Luleå HF

116355 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2116307

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
KÖPFEST I SHL

Ja, nu tycks julhandel och svart fredag ha drabbat klubbarna botten av SHL och alla lag köper hejvilt.

Har inte helt säker koll men de fyra bottenlagen har köpt på sig följande spelare - och de allra flesta inköp har skett nu i december:

Pölsan
• Noel Gunler
• Shane Harper
• Chad Billins

Oskars
• Nick Olesen
• Max Veronneau
• Lance Bouma

Malmoe
• Patrik Hersley
• Adam Johnson
• Quinton Howden.
• (snack med Ty Rattie)

HV
• Ryan Stoa

Tabellen nedan konstruerade jag innan säsongen, baserad på de ekonomiska fakta som var kända. De första två kolumnerna gäller arenastorlek samt beräknad intäkt (biljetter, kiosk, restaurang, souvenirer) per match enligt vad varje klubb uppgivit. Jag hade planerat att - beroende på coronautveckling och regelverk - kunna räkna ut hur stora förluster klubbarna skulle drabbas av. Men nu känns det OK med att i princip inte räkna med några sådana intäkter alls.

Alla siffror (utom arenastorlek åskådare) avser antal tusen kronor.

Förlust säsong avser minskade matchintäkter totalt jämfört med vad klubben budgeterat med om de haft åskådare som vanligt.

Vi ser ju att Warulfven, Arslet och Pölsan är de största förlorarna, medan Oskars och Malmoe förlorar minst.

Har klubbarna råd att förlora detta? Nej, förstås inte. Men för att klara förlusterna kan man kolla vad de har innan säsong i eget kapital. Och då ser man att i synnerhet Warulfven men också HV, Apan och Läjkers kan planera att ligga plus även efter denna säsong. Medan övriga klubbar kommer att hamna på mer eller mindre minus . Sämst tycks det gå för Pölsan som efter nuvarande säsong skulle hamna på minus drygt 30 miljoner.

Av tabellen att döma ser det ut som att bottenlaget HV utan vidare har råd att förstärka ytterligare, skulle de behöva det.

Men hur kan de andra ha råd? Speciellt: hur kan Pölsan ha råd?

Förklaringen måste förstås vara att klubbarna har inte råd men att de är än mer oroliga för risken att tvingas kvala, förlora kvalet och sparkas ned i allsvenskan. Med anledning av de vidriga avtal SeMer tecknat som ger SHL-klubbar enorma inkomster, men allsvenska klubbar nålpengar.

Ett av lagen kommer ändå att sparkas ned och då ta med sig ett minuskapital på minst tio miljoner (Oskars) eller drygt 30 miljoner (Pölsan).

Hur ska det laget hantera det? Jag tror att de går i konkurs. Och börjar om från låg division med plan att återvända till SHL om några år.

I en konverterad tabell ser vi ju att just ovan bottenlagen ligger Apan och inte förvånande har detta köpeklubbarnas köpeklubb också nyss handlat på sig Roland McKeown och Melker Karlsson. Apan är ett av de lag som har mest "eget kapital" så de borde väl ha råd?

Jag är liiite tveksam till det. Vad skulle de ha för "eget kapital"? De har ju senaste åren gång efter gång tvingats låna pengar genom kortfristiga dyra lån för att kunna betala ut löner. Så illa ligger de till sedan de släppte loss Näsan för en tre års köpfest där han handlade back Apan mer än trettio miljoner.

Min gissning är att Apans "eget kapital" väsentligen består av skrytbygget lyxrestaurangen - med mycket gott mat ryckte - som Ap-Pea smällde upp och det numera ekar tomt, förutom när ApPea med kompisar kommer för "arbetsfrukost", "arbetslunch" samt "arbetsmiddag" medan övriga potentiella besökare bara gläntar på dörren och ropar "hur mycket kostar fulölen" för att därefter lämna, sedan de hört det hutlösa priset. Detta förlustbygge gissar jag att Ap-Pea tar upp som "värde" runt 50 miljoner för att få fina siffror för eget kapital, trots att alla inser att ingen jävel skulle vilja köpa skiten ens för en tusenlapp.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Jag vill ärligt och uppriktigt önska alla på snacket en riktigt God Jul, även Aporna .. och arslena ... men framförallt de finaste av alla supportrar - Luleå’s!

God Jul alla och gott snack framöver 🎄
Kommentera