Café

49281 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1004092

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Paddan:

Intressant det där med Vatikanens nya dödssynder

WWW.AFTONBLADET.SE/NYHETER/ARTICLE2015984.AB

HÄR ÄR DE NYA DÖDSSYNDERNA

1. Vållande av fattigdom
2. Miljöförstöring
3. Växande orimlig rikedom
4. Genmanipulation
5. Social orättvisa
6. Moraliskt omstridda experiment
7. Drogmissbruk

Några av Vatikanens nya dödssynder är väl klockrena men inte alltid så självklara och ibland finns det flera sidor av myntet.

1. den med där vållande av fattigdom. Medan somliga forskare, ekonomer och sociologer menar att nyliberalismen och globaliseringen är motorn till fattigdomsbekämpning finns det samtidigt bevis för att fattigdomen aldrig varit större och att det är nyliberalismens fel.

2. Miljöförstöring torde nog vara en rätt klockren dödssynd. Men även den är inte oproblematisk. Oljan är en av motorerna i välfärden, utan den skulle absolut inget fungera. Samtidigt är den upphov till klimatförändringarna och för att inte tala om alla krig som existerar på grund av oljan.

3:an med orimlig rikedom är heller inte helt oproblematisk. Samtidigt som de rikaste länderna i världen har bäst välfärd är det också de som står för alla andra dödssynder. Vi i Europa, Amerika och Japan är så ohyggligt rik jämfört med de återstående 80 procenten av världen att det förmodligen borde ses som moraliskt förkastligt om man gör en jämförelse, snudd på skamligt. Samtidigt har aldrig så många människor som idag haft det bättre.

4:an genmanipulation är svår att se som en dödssynd kanske. Men använder man det fel är det en bomb, men dödssynd? Nja.

5:an är en dödssynd, det håller jag med om. Men jag tycker inte att vi har speciellt stora sociala orättvisor här hemma. Visst finns dem men de är små i jämförelse med de verkliga. De verkligt stora finns mellan oss i väst jämfört med Afrika, Asien och Sydamerika. Fyra miljarder människor lever på mindre än femton spänn om dan.

6:an. Moraliska omstridda experiment vet jag inte riktigt vad det skulle vara. Kanske kan det vara att klona människor och djur. Att klona människor känns väl inte helt fräscht, tänkt Per Ledin :) Eller kan katolikerna i Vatikanen mena abort eller HBT-frågor?

7:an handlar alltså om droger. Vid första anblicken är den inte så mycket att ifrågasätta, men även den går att problematisera. Man kan nästan gissa att de flesta drogmissbrukarna inte kan välja om de ska missbruka eller ej. Men visst kan det vara en synd för det.

Att missbruka droger är en synd enligt Vatikanen, men hur är det med om man brukar droger då? Går det att bruka droger då det inte är lagligt? Och vad är en drog? Nyligen var det ett stort brittiskt forskningsprojekt där man klassade världen 20 farligaste droger. Förmodligen är droger kulturellt betingat. Vi här i Sverige ser t.ex LSD, Cannabis och Ecstasy som mycket farligare än alkohol medan forskningen säger något helt annat. Hur är det egentligen med nattvardsvinet som man pimplar i Vatikanen?

Här kan man läsa om de 20 farligaste drogerna och se det mycket intressanta programmet:

svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=32313&a=1064495&lid=puff_1067089&lpos=extra_0
Kommentera