Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1064590

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Lumber Jack:

25 år är en ohyggligt lång tid, det tog drygt 25 år mellan Modos båda guld. Det är nästan så man inte kommer ihåg en sån lång period.

Vilka tre brott ska det då vara för att man då ska kasta nyckeln? Tre misshandlar, tre narkotikabrott, tre ekonomiska brott? Antag att en pundare från Kramfors förskingrat pengar för 150 000 genom att förfalskat postgiroblanketter, han köper ett parti amfetamin som han ska sälja vidare till en annan pundare från Timrå. Vid försäljningen uppstår bråk och han slår den andre på käften och sparkar honom, eftersom han tror sig ha blivit lurad. Det är tre tänkbara brott som skulle kunna ge 25 år.

Man kan vara tämligen säker på att båda dessa pundare kommer att göra om dessa brott. Borde man då låsa in dem och kasta nyckeln? Eller låsa in dem på 25 år? Jag undrar om det är rätt sätt att gå? Själv vet jag inte.

Den största delen av alla återfallsförbrytare är narkomaner/alkoholister som oavsett straff kommer att göra om sina brott. Jag har en kusin som är drygt 50 som har hållit på så här i 35 år. Han har sammanlagt suttit i fängelse i 15 år och på andra behandlingshem o.d i kanske 5 år. Varje gång han åkte fast begärde han att få komma till Norrrälje. – Kör mig till Norrtälje, har han berättat att han sa när han skulle transporteras. Norrtäljeanstalten är det fängelse där det förekommer mest droger och alkohol i Sverige och har så varit i de senaste 35 åren, om jag förstår det rätt.

Då den normala återfallsförbrytaren är narkoman finns det stor riska att våra fängelser nästan enbart kommer bestå av dessa knarkare som inga straff i världen tycks bita på. Det är just dessa som har fyllt de amerikanska fängelserna till bredden. Jag tycker inte att man ska ställa lösa slappa krav på dessa individer, däremot är jag tveksam till att kasta nyckel för dem.

Sen går det omkring ungefär 100-200 återfallsförbrytare som är psykiskt sjuka på ett farligt sätt för omgivningen, de som i media brukar kallas för psykopater. Många av dessa går inte bota. De borde hållas från det övriga samhället, fast kanske inte i fängelse, utan i helt slutna institutioner. Vad det gäller Svartenbrant, Ferm och Englas mördare så verkar de tillhöra gruppen som absolut samhället måste skyddas från. Men många som lever sitt liv via Aftonbladet tycks ofta tro att alla psykiskt sjuka är farliga. Detta är extremt felaktigt.

”Jag är trots allt humanist och för långa men inte hårda straff. Givetvis ska hela skötas med mycket generösa regler och strafflindringar för de som visar en genuin vilja att återrehabilitera sig för ett liv i samhället. ”

Det låter som ett rimligt sätt att bedriva fångvård. Ditt exempel låter också som en utmärkt ide.

På tal om fängelse så håller de ju på att bygga ett säkerhetsfängelse, modell Kumla i Svartviksbacken fem kilometer norr om Härnösand. Jag är inte helt glad åt det, då 100 av Sveriges allra farligaste människor kommer att inhysas där. Jag menar det är ju inpå våran knut.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
hellge: Vid närmare eftertanke var det nog inte rekryten du behövde, det här hade nog varit en mer passande utbildning för dig.
Kommentera