Luleå HF

116729 inlägg · 888 ämnen

Inlägg #1714679

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och klockan två i natt svensk tid tar Oilers emot Buffalo hemma. Under preview finner vi:

NILSSON GOES AGAIN

By now, Oilers fans are used to seeing Anders Nilsson’s name as the team’s starter between the pipes. Nilsson will make his 13th start in 15 games when the Sabres come to town.

Cam Talbot has not played since November 27 in Detroit, when he made 28 saves in a 4-3 overtime loss to the Red Wings.

“At some point we’ll have to get Cam in,” McLellan said yesterday. “Nilsson will play tomorrow, so there’s your starting goaltender.”

Nilsson made 42 saves in the Oilers 2-1 overtime win over Dallas on Friday. He has a 7-7-1 record this season with a .921 save percentage and 2.52 GAA. His save percentage is just outside the top 10 for goaltenders who have played more than 15 games this season. He has a save percentage of .947 in his last seven games.

OK för att konkurrensen just nu i Oilers, när Talbot legat på 85% senaste handfull matcher han spelat, inte är stor, men jag vill nog tycka att Nillys prestationer står bra för sig själva. Och håller inte med om att det bara är den senaste matchen, mot Dallas, som Anders stulit segrar till Oilers - i många tidigare matcher har han genom bra spel hållt Oilers kvar i matchen och givit laget chans att ta poäng och det bör räknas lika högt.

Grejen är förstås den att ju fler matcher Anders haft spaden, desto mer har Oilers försvar insett på vilket sätt de kan räkna med att Anders är säker och förstått vilket försvarsspel de måste kombinera med för att lagets försvar ska bli maximalt bra. Mitt intryck är därför att Anders spel på senare tid mer visar hans kapacitet, än tidigare, då laget och fr a backarna mindre visste var de hade honom. Och när man bedömer Anders resultat och stats måste man betänka att det är vad han levererar i Oilers, när man jämför med resultat av vakter som lirar i mer försvarsstarka lag. T ex var det många Oilersbedömare som när Talbot - en av de mest eftertraktade vakterna för lag som behövde stärka vaktsidan - värvades i somras: påpekade att visst hade Talbot gjort extremt starka insatser som reserv för Henrik Lundqvist - men det var bakom Rangers försvar, inte Oilers, och det kunde innebära ett par % sämre resultat när Talbot skulle spada bakom Oilers backar. I detta nu vet vi ju att det inte bara blev så utan tvärtom betydligt sämre...

Henrik Lundqvist intervjuades i somras av Uffe Bodin på Hockeysverige angående vad som behövdes för att en svensk skulle slå sig in som förstevakt i NHL och han nämnde två viktiga parametrar:

1. Man måste vara förberedd och väl utbildad. Han hade själv lirat på toppnivå flera år i Frölunda och landslaget innan han gick över och var beredd att hantera vilka omständigheter som helst.

Som jämförelse slås man av att ganska många svenska vakter gått över väldigt tidigt, sedan de blivit högt draftade, men inte känt av tillräcklig hetluft i Sverige innan de åker över och väl där inte riktigt har den mentala styrkan att bemästra allt de utsätts för.

2. Timing. Man måste ha tur. Kommer man till ett lag med en eller två väletablerade NHL-vakter som levererar på hög nivå är man chanslös. Sådana vakter tillåts ju floppa enstaka matcher utan att någon bryr sig och får fortsätta match efter match även när de är nere i formgropar. En svensk rookie som får en match kan ju, om han inte lyckas direkt, kanske aldrig någonsin få en ny chans. Och svenska rookievakter som levererar flera mycket starka matcher och resultat, kan ändå finna att de blir satta åt sidan och kanske bara nå till att bli båsdörrvakt eller kanske bli placerade i farmen ändå.

När Henke kom över fanns ingen säkert etablerad vakt för Rangers och det innebar att han fick chans och den tog han. Många svenska vakter har aldrig ens fått sådana chanser. Och dessutom finns alltid risken när de skriver på att laget därefter säljer och köper lite spelare som helt förändrar förutsättningarna. Så med timing menas också tur; utan visst flyt kommer man ingenstans.

När det gäller Anders Nilsson gick han över snabbt men fick tre års erfarenhet av att väsentligen bli fast i farmen och inte kunna leverera när han väl fick timingläget i NHL. Men han gav inte upp utan fann en väg där han mentalt ställde in sig och jobbade hårt och på så sätt förberedde sig så att när han väl gick in för att ta nästa chans hade han det som behövdes.

Men så måste han också ha flyt och timing. Vilket han hade genom att först ta NHL-plats i stället för dyrt avlönade Ben Schrivens. Och så nästa timing - att McLellan bestämde sig för att inte hårdsatsa på en etta Cam Talbot utan ge Anders typ var tredje match inledningsvis. Där imponerade Anders i de flesta matcher, med enstaka dips och när Talbot senare tappade stilen och ramlade ned i en formgrop fick Anders chansen igen - timingen! flytet! - och då visste Anders att nu eller aldrig och sedan dess har han varit sagolikt stark. Under den senare tiden har Anders tillhört de bättre NHL-vakterna - man kan nog påstå att han hört till inte bara de tio bästa utan rejält knackar på för att tillhöra de fem bästa:-)

Just nu har han etablerat sig rejält och kan han fortsätta på denna nivån kommer han att säkra sin position som etablerad förstevakt i NHL och kan väntas skriva ett Gludkantat och flerårigt kontrakt till våren, som säkrar den finansiella situationen för honom, hans familj och släkt i generationer... Visst, allt kan fortfarande hända men nu finns chansen att han inte bara tar plats bland de tre starkaste exporter vi haft till NHL - Holmström, Öhlund och Renberg - utan t o m kan slåss om förstatiteln i gruppen.

Men innan vi drömmer iväg för långt är det nästa match, nu mot Buffalo, bottenkollegan från senaste åren, som i år lyckats få ihop ett något bättre lag, bl a genom att skeppa alla bra vakter de hade för att sila mål och få bra drafter.

Lite knepigt nog har Oilers levererat sina bästa matcher och resultat mot topplag som Montreal, Capitals, Dallas m fl medan de frekvent misslyckats mot konkurrenterna i botten. Buffalo tillhör ju den nedre gruppen så viss bävan för matchen.

När det gäller Oilers lämnade de ju äntligen sistaplatsen i ligan efter triumfen mot förstaplacerade Dallas och kan man säkra upp och konservera sitt spel framöver kan det bli riktigt roligt när Connor McDavids klavikel läkt:-) Men det är trångt i Oilers division och att åter ta plats i Stanely Cup-slutspelet kanske inte går i år.

Lite intressant vaktsituation i Buffalo. Vi har:

Johnson 17 matcher 91,2%
Ullmark 11 matcher 91,6%
Lehner 1 match 91,7%

Imponerande stark insats av unge Ullmark och skulle Johnsson börja läcka något kan han definitivt få chans att ta rejält grepp om spade, ungefär som Anders Nilsson gjort. Timingens betydelse! Ullmark har alltså gjort en sådan fin start i NHL att den nästan är på Nilly-nivå, men utan timing räcker det inte, och just eftersom Ullmark är så ung har han större hinder eftersom lagen brukar kräva att man etablerats under längre tid och dessutom fått chansen att vara etta tillräckligt många matcher; dvs bortåt en hel säsong, innan de anses duga som förstavakter.

Henke är naturligtvis kungen, men bakom honom just nu när det gäller svenskar Nilly och i viss mån Ullmark. Men då har vi inte ens nämnt Jhonas Ehnroth som har stats 96,2%! Men Jhonas valde att signa för LA Kings och då krävs rejält mycket för att flytta på Jonathan Quick, som med 91,5% fått 21 matcher. Men skulle Quick börja vackla så...

Andra svenska vakter att nämna är Anders Lindbäck som fått 9 matcher för Arizona med 91,3% (chans att komma åt Mike Smith med 21 matcher 90,3%) samt Jonas Gustavsson 7 matcher 90,8% för Boston (mot Tuukka Rask 19 matcher 90,6%) medan Jacob Markström Vancouver 6 matcher 90,4% nog får vänta på att Ryan Miller 22 matcher 91,0% blir skadad (som ofta förr). Lite kymigt för Eddie Läck som gick starkt för Canucks, och var den svenska vakt bakom Henke som många bedömde närmast att ta en förstaspade i somras, men skeppades av NHL-politiska skäl och nu, hos Carolina efter 7 matcher olyckats så pass att han har låga 86,5% och tills vidare inte kan utmana Cam Ward med 20 matcher och 90,2%.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
KHL-uppdatering, poängligan:

1. Sergei Mozyakin, Metallurg Magnitogorsk 47 poäng
2. Alexander Radulov, CSKA Moskva 42 poäng
3. Linus Omark, Salavat Yulaev 41 poäng
4. Jan Kovar, Matallurg Magnitogorsk 37 poäng
5. Kozun Brandon, Jokerit 36 poäng
6-824. Övriga spelare

Vår fantastiske Linus Omark hänger alltså kvar i toppen av KHL precis bakom superstjärnorna Mozyakin och Radulov. Tänk att NHL inte kunde utnyttja Linus kapacitet. Han har ju bevisat sin nivå i varje land, liga och sammanhang han spelat i men trots att han gav flera år till NHL lyckades det inte vilket förstås säger mer om NHL än om Linus. Nu fortsätter han glädja andra delar av hockeyvärlden och NHL får klara sig utan honom.
Kommentera