Café

49277 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #452481

Sv: Vissa saker är värda att kämpa för !!!
ernie eagle: Handeln tillsammans med bryggerierna försöker att ändra konsumenternas köpbeteende vad gäller glasflaskan.

Det var någon tokig handlare på glada 80- talet som började med den ljusa ideén att sälja just en back dricka (på den tiden gulbacken) väldigt billigt mot att man som kund var tvungen att handla för x antal kronor. Succén som blev spred sig som ringarna på vattnet och snart var detta en lockvara i varenda livsmedelsbutik.
Bryggerierna såg här möjligheten att genom en viss subventionering av drickabacken "binda" butiken att bli helkund på bryggeriet. På den tiden kan det tyckas att Pripps hade så starka varumärken i sin portfölj att det inte var nödvändigt. Men subventioneringen som främst gjordes av Spendrups (eftersom drickabackens pris för butiken kunde handla om 10 000- tals kronor) blev ett så viktigt led i butiken att det kunde handla om att byta huvudleverantör om inte övriga bryggerier hakade på.

Så här har det rullat på under en tid av år.

Handeln är eniga, de vill att denna glasflaska ska försvinna. Drickabacken lockar inte längre på samma sätt som det gjorde under 80- talet. Nu är det en oerhörd kostnad för butikerna. Som exempel kan nämnas att en pizzeria betalar någonstans 60-70:- för en back dricka från ett bryggeri i dag. De kan ju gå på ICA eller Konsum och köpa den för 30-40:-.
Lägg därtill att bryggerierna förlorar stora pengar på att just tillhandahålla backen till butiken så blir det ganska lätt att räkna ut att både handeln och bryggerierna vill sluta med backen. Frågan är när något av bryggerierna vågar ta första steget...
Kommentera