Luleå HF

116359 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2136215

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Luleå-Apan 2-3, straffar skotten 19-23, 1 poäng för Luleå
Luleå-Läjkers 0-2, skotten 37-18, 0 poäng för Luleå
Röglet Luleå 2-1 straffar, skotten 26-33, 1 poäng för Luleå
Öret-Luleå 4-1, skotten 18-28, 0 poäng för Luleå

2 poäng av 12 möjliga under 4 senaste matcherna. Visst, det har varit möten mot toppsexlag rakt igenom, bara HK Arslet vi inte mötte. Och i många matcher ägde vi mycket för att inte säga det mesta av spelet - illustrerat av skottsiffrorna bland annat, men bara ett mål framåt per match är förstås mycket underkänt. OK, vi har haft ännu fler skott i stolpar/ribba och därmed en del oflyt, men helt klart att vårt problem just nu beror på att vi inte målar.

Sitta lugnt i båten? Ibland kommer tider då pucken inte vill in men det jämnar ut sig i längden?

Ja, normalt skulle det vara rätt sätt att agera.

Men man måste ändå fråga sig om det är något som inte fungerar nu, något som behöver rättas till?

Jag vill nog tycka att en del av förklaringen är att vi mött lag som litat på sina starka målvakter och därför tillåtit en hel del skott utifrån som vakten ser och räddar. Särskilt tydligt var det mot Fasth och Enroth. Och därefter ger dessa lag allt för att rensa undan eventuella returer. Vad kan vi göra mot sådant försvar? Jag tror att man måste fightas mer framför mål för att få in spelare som kan dels redan skymma skotten, därefter ge järnet att fightas om lösa puckar eller returer framför målet. In framför vakt och stå ut med att ta stryk.

En annan variant som våra motståndare kört med är att gå ut väldigt långt med försvarande forwards för att se till att våra backar i lugn och ro inte kan avlossa skott. Under säsongen har det ju varit ett av våra viktigaste verktyg - att våra backar får smälla på bra skott som antingen har chans att gå i mål eller styras in. Men speciellt Apan låg jävligt långt ut med 2-3 spelare som var framme med klubbor mot våra klubbor och inte tillät verktyget backskott att komma till användning alls. Här tänker jag att motmedlet borde bli att snabbt passa förbi dessa för att nå fram till friare ytor i slottet.

Det vill säga att vi faktiskt under match behöver anpassa oss efter motståndet, efter hur de spelar. Luleå brukar ju generellt förklara att "vi spelar vårt spel" och vi är förstås duktiga på det, har ju större delen av säsongen hållt plats två efter Röglet och nu tre när även Läjkers passerat.

Men om flera av topplagen hittat vägar förbi Luleå? Då kanske vi måste tänka om lite. Målvaktandet har vi hemma, försvarsspelet och spelet utan puck över hela isen fungerar alldeles utmärkt nu. Kanske med undantag för att lite mer jävlar anamma framför eget mål kan man önska.

Men anfallsspelet som till viss del går bra kan behöva vässas när det gäller att åstadkomma chanser som kan omvandlas till mål.

Så kanske det vore en idé att vara beredd att (nu svär jag i kyrkan) anpassa sig lite efter det aktuella motståndet där.

Nu har vi match hemma i Delfinen både lördag och söndag:

lördag: Luleå-HV
söndag: Luleå-Apan

HV är ju ett lag som vi SKA ta tre pinnar mot men ännu mer spännande blir vår söndagsmatch då vi, 11 dagar efter förra match, återigen tar emot sektblygdens plastlag Apan, januari månads raket i SHL. Då j-r vore det på sin plats att visa att vi kan betvinga aporne. Inget snack om att Walle varit j-t bra och baklängesmålen beror vanligen på våra egna utespelare, menar jag. Men skulle gissa att Lassi tar spade i minst en av matcherna nu. Kanske redan mot HV?

Samtidigt har vi glädjen att följa våra ståldamer på vägen mot serieseger, som är redan klar i morgon, om vi vinner ikväll och imorgon, mot DAMderyd i Enebybergs sporthall samt mot DamGnaget i Ulriksdals hall. Båda matcherna liras alltså ett stekast hemifrån mig och vore det inte coronarestriktioner kunde jag sett matcherna på plats, men nu blir det på datorskärmen i stället. Närmast om knappt fem timmar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
10.33 in på första. Emma Nordin sätter 0-1 för Luleå:-)
Kommentera