Luleå HF

116295 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2073979

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
KulaShaker: He he, jag är ju sakkunnig men helst - liksom GW:s alter ego - särskilt sakkunnig:-) Men om orsaken till narkolepsin: har inte koll och vet ej säkert, men inledningsvis var nog tilltaget att peppra brygden med det adjuvans de valde mest misstänkt.

Tillägg: Snabbgooglade och fann stöd för att du har rätt. Uppföljande studier visade att andra pandemivaccin - som hade samma adjuvans som det vaccinet som användes i bl a Sverige-Finland - inte resulterade i så många antal fall av narkolepsi.

I fortsatta undersökningar fann man att det i våra länder använda vaccinet, till skillnad från andra vaccin, innehöll höga halter av ett specifikt virusprotein som var mycket likt "hypokretin", hormon av betydelse för reglering av hjärnans vakenhetsnivå.

Så nuvarande bedömning är att vaccinet inducerade en korsreaktion mot detta hormon; att immunsvaret mot vaccin också gav en auto-immun reaktion mot det egna vakenhetshormonet, hos de med genetisk risk för sådant.

Varje dag man lär sig något nytt är en vunnen dag, tycker jag:-)

Normalt ska vi ju alla ha ett skydd sedan immunsystemet eliminerat T-lymfocyter med förmåga att reagera mot "self" för vilket vi bör ha tolerans. Men antikroppsbildande B-lymfocyter är lurigare och kan emellanåt etablera persisterande self-antikroppar, om de lurat hjälpar-T-lymfocyter att just hjälpa dem. Liknande mekanismer väl kända, t ex hur barns immunsvar på en banal virusinfektion olyckligtvis korsreagerar med bukspottkörtelceller som slås ut med typ 1-diabetes mellitus som följd.

Hmm, mycket annat nu. Kan inte hockeyn starta snart? ;-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage: lite impad faktiskt, du verkar ha koll på vaccin lingot 🧐
Kommentera