner som finns bland medlemmarna.

Ett grundläggande demokratiproblem är att de som kan antas vara de skickligaste problemlösarna inte alltid är de som väljarna eller medlemmarna föredrar. Men i alla goda demokratier är det medborgarnas val som gäller, och då får vi ibland politiiska ledare på olika nivåer som har problem att lösa de utmaningar som de valts för att lösa. Därför är det viktigt att vi som medborgare och medlemmar får veta så mycket som möjligt om de som kandiderar till olika poster så att vi kan bedöma om den här kandidaten är lämplig för jobbet.

3. Brynäs, som nästan alla föreningar, har nomineringsrätt vid årsmötet. Det kan skapa problem (se punkt1 och 2), men är en förutsättning för en god demokrati i en förening. Alla demokratiska spelregler, vare sig vi talar om konstitutuioner eller föreningsstadgar, försöker balansera medlemsinflytande och val som leder till en kompetent ledning. I riksdagsvalet har vi regler som ska förhindra att bondfångare väljs in i riksdagen. Hur bra de lyckas med det får var en avgöra för sig själv.
Kommentera