Kommentar: Fem omgångar kvar och tre lag inblandade i bottenstriden.

Kommentar: Ajajaj. Morsan vinner medan Luleå och Pölsan torskar. Bara fyra omgångar kvar och för Luleå börjar det se pissigt ut.

Södertälje SK - Luleå HF 2 - 0 (1-0, 0-0, 1-0)
Färjestads BK - Mora IK 2 - 3 (0-1, 0-1, 2-1)
Brynäs IF - Skellefteå AIK 1 - 3 (1-2, 0-1, 0-0)

10 Mora IK 51 121:144 (-23) 62
11 Luleå HF 51 131:155 (-24) 60
12 Brynäs IF 51 142:165 (-24) 57

Omgång 52:
Kommentar: Vi går från illa till värre. Luleå får stryk av Apan medan Morsan spöar Timrå och nu ser det riktigt illa ut. Bra tre omgångar kvar och Luleå hela 5 poäng och målskillnad sex mål från att slippa kval.

Skellefteå AIK - Luleå HF 3 - 1 (0-0, 2-1, 1-0)
Mora IK - Timrå IK 4 - 1 (1-0, 1-0, 2-1)
Djurgårdens IF - Brynäs IF 2 - 2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0)

10 Mora IK 52 125:145 (-20) 65
11 Luleå HF 52 132:158 (-26) 60
12 Brynäs IF 52 144:167 (-24) 58

Omgång 53:
Kommentar: Och Luleå – nedtryckt i skoskaften – torskar igen! Och KAN vara klara för negativt kval för första gången i klubbens historia.

Pölsan och Morsan möts i en match där Morsan bara behöver en enda poäng för att därefter – med två omgångar kvar – ligga sex poäng och 8 plusmål före Luleå. Det ser hyggligt ut för Morsan som leder mot Pölsan med 1-2 efter knappt halva matchen. Men kan inte Pölsan vända på detta kommer de att vara klara för kval, och då kommer den pölserliga andan fram. Innan andra perioden är över har Pölsan vänt till 3-2. Och i inledningen av tredje perioden rinner Pölsan iväg på 3,5 minut från 3-2 till 6-2. Därefter är kriget och under tio minuter döms hela 43 utvisningsminuter ut när slagsmålen avlöser varandra. I slutsekunderna av matchen släpper Morsan dessutom in 7-2.

Läget med två omgångar kvar är att Morsan ligger 4-5 poäng före Pölsan och bottenplacerade Luleå och Morsan bör alltså fixa detta ändå. Morsan behöver bara en enda pinne mot Luleå för att Luleå ska vara klara för kval, men helst ska Morsan ta tre pinnar så är också Pölsan klara för kval även om de vinner nästa match mot Timrå.

Luleå HF - Djurgårdens IF 1 - 3 (0-1, 0-1, 1-1)
Brynäs IF - Mora IK 7 - 2 (1-1, 2-1, 4-0)

10 Mora IK 53 127:152 (-25) 65
11 Brynäs IF 53 151:169 (-18) 61
12 Luleå HF 53 133:161 (-28) 60

Omgång 54:
Kommentar: Mycket spännande näst sista omgång där både Morsan-Luleå och Timrå-Pölsan står 1-1 efter två perioder. Kan sluta lite hur som helst och mest nervöst för Luleå och Pölsan eftersom Morsan kan sparka ned dem båda till kval, om Morsan vinner.

Det blir tufft för Pölsan för i första minuten av tredje sätter Timrå 2-1. Pölsan jagar och jagar men med 7 minuter kvar sätter Timrå också 3-1. Och med fyra minuter kvar tar Pölsan ut Markan för att satsa allt i 6 mot 4, men med en minut kvar kommer 4-1 för Timrå och Pölsan är därmed klara för kvalserien.

Nu handlar det bara om Luleå och Morsan och när tredje perioden börjar ligger Luleå hela 5 poäng och 3 plusmål bakom Morsan. Fyra minuter in på perioden drar lill-Nisses morbror in en patentare till 1-2 till Luleå och därefter följer en rysande avslutning där Morsan trycker på och trycker på medan Luleå ger tänder, ögon och allt för att stå emot. Morsan behöver bara kvittera för att de ska vara klara och Luleå nedsparkade till kval. Men Luleå lyckas! Visserligen ligger man fortfarande på kvalplats, men har en teoretisk chans att passera Morsan sista omgången om man lyckas hämta in underläget med 2 poäng.

Mora IK - Luleå HF 1 - 2 (1-1, 0-0, 0-1)
Timrå IK - Brynäs IF 4 - 1 (0-1, 1-0, 3-0)

10 Mora IK 54 128:154 (-26) 65
11 Luleå HF 54 135:162 (-27) 63
12 Brynäs IF 54 152:173 (-21) 61

Omgång 55:
Kommentar: Pölsan är redan borta och skiter i matchen mot Ulfven.

Nu gäller det bara om Morsan fixar det eller kan Luleå ta det lilla halmstrå som återstår.

Efter halva matchen ligger Luleå under med 1-2, men vänder till 3-2 innan paus inför tredje. I tredje vidtar en konstant press från Timrås sida men Luleå ger de tänder och ögon som var kvar efter Morsanmatchen och lyckas försvara sig matchen ut. Timrå tar t.o.m ut vakten i slutet för att ge allt för att sparka ned Luleå till kval, men lyckas inte, Luleå håller ut, lägger t.o.m. in 4-2 i tom Timråkasse i slutsekunderna.

Luleå har gjort vad som behövdes men har inte det i egna händer och nu hänger allt på matchen i Linköping, som dessutom ligger långt bakom i tid. När Luleå spelat klart återstår lång tid av tredje perioden Linköping-Morsan. I Delfinen stannar publiken kvar på läktarna och spelarna på isen och alla följer matchen i Linköping via högtalarna. Det är otroligt spännande och extremt nervöst. Om Morsan tar minst 2 poäng är Luleå i kval.

När tredje perioden börjar i Linköping är ställningen lika 3-3. Men under första minuterna av perioden går Pungen iväg till 5-3! Innebär det att Luleå har en chans att klara sig?

Nej. Morsan svarar och sätter både 5-4 och 5-5 och halva perioden återstår. Nu kör Morsan järnet och ger allt – ett mål till och de är klara för nästa års elitserie!

Men Pungen står emot perioden ut och vid ställningen 5-5 väntar förlängning. Nevöst som fan och speciellt på Delfinens is och läktare där alla följer dramat i Linköping.

Om Morsan vinner förlängningen är Luleå i kval, annars klarar vi oss och Morsan följer Pölsan till kval.

Och! Efter 01.22 av förlängningen smäller f d Luleåspelaren Tomas Surovy in 6-5 och räddar Luleå från kvalspel!

Färjestads BK - Brynäs IF 5 - 0 (2-0, 1-0, 2-0)
Linköpings HC - Mora IK 6 - 5 (2-1, 1-2, 2-2, 1-0)
Luleå HF - Timrå IK 4 - 2 (1-1, 2-1, 1-0)

Slutställning:
10 Luleå HF 55 139:164 (-25) 66
11 Mora IK 55 133:160 (-27) 66
12 Brynäs IF 55 152:178 (-26) 61

Kommentar: Så tufft kan det bli. Morsan hade länge ”säker” ledning med poäng och målskillnad, men kollapsade sista perioden i matchen mot Pölsan omgång 50 och Vips! Var målskillnadsfördelen borta. Därefter gick det för Morsan så illa som det kunde vad det gäller poängen och Luleå hann i kapp, när det gäller poäng, och det stora målraset mot Pölsan innebar att Morsan åkte till kval på sämre målskillnad än Luleå. I kvalet skärpte sig Pölsan som vanligt medan Morsan åkte ur och försvann därefter från elitserien. Studsade upp en gång till tio år senare men åkte direkt ur igen.

Luleå hade ett lag med spelare som Lubos Bartecko, Martin Chabada, Linus Omark, Johan Harju, Pekka Saravo, Jaroslav Obsut, Landslagsjanne, Snygg-Mats Lavander, Burra Burström med flera och borde inte gått så dåligt under säsongen. Det var dock ingen strålande succé för den nye huvudtränaren Roger Rönnberg och hans båda assisterande Rograr; som dock fick ytterligare två säsonger på sig då vi visserligen slapp kvala igen men det räckte inte. Rograrna fick gå, Rönken och Bulan tog över och resten är historia.