Att vägra gratulera en vinnande motståndare och bara skylla förluster på domarna, tur eller att ens eget lag är "nedtränade" eller inte riktigt "ville vinna"? |
| 15% |
Att offentliggöra information som i efterhand visar sig vara falsk och att klubben mycket väl visste om det när lögnerna spreds? |
| 26% |
Att försöka lura till sig andra klubbars talanger genom att i lönndom kontakta pojkar ända ned i 12-13-årsåldern? |
| 37% |
Att utse en lagkapten som offentligt proklamerat att han fuskar och gång efter annan visas bryta mot regler och stängas av? |
| 22% |
BusarnasBuse och Zappaholic: Det är en tung uppgift vi tagit på oss, men vi jobbar vidare och tar vårt ansvar;-)
Som jag förklarat ser jag Staropramen som en självklar måltidsdryck under julen, kompletterad med lämplig julöl, av julölstyp. Ungefär som att vindrickarna har två glas med vin i ena, vatten i andra, kunde jag i år för första gången se till att vi öldrickarna har två glas med pilsner i ena och mörkt julöl i andra.
Men nu har jag börjat fundera på att växla inställning. Dvs från tanken att julölet ska vara ett acceptabelt julöl, dvs mörkt samt smakrikt med sötma och beska i lämplig proportion. Alla special-julöl tänkte jag ju ha som extranummer, alltså i stället för att ta en konjak eller whisky tar man ett höjdarjulöl.
Nu börjar jag tänka annorlunda. Kanske kör jag inte ett billigt julöl av standradklass utan snarare ett riktigt gott öl av julölstyp, medan Staropramen helt klart är standarddrycken, gärna i form av två glas på bordet alltså.
Med den tanken har jag undersökt specialölen.
Personligen trodde jag att jag skulle välja Nisses kalsjulöl, i fjol var Nisse överlägsen, men efter avsmakning idag godkänner jag inte årets Nisse.
Vidare har jag testat Mysinge Midvinterbrygd - imponerande, men personlig, alla gillar den inte; Oppigårds - OK, bra och lyckat försök men inte perfekt; Cosendonck Christmas - javisst, en belgare är alltid i mål, men andra borde lyckas ännu bättre; Jacobsens Golden Naked Christmas Ale - Hm, förstås fin, men fortfarande kan Carlsberg, som tillverkar standardöl av ris som säljs över världen, aldrig våga ta ut svängarna tillräckligt; och den av Busarnas Buse testade S:t Eriks Julporter - som visserligen är intressant fin, men ändå inte lyfter tillräckligt i jämförelse med mer etablerade porter inklusive det lyckade svenska Carnegie Porter.
Så, vad vinner?
Faktum är att det blir värstingen. N'ice Chouffe. Ett belgiskt öl på 75 cl flsaka till en kostnad av 57 spänn buteljen. Jag gillar ju all öl vid rätt tillfälle men erkänner gärna att mitt hjärta finns mest målat i belgisk ale och dörför inte öväntat att N'Chouffe vinner hos mig. Jag har ju redan hört från olika håll hur gott detta öl är.
men i detta nu är jag beredd att köpa in ett stort antal buteljer N'Chouffe att ha som stnadrad julöl - en stor skillnad från tidigare då jag alltid kunnat välja ett julöl från Falcon, Mariestad eller annat bryggeri som genomgående; kombinerat med pilsner.
Per halvliter blir ju N'Chouffe mer än dubbelt så dyrt som ett standardjulöl från Mariestad eller liknande. Är jag beredd att acceptera det?
Troligen. Kan erkänna att jag redan gjort samma val när det gäller rödvin. Billigt rödvin skiter jag konsekvent i. Då kan jag lika gärna dricka vatten eller annat. Ska det drickas rödvin måste det för mig vara nivån en fin Amarone eller Chateau Neuf du Pape. Objektivt brukar jag anföra att jag reagerar mot tannin i billigare vin med svuyllnad och bihåletäppt huvudvärk dagen efter men det jag tänker, igenkligen. är att de billigare vinproducenterna häller vadfan skit som helst i flaskan. Likdant tänker jag numera om Tequila, Whisky, Conjac och annat. Jag avstår från billiga varianter. Jag behöver inte alkoholen utan smaken. Kanske är jag i mål även på ölfronten?