Luleå HF

116298 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1061122

Sv: Gott & Blandat i hockeyvärlden
Lövva: Men hur mycket ska förbundet ha rätt att bestämma då?
Med 55 ES-omgångar och CHL för en del klubbar blir det ganska mycket matcher för en spelare. Om sedan förbundet genom Bengan kommer och tycker att vissa spelare ska ställa upp i ytterligare ett antal mer eller mindre viktiga matcher, kan du då inte ha viss förståelse för att det knorras?

Så fort det tjafsas om det här kommer det fram diverse suspekta nationalistiska argument om att "det ska alltid vara en ära att dra på sig 3kr-sviden", "ställa upp för hemlandet", "betala tillbaka på sin hockeyutbildning" m.m. Och de argumenten höll säkert en gång i tiden när man spelade några landskamper som innehöll de bästa spelarna eller ett VM. Men idag??? Tjeckien, Ryssland, Finland och Sverige ska alla mjölka pengar till sina resp. förbund med olika turneringar. Och sedan VM. Utöver det ett atnal träningslandskamper inför dessa turneringar. De bästa spelarna är redan slitna av sina ordinarie program, skaderisken ökar, och kommer skadan lite lagom till slutspelet (eller kanske ännu värre kvalserien) kan det vara stora värden som står på spel. Tacka sjutton för att klubbdirektörerna inte dansar jenka av förtjusning över att "deras" spelare blivit uttagna till "Finnkampen där dam- herr- och juniorlagen spelar matcher hela helgen". Yippee.

Jag köper att spelarna ska ställa upp i de stora mästerskapen, givetvis under förutsättning att man är hel och frisk. Men att man väljer bort en meningslös match med ett gäng halvdana spelare känns inte ett dugg konstigt.

Ingen tycker att det är märkligt att NHL-spelarna inte får ledigt från sina klubbar. Det får de ju inte ens under OS om inte NHL bestämmer sig för att "delta". Finland hade i de senaste landskamperna inte en enda spelare med från något av NT-lagen. Och så här kommer det att fortsätta om man inte kan enas om något sätt att synkronisera aktiviteterna och bli överens om hur mycket förbundet kan utnyttja spelarna under säsongen. Det är under alla omständigheter inte rimligt att förbundet ensidigt ska bestämma det.
Kommentera