Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1064560

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
hellge: I Sollefteå håller vi hårt på lag och ordning, allra främst när det kommer till beväringar som överlastade med alkohol stör den allmänna ordningen. Detta speciellt när det kommer till slynglar från frikyrkotäta områden som kommer till vår stad för att en stund leva ett lastfullt liv i sus och dus. Mittåt!

* * *

Annars så är USA och Kalifornien lite av en extrem inom kriminalvården och som rättssamhälle där vi inte behöver hämta många influenser ifrån. Det jag kan tycka vi saknar men som man trots allt har i Kalifornien är three strikes out-systemet, vid tredje lite allvarliga brottet blir det 25 år direkt.

Nu behöver vi inte lägga ribban vid tre brott för all kriminalitet, men ändå skapa en möjlighet för samhället att låsa in det mest hopplösa återfallsförbrytarna. Det kan inte vara meningen att människor som begått 50-60 brott ska släppas lös. De har med all tydlighet visat att de inte accepterar de lagar och normer det civiliserade samhället satt upp. Svartenbrandt/Ferm är ett lysande exempel på någon som förverkat sin rätt att röra sig ute bland normala människor.

Vid sexbrott vore dock "three strikes out" (eller kanske ännu färre "strikes") ett lysande system som till exempel hade inneburit att Engla fortfarande levt.

Vi ska naturligtvis låsa in patrasket på humana instutioner utan styrkesträningshallar men med terränglöpningsspår. Jag är trots allt humanist och för långa men inte hårda straff. Givetvis ska hela skötas med mycket generösa regler och strafflindringar för de som visar en genuin vilja att återrehabilitera sig för ett liv i samhället.

Ett litet exempel. Efter det tionde våldsbrottet man begått, och därmed själv röjt undan alla tvivel om att man har ute bland normalt folk att göra, döms man till minst 25 år inhysning. Varje dag man sedan sköter sig dras en dag av av straffet. En erlagd gymnasie/yrkesexamen minskar strafftiden med tre år, en högskoleexamen ger ytterliggare tre års förkortning. Visar man då på god vilja till en återanpassning är man ute på sex-sju givande år. Ingen brottsling kan heller misslyckas med att förstå koppling mellan att sköta sig och straffets längd.

Vi kör så, ringer du Beatrice eller ska jag göra det?
Kommentera