Jag ber om ursäkt. Jag råkade av misstag hamna på Apsidan i stället för denna Lulesida och först när jag läste text insåg jag att det här kunde ju inte vara vår sida.
Detta är förstås inte så stor sak. Jag kunde ju avstå från att informera om det. Men nu måste jag eftersom jag vill kommentera det jag läste.
Ulf-Ture skrev om Apvakter. Det är ju ett område jag skrivit mycket om och det är förstås intressant att bemöta en annans synpunkter på området.
Dock ska jag i detta speciella fall avstå från att trakka Apor utan hantera frågan på ett invändningsfritt och ärligt, objektivt sätt. Jag avstår t o m från att kalla "sållet" fö "sållet".
Detta är skrivet på Apsdian av Ulf-Ture om apvakter:
"I SHL har vi två målvakter med Skellefteå AIK som moderklubb i Johan Backlund och Philip Gustavsson. I allsvenskan står Gustav Lindwall som förstemålvakt i AIK IF. Markus Svensson var en doldis när vi plockade upp honom, och nu har vi utvecklat honom till en världsmålis. I Växjö har vi Stefan Steen som fått sin målvaktsutbildning i Skellefteå AIK. Där har du 5 stycken aktiva målvaktsprodukter tillverkade i talangfabriken Skellefteå AIK. Inte en enda av dem är skotträdd och agerar som ett såll, ingen är då sämst i ligan de spelar i, långt ifrån! Vi är nöjda med våra målvakter, just nu och historiskt. Finns många legender där."
Jag får avhandla vakterna en idag för att redovisa relevanta fakta inklusive min bedömning.
JOHAN BACKLUND En Skellefteåpojke som lämnade Apan som 21-åring och därefter tillbringat följande 12 säsonger på olika ställen i Sverige, Nordamerika, Finnland, Ryssland och Slovakien.
Innan han lämnade Apan hade han haft deras spade knappt 20 matcher per säsong under fyra säsonger i Allsvenskan med c:a 90% räddningar som resultat. Sedan blev det väsentligen Elitserien genom tre säsonger för Trottoarkanten och tre säsonger för Timrå med genomsnittligt ungefär 91%. Därefter åkte han över Atlanten knappt tre säsonger och fick 1 match i NHL, 75 matcher i AHL och 1 i EHCL med strax <90%. Efter det blev det SM-Liiga några säsonger med drygt 91,5% och KHL några säsonger med strax under <90%.
Och nu har han saknat kontrakt hela säsongen, men nyss skrivit på för Apan, dock utan att hålla spade ännu.
Hur bedömer vi Backlund som vakt? Ja, han lämnade Apan för att pröva vingarna i större sammanhang och har verkligen försökt överallt. Men någon toppvakt blev han aldrig, snarare en drygt 90%are, och det har inte räckt och det räcker ännu mindre numera när det finns så god tillgång till bra vakter. Men han uppfattas nog som Skellefteås mest lyckade vakt under tiderna och det känns väl fint att Apan av hygglighet låter honom avsluta karriären på hemmaplan. Vackert så. Men jag känner mig tveksam om han håller för SHL faktiskt. Skulle nog utgå från att i stort sett alla lag har bättre vakter, vanligen både som etta och tvåa. Men han får ju fördelen att när han tar spade få göra det bakom seriens topplag, vilket kan hjälpa honom till hyggliga siffror. Och som sagt. Det känns sympatiskt att Apan låter en Skellefteågrabb ta spade för Apan för första gången i Elitserien SHL och jag hopppas det sker på hemmaplan och att han får ett varmt välkomnande av Appubliken.
FILIP GUSTAVSSON Ytterligare en Skellefteåpojke. Lämnar Skellefteå som 15-åring och flyttar till Luleå. Varför? Mest närliggande skulle man gissa att det berodde på att han faktiskt bedömde att han skulle få en bättre vaktutbildning i Luleå och dessutom att han sett att Apan köpt så många etablerade vakter, ofta flera varje säsong och vanligen bortåt 30 bast gamla, samt att ingen född i Skellefteå släppts upp i A-laget.
Det är vad jag som utomstående gissar och det är en rimlig gissning. Men det kan ju finnas andra förklaringar, typ att han inte gick ihop med Apans pojk- eller junisledare?
I vilket fall har det gått bra för unge Filip som under två säsonger med Luleås junisar fortsätter prestera typ 90% men dessutom fått ta Luleås SHL-spade tre gånger - första gången genom att som 17-åring bli den yngste vakten någonsin i Elitserien SHL och tredje gången genom en stark insats hjälpa oss att besegra Örebro i mitten av november; därmed avslutande de 18 usla matcher Luleå startat med inledande de >20 matcher från Öretmatchen då vi varit bäst i serie
Blir Filip en storvakt? Kanske , kanske inte. Han har börjat bra men konkurrensen är enorm.
GUSTAF LINDWALL En Grabb från Skellefteå, han också. Lämnade Apan som 19-åring, då han för första säsongen nått över 90% för junisarna och har sedan dribblat med spade för Sundsvall, Timrå, MooDoo, Västerås, Tingsryd, Arlanda Wings och AIK; dvs >1 klubb per säsong. Fram till nu inte alls lyckad men senaste säsongen håller han fina 93% för Gnaget och för mig som inte sett honom undrar jag hur mycket det beror på att han har spaden för Allsvenskans topplag Gnaget?
Gustaf är nu 25 år gammal och sannolikt blir han inte någon toppvakt. Men personlig gissar jag att han skulle prestera bättre än gamle Johan Backlund om Apan tog hem honom.
Varför drog han, varför lämnade han Apan 2010? Ja sannolikt hade han insett att Apan köpte 30-åringar utifrån och han skulle aldrig matchas upp i Apans A-lag.
STEFAN STEEN Värmlänningen från Sunne som vid 15 års ålder drog till Korvkiosken och blev där kvar ett par år innan han drog till Apan och där blev kvar under fyra år men först sista året fick pröva SHL i sju matcher med 93,3% som resultat, men när han insåg att Apan inte tänkte satsa på honom drog han till Oskarshamn och fick sedan kontrakt med Läjkrarna där han senaste säsongerna snittat 89% bara och väsentligen sliter med båsdörren numera.
MARKUS SVENSSON Kalmarpojke som kommer till Apan redan som 28-åring, efter att ha förberetts i Kalmar, Oskarshamn, Mariestad, Malmö, AIK, och Almtuna. I Apan är han nu (delad) förstevakt fjärde säsongen med stabila 92% säsong efter säsong. Siffror som inneburit att han i Elitserien SHL placerats som 9, 5, 6, 1 i vakternas liga. Varje år bakom Luleås vakter, utom i år förstås eftersom han håller plats 1, men det beror ju fr a eftersom Luleå fungerade dåligt första 18 matcherna och Joel var ljumskskadad och fick opereras – nu är Joel Lassinantti tillbaka och är minst lika bra som förra året då han prisades som seriens bäste vakt. Som alla vet kan man som vakt räkna med minst 1% bättre % om man håller spaden för ett topplag, ja snarare 2% jämfört med om man håller spade för ett bottenlag.
Ändå har jag läst att folk påstår att Svensson tillhör seriens bästa vakter, ja t o m att han ”nu beslutat att det är dags för NHL” men i somras blev han kvar i Sverige ändå, tydligen eftersom inget NHL-lag bjöd över honom ens till en camp.
Själv har jag väldigt svårt att förstå de som wurmar för Svensson. Jag ser honom som en vakt som är duktig och för det mesta gör ett fullt godkänt jobb. Men alltför ofta: då och då släpper han in oförklarligt enkla puckar, vilket inte är OK för en vakt som ska tillhöra de bästa. Dessutom har jag rent personligen svårt för honom eftersom jag så många gånger sett honom uppträda osportsligt och fuskigt genom att filma att han blir pååkt och än värre kasta sig ut från målgården med skridskorna före i syfte att fälla en motståndare och därefter låtsas som att han blivit pååkt; en taktik som kunde fungerat för 30-40 år sedan men som numera, med alla filmer och repriser obönhörligen avslöjas.
Talangfabriken Apan utbildar toppvakter, Markus Svensson en ”världsmålis”?
Nej. Nu försöker jag verkligen inte att överdriva utan att vara helt objektiv. Den här listan visar ju inte upp annat än att Apan inte alls kunnat utbilda något speciellt framträdande vakter. Tjatet om att snart 32-årige Markus Svensson ”ska bli NHL-vakt” visar på en sådan okunnighet att man häpnar.
Att det finns många ”legender” bland Apans vakter historiskt. Nja. Det stannar ju vi norrbottningen Klimpen Häggroth från Övertorneå och Kiruna som blev ensam och alltför begiven på starka drycker i Skellefteå varefter karriären havererade och han flyttade hem till Kiruna redan som 26-åring; samt norrbottningen Hardy Åström från Luleå som kom till Apan från IFK Luleå den säsong han fyllde 24, körde några säsonger och sedan drog till NHL.
Nja. Jag är inte speciellt imponerad av Apans vakter och speciellt inte av deras ”utveckling” av vakter.
Under samma tid har Luleå utvecklat egna Lulepojkar att ta Luleås spade i Elitserien SHL:
Anders Nilsson, förra året KHLs bäste vakt och just nu nedskikad till AHL efter att länge ha imponerat för Oilers och har bortåt 50 NHL-matcher.
Joel Lassinantti, bäste debutant och bäste vakt i SHL förra året och som efter operationen i år nu verkar vara ännu bättre. David Rautio, med massor av SHL-säsonger i Luleå och nu för Pungen, ofta grasserande högst eller näst intill i SHL.
Mattias Modig, många år lyckad i Luleå och högst upp i Elitseriens vaktliga, men vars karriär nu tycks ha havererat. När Modig var etablerad valde han att gå till Pölsan och skulle han genomfört det hade han nog, med Pölsans erkänt duktiga vakttränare, lyckats utvecklats vidare och varit stor idag. Tyvärr fick han ett erbjudande och drog över pölen för att bli ”NHL-vakt” men fastnade i AHL, därefter till ECHL, och blev långtidsskadad. Sedan dess har han provat lyckan i Läjkers och t o m i England men häromdagen fick han lira för Boden i Dvision 2. En karriär som tycks ha hevererat.
Gusten Törnqvist, en duktig vakt för Luleå även om han inte riktigt tog steget ända upp, men det har varit år då Luleå varit så uselt att kvalspel varit sannolikt men då har Gusten gått in och räddat oss. En strålande insats för Luleå.
Till det har vi ju Viktor Fasth, från Kalix som gick hockeygymnasiet i Luleå och så småningom blev elitseriens bäste vakt, därefter under en tid etablerat lyckad i NHL, men sedan skadad och problem, även om han nu tycks komma tillbaka på topp i KHLs ledarlag CSKA Mockba.
Plus andra vakter som haft framgångar, t ex Daniel Larsson från Boden som lirade junishockey i Luleå, eller för den delen JG Gustavsson som kom till Luleå som junis.
Och då har jag inte ens nämnt de vakter Luleå nu har på tillväxt som junisar.
Nej. Jag kan inte köpa beskrivningen av Apan som en talangfabrik för vakter. Fakta talar ju helt emot så snarare är det ju tvärtom. I synnerhet om man jämför med en riktig talangfabrik för vakter. En som Luleå Hockey.
Hmm, för att jämföra vakter från olika tider är det viktigt att förstå hela området. Hur har vaktandet förändrats över åren t ex från uppåtstånde vaktar som kastade sig som fotbollsvakter när de inte slajdade och där en snabb plock var glud värd, jämfört med dagens vakter som med snabbt växande gigantiska skydd gick över till butterfly-väggar och där nästa steg nu tagits så att de allra bästa nuförtiden har spelintelligens att kombinera ”gammal” med ”ny” stil efter vad som behövs för den aktuella situationen. De ny utvecklade vakterna räddar betydligt fler skott vilket innebär att det blir färre mål per match och att jämföra noteringar mellan vakter från olika år blir ibland som att jämföra höjdhoppsrekorden innan Dick Fosbury införde floppen varefter rekorden lyfte knappt två decimeter.
Här har vi en lista över lagens första och andra-vakter säsongen 1994-1995.
FORSBERG, Jonas Djurgårdens IF 1m 96,00% LINDMARK, Peter Malmö IF 14m 90,88% BERGSTRÖM, Erik Västerås IK 7m 90,57% ÖSTLUND, Thomas Djurgårdens IF 39m 90,50% MYLLYS, Jarmo Luleå HF 37m 90,19% RÖNNQUIST, Petter Modo Hockey 27m 89,99% LILLJEBJÖRN, Åke Leksands IF 24m 89,80% HALTIA, Patrik Färjestads BK 17m 89,80% NORDSTRÖM, Roger Malmö IF 26m 89,66% SUNDLÖV, Mikael Brynäs IF 37m 89,12% YTTER, Mats Västerås IK 36m 88,97% GRANQVIST, Erik Luleå HF 3m 88,89% HEDBERG, Johan Leksands IF 17m 88,78% PERSSON, Joakim AIK 32m 88,14% AHL, Boo HV 71 26m 87,50% ANDERSSON, Fredrik Modo Hockey 14m 86,15% ERIKSSON, Jonas Färjestads BK 25m 85,37% LINDSTÅHL, Sam AIK 9m 85,36% KARLSSON, Lars Brynäs IF 4m 84,04% ÅSLIN, Peter HV 71 19m 82,47%
Som synes har vi 20 matcher för 10 lag vilket beror på att på den tiden flyttades lag 11 och lag 12 – i detta fall Köplustan och Rögle – ned till en kvalserie efter halva säsongen.
Genomsnittligt hade Elitseriens målvakter säsongen 1994-1995 en räddningsprocent på 88,63%. Det är en siffra som en vakt i årets SHL skulle hamna bakom 16 av de 17 vakter som rankas i vaktligan…
Ser man på de olika lagen räknar jag fram en genomsnittlig räddningsprocent på följande:
Djurgårdens IF 90,64 Luleå HF 90,09 Malmö IF 90,09 Leksands IF 89,38 Västerås IK 89,23 Modo Hockey 88,68 Brynäs IF 88,62 AIK 87,53 Färjestads BK 87,16 HV 71 85,38
Intressant att notera att klart sämsta målvaktandet levererades av HV 71 och då talar vi om det lag som blev svenska mästare det året!
Men då ska man veta att Bo Ahl som fick ta spaden varje match för HV i slutspelet ryckte upp sig. Hade han fortsatt vakta 87,50% som under Elitserien skulle han ha släppt in 46 av de 371 skott han fick på sig.
Men han räddade ”ytterligare” 14 skott och släppte bara in 32 mål när han levererade ”sitt livs vaktande” under slutspelet 1995.
Serieåttan HV (som fortfarande låg sist i serien när 7 matcher återstod, men klättrade förbi MooDoo och AIK och tog sig till slutspel) slog ut serieettan Djurgårn (i det som Fjollträsksmedia förklarat skulle bli en skrattmatch) med 3-0 i matcher.
Därefter vände HV underläge 0-2 i matcher till vinst mot Malmö efter att ha vunnit tredje matchen – nere i Malmö – först efter sudd 8 minuter.
Och slutligen vände HV underläge i finalen mot Pölsan med 1-2 i matcher till vinst med 3-2, sedan HV vunnit sista matchen – i Gävle – efter nästan 16 minuters sudd.
Och Bo Ahl blev för alltid hjälte i Jönköping med en fantastisk vaktinsats, som bestod av 87,50% räddningar unde Elitserien samt ett vaktande i slutspelet där en Henrik Lundqvist för Köplustan tio år senare – siffermässigt – släppte in mindre än hälften av de mål Ahl släppte in….
Tiderna förändras. Vilket man behöver vara medveten om. Om man ska lyckas jämföra insatser av vakter under olika tider.
När jag diskuterat Apvakter i föregående inlägg talar jag ju om insatser i "modern tid" framför allt senaste åren.
Men om någon exempelvis tror sig kunna förstå vaktande genom att tala om vad Erik Granqvist presterade som andrevakt för Luleå 1989-1997 utan att kunna sätta Eriks insatser i rätt sammanhang...då är den illa ute. När det gäller att utveckla vakter har Finland alltid varit bättre än vi, men det finns några platser i Sverige där målvaktsutvecklingen haft riktigt hög kvalitet. Luleå speciellt efter Myllys, tack vare Myllys. Gävle. Och Karlstad, när Erik var där.
Vilket av följande alternativ bör en klubb i SHL helst undvika?
Att försöka lura till sig andra klubbars talanger genom att i lönndom kontakta pojkar ända ned i 12-13-årsåldern?
37% (20)
Att offentliggöra information som i efterhand visar sig vara falsk och att klubben mycket väl visste om det när lögnerna spreds?
26% (14)
Att utse en lagkapten som offentligt proklamerat att han fuskar och gång efter annan visas bryta mot regler och stängas av?
22% (12)
Att vägra gratulera en vinnande motståndare och bara skylla förluster på domarna, tur eller att ens eget lag är "nedtränade" eller inte riktigt "ville vinna"?
Detta är förstås inte så stor sak. Jag kunde ju avstå från att informera om det. Men nu måste jag eftersom jag vill kommentera det jag läste.
Ulf-Ture skrev om Apvakter. Det är ju ett område jag skrivit mycket om och det är förstås intressant att bemöta en annans synpunkter på området.
Dock ska jag i detta speciella fall avstå från att trakka Apor utan hantera frågan på ett invändningsfritt och ärligt, objektivt sätt. Jag avstår t o m från att kalla "sållet" fö "sållet".
Detta är skrivet på Apsdian av Ulf-Ture om apvakter:
"I SHL har vi två målvakter med Skellefteå AIK som moderklubb i Johan Backlund och Philip Gustavsson. I allsvenskan står Gustav Lindwall som förstemålvakt i AIK IF. Markus Svensson var en doldis när vi plockade upp honom, och nu har vi utvecklat honom till en världsmålis. I Växjö har vi Stefan Steen som fått sin målvaktsutbildning i Skellefteå AIK. Där har du 5 stycken aktiva målvaktsprodukter tillverkade i talangfabriken Skellefteå AIK. Inte en enda av dem är skotträdd och agerar som ett såll, ingen är då sämst i ligan de spelar i, långt ifrån! Vi är nöjda med våra målvakter, just nu och historiskt. Finns många legender där."
Jag får avhandla vakterna en idag för att redovisa relevanta fakta inklusive min bedömning.
JOHAN BACKLUND
En Skellefteåpojke som lämnade Apan som 21-åring och därefter tillbringat följande 12 säsonger på olika ställen i Sverige, Nordamerika, Finnland, Ryssland och Slovakien.
Innan han lämnade Apan hade han haft deras spade knappt 20 matcher per säsong under fyra säsonger i Allsvenskan med c:a 90% räddningar som resultat. Sedan blev det väsentligen Elitserien genom tre säsonger för Trottoarkanten och tre säsonger för Timrå med genomsnittligt ungefär 91%. Därefter åkte han över Atlanten knappt tre säsonger och fick 1 match i NHL, 75 matcher i AHL och 1 i EHCL med strax <90%. Efter det blev det SM-Liiga några säsonger med drygt 91,5% och KHL några säsonger med strax under <90%.
Och nu har han saknat kontrakt hela säsongen, men nyss skrivit på för Apan, dock utan att hålla spade ännu.
Hur bedömer vi Backlund som vakt? Ja, han lämnade Apan för att pröva vingarna i större sammanhang och har verkligen försökt överallt. Men någon toppvakt blev han aldrig, snarare en drygt 90%are, och det har inte räckt och det räcker ännu mindre numera när det finns så god tillgång till bra vakter. Men han uppfattas nog som Skellefteås mest lyckade vakt under tiderna och det känns väl fint att Apan av hygglighet låter honom avsluta karriären på hemmaplan. Vackert så. Men jag känner mig tveksam om han håller för SHL faktiskt. Skulle nog utgå från att i stort sett alla lag har bättre vakter, vanligen både som etta och tvåa. Men han får ju fördelen att när han tar spade få göra det bakom seriens topplag, vilket kan hjälpa honom till hyggliga siffror. Och som sagt. Det känns sympatiskt att Apan låter en Skellefteågrabb ta spade för Apan för första gången i Elitserien SHL och jag hopppas det sker på hemmaplan och att han får ett varmt välkomnande av Appubliken.
FILIP GUSTAVSSON
Ytterligare en Skellefteåpojke. Lämnar Skellefteå som 15-åring och flyttar till Luleå. Varför? Mest närliggande skulle man gissa att det berodde på att han faktiskt bedömde att han skulle få en bättre vaktutbildning i Luleå och dessutom att han sett att Apan köpt så många etablerade vakter, ofta flera varje säsong och vanligen bortåt 30 bast gamla, samt att ingen född i Skellefteå släppts upp i A-laget.
Det är vad jag som utomstående gissar och det är en rimlig gissning. Men det kan ju finnas andra förklaringar, typ att han inte gick ihop med Apans pojk- eller junisledare?
I vilket fall har det gått bra för unge Filip som under två säsonger med Luleås junisar fortsätter prestera typ 90% men dessutom fått ta Luleås SHL-spade tre gånger - första gången genom att som 17-åring bli den yngste vakten någonsin i Elitserien SHL och tredje gången genom en stark insats hjälpa oss att besegra Örebro i mitten av november; därmed avslutande de 18 usla matcher Luleå startat med inledande de >20 matcher från Öretmatchen då vi varit bäst i serie
Blir Filip en storvakt? Kanske , kanske inte. Han har börjat bra men konkurrensen är enorm.
GUSTAF LINDWALL
En Grabb från Skellefteå, han också. Lämnade Apan som 19-åring, då han för första säsongen nått över 90% för junisarna och har sedan dribblat med spade för Sundsvall, Timrå, MooDoo, Västerås, Tingsryd, Arlanda Wings och AIK; dvs >1 klubb per säsong. Fram till nu inte alls lyckad men senaste säsongen håller han fina 93% för Gnaget och för mig som inte sett honom undrar jag hur mycket det beror på att han har spaden för Allsvenskans topplag Gnaget?
Gustaf är nu 25 år gammal och sannolikt blir han inte någon toppvakt. Men personlig gissar jag att han skulle prestera bättre än gamle Johan Backlund om Apan tog hem honom.
Varför drog han, varför lämnade han Apan 2010? Ja sannolikt hade han insett att Apan köpte 30-åringar utifrån och han skulle aldrig matchas upp i Apans A-lag.
STEFAN STEEN
Värmlänningen från Sunne som vid 15 års ålder drog till Korvkiosken och blev där kvar ett par år innan han drog till Apan och där blev kvar under fyra år men först sista året fick pröva SHL i sju matcher med 93,3% som resultat, men när han insåg att Apan inte tänkte satsa på honom drog han till Oskarshamn och fick sedan kontrakt med Läjkrarna där han senaste säsongerna snittat 89% bara och väsentligen sliter med båsdörren numera.
MARKUS SVENSSON
Kalmarpojke som kommer till Apan redan som 28-åring, efter att ha förberetts i Kalmar, Oskarshamn, Mariestad, Malmö, AIK, och Almtuna. I Apan är han nu (delad) förstevakt fjärde säsongen med stabila 92% säsong efter säsong. Siffror som inneburit att han i Elitserien SHL placerats som 9, 5, 6, 1 i vakternas liga. Varje år bakom Luleås vakter, utom i år förstås eftersom han håller plats 1, men det beror ju fr a eftersom Luleå fungerade dåligt första 18 matcherna och Joel var ljumskskadad och fick opereras – nu är Joel Lassinantti tillbaka och är minst lika bra som förra året då han prisades som seriens bäste vakt. Som alla vet kan man som vakt räkna med minst 1% bättre % om man håller spaden för ett topplag, ja snarare 2% jämfört med om man håller spade för ett bottenlag.
Ändå har jag läst att folk påstår att Svensson tillhör seriens bästa vakter, ja t o m att han ”nu beslutat att det är dags för NHL” men i somras blev han kvar i Sverige ändå, tydligen eftersom inget NHL-lag bjöd över honom ens till en camp.
Själv har jag väldigt svårt att förstå de som wurmar för Svensson. Jag ser honom som en vakt som är duktig och för det mesta gör ett fullt godkänt jobb. Men alltför ofta: då och då släpper han in oförklarligt enkla puckar, vilket inte är OK för en vakt som ska tillhöra de bästa. Dessutom har jag rent personligen svårt för honom eftersom jag så många gånger sett honom uppträda osportsligt och fuskigt genom att filma att han blir pååkt och än värre kasta sig ut från målgården med skridskorna före i syfte att fälla en motståndare och därefter låtsas som att han blivit pååkt; en taktik som kunde fungerat för 30-40 år sedan men som numera, med alla filmer och repriser obönhörligen avslöjas.
Talangfabriken Apan utbildar toppvakter, Markus Svensson en ”världsmålis”?
Nej. Nu försöker jag verkligen inte att överdriva utan att vara helt objektiv. Den här listan visar ju inte upp annat än att Apan inte alls kunnat utbilda något speciellt framträdande vakter. Tjatet om att snart 32-årige Markus Svensson ”ska bli NHL-vakt” visar på en sådan okunnighet att man häpnar.
Att det finns många ”legender” bland Apans vakter historiskt. Nja. Det stannar ju vi norrbottningen Klimpen Häggroth från Övertorneå och Kiruna som blev ensam och alltför begiven på starka drycker i Skellefteå varefter karriären havererade och han flyttade hem till Kiruna redan som 26-åring; samt norrbottningen Hardy Åström från Luleå som kom till Apan från IFK Luleå den säsong han fyllde 24, körde några säsonger och sedan drog till NHL.
Nja. Jag är inte speciellt imponerad av Apans vakter och speciellt inte av deras ”utveckling” av vakter.
Under samma tid har Luleå utvecklat egna Lulepojkar att ta Luleås spade i Elitserien SHL:
Anders Nilsson, förra året KHLs bäste vakt och just nu nedskikad till AHL efter att länge ha imponerat för Oilers och har bortåt 50 NHL-matcher.
Joel Lassinantti, bäste debutant och bäste vakt i SHL förra året och som efter operationen i år nu verkar vara ännu bättre.
David Rautio, med massor av SHL-säsonger i Luleå och nu för Pungen, ofta grasserande högst eller näst intill i SHL.
Mattias Modig, många år lyckad i Luleå och högst upp i Elitseriens vaktliga, men vars karriär nu tycks ha havererat. När Modig var etablerad valde han att gå till Pölsan och skulle han genomfört det hade han nog, med Pölsans erkänt duktiga vakttränare, lyckats utvecklats vidare och varit stor idag. Tyvärr fick han ett erbjudande och drog över pölen för att bli ”NHL-vakt” men fastnade i AHL, därefter till ECHL, och blev långtidsskadad. Sedan dess har han provat lyckan i Läjkers och t o m i England men häromdagen fick han lira för Boden i Dvision 2. En karriär som tycks ha hevererat.
Gusten Törnqvist, en duktig vakt för Luleå även om han inte riktigt tog steget ända upp, men det har varit år då Luleå varit så uselt att kvalspel varit sannolikt men då har Gusten gått in och räddat oss. En strålande insats för Luleå.
Till det har vi ju Viktor Fasth, från Kalix som gick hockeygymnasiet i Luleå och så småningom blev elitseriens bäste vakt, därefter under en tid etablerat lyckad i NHL, men sedan skadad och problem, även om han nu tycks komma tillbaka på topp i KHLs ledarlag CSKA Mockba.
Plus andra vakter som haft framgångar, t ex Daniel Larsson från Boden som lirade junishockey i Luleå, eller för den delen JG Gustavsson som kom till Luleå som junis.
Och då har jag inte ens nämnt de vakter Luleå nu har på tillväxt som junisar.
Nej. Jag kan inte köpa beskrivningen av Apan som en talangfabrik för vakter. Fakta talar ju helt emot så snarare är det ju tvärtom. I synnerhet om man jämför med en riktig talangfabrik för vakter. En som Luleå Hockey.