Att vägra gratulera en vinnande motståndare och bara skylla förluster på domarna, tur eller att ens eget lag är "nedtränade" eller inte riktigt "ville vinna"? |
| 15% |
Att offentliggöra information som i efterhand visar sig vara falsk och att klubben mycket väl visste om det när lögnerna spreds? |
| 26% |
Att försöka lura till sig andra klubbars talanger genom att i lönndom kontakta pojkar ända ned i 12-13-årsåldern? |
| 37% |
Att utse en lagkapten som offentligt proklamerat att han fuskar och gång efter annan visas bryta mot regler och stängas av? |
| 22% |
Målvaktsfrågan.
Inför varje säsong med Rönkenhockeyn har de s k experterna förklarat att det går åt helvete för Luleå i Elitserien eftersom vi har så oerfarna ej dugliga vakter och dessutom eftersom vi oftast varvat vakter varannan match, helt värdelöst enligt experterna.
Men varje år kan man spana in resultaten för varje Elitserielags målvaktande och varje säsong ligger Luleå högst upp i statsen. Och numera börjar andra lag hänga på och kör varannan vakt eftersom de insett att Luleåkonceptet ärklokt. Men Petter Rönnquist, den själutnämnde experten, kommer förstås att fortsätta.
Principen har varit att ha en lovande utvecklinsgbar vakt i form av landets bästa junisvakt och varva denne med stabile Rautio i hopp att den lovande ska ta stora steg framåt och bli färdig till slutspelet. Och det har fungerat utmärkt varje år, bara det att det gått så bra att den vakt Hento haft ansvar att utveckla lyckas så bra och drar till NHL.
Men hur går det i år? Nu har vi ett något annorlunda läge. Vi har inte tagit landets bästa junisvakt utan i stället Bellissimo. Vem är han?
Bellissimo är 29 år gammal och kanadensare. Född, uppvuxen och utbildad i Toronto. 23 år gammal fick inte plats och drog till Italien, klassas antagligen efter föräldrarna som italiensk medborgare - även om han förstås är kanadick. Körde fyra år i Italien, värvades till Bofors, blev bästa allsvenska vakt och plockades över till Timrå där han körde en säsong men värvades över till Luleå när Timrå ramlade ur Elitserien.
Under förra säsongen levererade han 91,90% räddningar och släppte in 2,25 mål per match vilket placerar honom som ungefär nummer tio bland elitserievakterna. Men samtidigt gjorde han de resultaten i svaga Timrå där det inte kan ha varit en alltför lätt uppgift att hålla spaden. Ändå var det faktiskt svårt att måla på Timrå och bara Luleå, Skellefteå och Färjestad släppte in klart förre mål i Elitserien än Timrå.
Själv har jag sett Bellissimo för lite för att kunna ha en riktig uppfattning men sådana som tycks veta - jag lyssnar då på lulesupportrar, s k experter tror jag inte på - menar att han kan göra riktigt bra matcher. Vilket låter utmärkt förstås, kan han stabilisera ett sådant spel i målvaktsvänliga hockeylaget Luleå kan det bli bra. Och statsen från Timrå stödjer ju tänket att han är en bra vakt. Samtidigt är han 29 år gammal vilket innebär att han knappast kommer att utvecklas till att ta stormsteg framåt. Men är han, som resonemanget går, en i grund och botten bra vakt borde han fungera hos oss men jag tror att vi får räkna med viss tid, kanske t o m lång tid, innan han helt rättat hittat vad han bäst gör i Luleå där vi har helt andra vaktförutsättningar än kaotiska Timrå, Bofors och Italienska lag.
Samtidigt har vi David Rautio Berguv. Lite i skymundan - eftersom han setts som en variant på delad etta och tvåa - har han gått framåt rejält i Luleå. Ser vi på statsen finner vi:
Räddningsprocent:
2010-2011: 90,4%
2011-2012: 92,9%
2012-2013: 93,1%
Insläppta mål per match:
2010-2011: 2,16
2011-2012: 1,72
2012-2013: 1,65
Jämfört med den unge David hade han, när han återkom 2010 tagit stora steg framåt eftersom han lärt sig att nästan konsekvent vara på rätt plats, stå rätt och därigenom ta de flesta puckar han såg plus detsamma för puckar han inte såg. Och den tekniken har ytterligare förbättrats i Luleå under ledning av Hento som själv hade just den styrkan. Första året var han emellanåt lite för stabil och fokuserad på att stå på rätt plats och släppte in en del mål som kom sedan pucken spelats in till motståndare framför honom som kunde spela eller styra in pucken. Men där har han tagit ett stort steg framåt sista åren - nu läser han spelet och tar för sig ännu bättre; går ut med kropp och klubba för att bryta inspelen alternativt göra det omöjligt för styrvilliga. Numera har han en stabil lägsta=högsta nivå och släpper nästan aldrig in någon onödig balja.
Vad kan han ytterligare förbättra? Ja, naturligtvis skulle man som lulesupporter vilja se vakter som kan hantera spelet utanför mål. Vi glömmer ju aldrig Jarmo Myllys som agerade tredje back, och har bättre stats för målpass och mål än massor av hockeyspelare. Men där har David något han kan förbättra; när han går bakom mål för att stoppa puck och sedan för att välja hur hantera situationen, passa till vem?
För modern hockey har ju de största vakterna, tvåmetersmännen, en avgjord fördel och David som är kortare och därigenom dessutom med mindre skydd har en nackdel för bra placerade höga puckar. Han kan ju inte växa mer på längden men skulle ibland kunna kompensera det genom att våga komma ut längre och skära av vinklarna. Men det är lätt att säga, svårt att göra eftersom det kräver mycket av laget i övrigt för att han inte ska bli överspelad när han går ut och lämnar luckor från annat håll.
Kan han ta fram inställningen att ta alla omöjliga puckar? Jo, kanske. Den som minns den unge talangen David Rautio vet att han har en enorm talang och kunde när han var på det humöret rädda allt hur svårt det än var. Så det finns inom honom, men han har rejält tonat ned den inställningen för att i första hand prioritera den nya stilen att stå rätt, att stå iväg och vara stabil och inte flaxig. Men jag tror att det där kan ha ta fram med tiden, om han får in att läsa de situationer rätt där det är fel val att stå stabilt men rätt att flaxa fram talangen och göra de omöjliga räddningarna. Ibland gör han dessa, han har det i sig, men rätt balanserat kan han ha lite ytterligare att ta fram.
Så. Sammanfattningsvis borde det gå utmärkt med vårt vaktande i år. Jag var lite oroligare fram till nu när jag började skriva detta men nu känns det tryggare, nu har jag övertygat mig.
Hur blir det då: varvade vakter fram till slutspelet då bella tar över? Nej, det är jag inte säker på. Varvade vakter, ja, men jag är inte säker på att bella hunnit ta fram sitt bästa och vara bättre än Berguven slutspelet 2014. Det KAN ta längre tid än en säsong, men vi får se. Samtidigt går Berguven framåt för varje år och fortsätter den utvecklingen når han ju en nivå där lulegrabben inte kan hållas utanför en klar ettaposition. Degersig.