På tal om Erkki Ekman så var det faktiskt han som fick Kari Elorantas namnteckning på ett papper i Kanada 1985.
Saxat från HV-Magasinet no 6, 2006:
"Att Kari Eloranta kanske är den avgörande pusselbiten till var HV befinner sig idag är utbredd bland de flesta som följt laget under en längre tid. Rent hypotetiskt är det möjligt att spekulera med en helt annan utveckling för vårat lag, om vi varit utan backjätten som belönades med Guldhjälmen för sina insatser i HV, 85/86. Rent hypotetiskt skulle vi också kunna starta historien om Eloranta i Helsingfors, 1941. Det är då som Erkki Ekman kommer till världen. Eftersom det råder världskrig och Finland ligger i konflikt med Sovjetunionen så vill det sig inte bättre än att Erkki vid nio månaders ålder kommer till Sverige som så kallat krigsbarn. Han växer sedan upp i Värnamo där han börjar lira hockey för stadens GIK.
Vid 19 års ålder värvas han till Norrahammars GIS där han debuterar säsongen, 60/61. Erkki hinner sedan med att representera både Vättersnäs och Husqvarna IF innan han varvar ner ute i Norrahammarsklubben. Till säsongen, 72/73, tar han plats som lagledare när NGIS vinner serien och tar steget upp i tvåan. Något mer spel för NGIS hockeysektion blir det dock inte och den som kan sin hockeyhistoria vet att man slår sina påsar ihop med HV71. Erkki inleder med detta ett tioårigt styrelsearbete i den då tämligen nybildade klubben.
Förutom att ragga sponsorer, som enligt Erkki själv, var styrelsemedlemmarnas primära syfte, är han också med när det plockas spelare till klubben. Stefan ”Tyringe” Nilsson är bland annat en herre som Erkki var inblandad i. Ett mindre lyckat axplock var Mikael Fredriksson som hämtades från Malmö inför Elitseriepremiären, 79/80. I början av 80-talet skiljs sedan Erkkis och HV:s vägar då ett lukrativt jobb för IKEA i Kanada lockar. För ett antal år framöver blir Vancouver Erkkis hemmaplan. Det är också här som telefonen ringer våren 1985. Det var Owe Jungåker som undrade om jag hade lust att jaga rätt på en spelare, berättar Erkki. Spelaren det handlade om var Kari Eloranta och myten säger att Eloranta skrev kontrakt på en servett. Så var det dock inte dementerar Erkki.
– Men det gick undan, det kan man lugnt påstå. Jag satt väl i stort sett i pyjamasen när telefonen ringde. Någon timme senare satt jag på planet, på väg till Halifax ca 400 mil bort. Kontraktet upprättade jag på planet, fast det var förstås på ett ganska ordinärt papper och ingen servett.
Erkki återvände senare till Jönköping där han fortfarande bor och han var under många år en ordinarie inventarier i HV:s veteranlag. Den karriären avslutades med två utslagna framtänder i Tampa 1994."
Det är inte utan att man tagit del av detta med en viss munterhet. Storebror? När det gäller den sportsliga biten, är det då inte mer bildligt tal? Det är ju som sudden death. Är det verkligen någon som på allvar tror att någon avlider i rent medicinska termer?
Annars startade hockeyn i Jönköping den 19 januari 1945. Finns viss dokumentation kring detta:
www.hockeysnack.com/medlem/Et+tu+Brute/filarkiv.php?showfile=smlands.folkblad.450119.jpg
I kölvattnet kring denna händelse ser Jönköpings Hockeyallians dagens ljus. Och i augusti 1945 kommer SIF:s ordförande Anton Johansson till staden för att dra fram riktlinjer för hockeyns utveckling.
Den 9 december 1945 meddelar Alliansen, högsätet i Strömsborg att den av förbundet delvis finansierade anläggning på Oxbacken står klar. Vidare har 5 klubbar tagit upp hockey på programmet, bl. a. Vättersnäs IF (även om det nu inte framgår av dokumentet nedan exakt vilka klubbar det handlar om).
www.hockeysnack.com/medlem/Et+tu+Brute/ filarkiv.php?showfile=ox2.jpg
I december 1945 sänds från förbundshåll riksintruktör Sten Jidhe (Peters farfar) till staden. Under nästan tre månader kvarstår han i staden och utbildar både tränare och domare. Officiellt spelas sedan den första riktiga matchen på Oxbacken den första februari 1946. Ca 14 dagar efter att BK Kenty begått seriepremiär i Div 2 Södra.
När det gäller seriespelet i Jönköping så tar det fart på hösten 1946. Följande upprop är daterat 29 oktober 1946 och går ut till de klubbar som ännu inte har hockey på programmet (därför finns inte Vättersnäs med till vänster i marginalen).
www.hockeysnack.com/medlem/Et+t u+Brute/filarkiv.php?showfile=uppropet.461029.jpg
Eftersom det finns en deadline satt till den 6 november 1946, så kan man med ganska stor säkerhet fastställa att samtlig klubbar som idag utgör HV71, har sysslat med hockey sedan dess, eftersom att Div. 1 Nordvästra Småland genomfördes säsongen, 46/47. Att Vättersnäs tog hem denna serie är ju heller inte så konstigt eftersom de, förrutom SK Dacke, sysslat med hockey nästan ett år längre än de övriga.
www.hockeysnack.com/medlem/Et+t u+Brute/filarkiv.php?showfile=div_1_nv_smland.txt
F ör att återgå till storebrorskomplexet, så har jag lite svårt att få ihop det med Linköping och Jönköping. Man tillhör inte samma distrikt, inte ens samma landskap. Oftast är väl de här situationerna beroende av någon slags lokal förankring? Chievo blev storebror i Verona när det anrika laget sladdade ur Serie A. I Jönköping är HV storebror till HC Dalen. Förmodar att LHC har ett liknande förhållande till Ljungsbro.
Och om det nu skulle gälla hundradelar på "födelsedagen", varför skulle det i så fall bara handla om den något luddiga regionen Lkpg-Jkpg? Inom nästan samma geografiska område har vi GoIF Tjalve och IK Sleipner (Vita Hästen). Dessa båda lag var inbegripna i det nationella seriesystemet redan säsongen, 41/42.
Annars kan vi göra det ännu lättare för oss. Den 21 januari 1921 tog "urbrodern" IFK Uppsala emot Berliner SC på Stockholms stadion. Den första hockeymatch som spelats i Sverige. Sedan dess kan vi utgå ifrån att IFK Uppsala fått en jävla massa småbröder. Denna gigant inom svensk hockey
Annars är väl hockeyhistorik lite småkul, om man inte tar allt så allvarligt :-)
Januari/februari månad 1946 är faktiskt en fantastisk månad med tanke på hur Elitserien ser ut idag. Kenty (LHC) var fömodligen först ut då div 2-serierna i södra delen av landet vid den här tiden brukade ha premiär på trettondagen (beroende på väderlek).
Den 25 januari spelar sedan Frölunda sin allra första hockeymatch och den första februari är sedan både Vättersnäs (HV71) och Norrahammars IK (HC Dalen) i elden.
Dock så var Frölunda knytna till SIF sedan 3 februari 1938, men olika omständigheter, kriget, men mestadels väderleken gjorde att inte heller de kom i spel förrän 1946.