Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #909150

Sv: Kunskapens dag
Haha,

Hårdingar som Lumber, Scim, Poffa och Wayne har helt plötsligt blivit emotionellt överkänslig och blivit kränkt av en liten förläsning in the middle of nowhere, kom igen va, berätta istället vad som trycker er, berätta för Hellge. Är det kärleken? Är det nyförvärven? Är det skadorna? Jag tror vi pratar runt varandra. Ni pratar om föreläsningen och jag pratar om västerländsk arrogans. Som den där Stefan Johnsson som jag refererade till skrev:

”De som levt i världens mitt har ansett sig förnämare och förnuftigare än folk i världens utkanter. Och de har kartlagt världen så att de ska kunna befästa sin dominans.”

Ända sedan vi började rita kartor har européerna mutat in världen som vi tycker att den ser ut. Världen ser faktiskt inte ut som vi har ritat kartorna, vi har förstorar Europa, vi har förstorat USA och minskat Sydamerika, Kina och Afrika, på samma sätt som TV4 gjorde med Sverige. Man förminskade helt enkelt hela Norrland för att kunna prata om Svealand och Götaland på ett mer detaljerat sätt. Titta på denna världskarta, den kallas för Peters projection. Där har man ritat ländernas verkliga storlek. Kolla på Sverige, kolla på Europa, kolla på Afrika, man skulle ju få in hela Europa i Tchad och Sudan. Detta är hur världen ser ut på riktigt.

www.wall-maps.com/World/PetersProjection-over.gif

Om man nu förminskar länder och folk på en karta så gör man det säkert också i verkligheten. Vi har bestämt hur världen ska tolkas och jag gissar att det är slut på det nu. Jag gissar att vi kommer att måsta ha en mer ödmjuk och sann bild av världen i framtiden. Som så ofta tänker jag på musik, vad kan då inte passa bättre än REM:s ”End of the Word (as we know it)”

www.youtube.com/watch?v=cGqroT1FZ5Y
Kommentera