Luleå HF

116399 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2178596

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Svanru: Hej Svanru, och det är en viktig fråga du tar upp: Var finns Norrbotten?

För att definiera platsen vill man ju inte bli styrd av att någon byråkrat dragit några nya hitte-på-linjer på en karta eller att någon ointresserad despot i Moskva eller Fjollträsk kohandlat om någon gräns. Utan gå tillbaka till ursprunget.

Då får vi gå till 1300-talet för att få svar och då låg det till på det här viset. Norrbotten var i princip hela nuvarande Sverige norr om Ångermanland SAMT hela norra Finland ända ned till Vasa ungefär. Det innebär att större delen av dåvarande Sverige (som inkluderade Finland förstås) bestod av Norrbotten!

I slutet av 1400-talet beslutade man i Fjollträsk att den västra delen av Norrbotten skulle kallas för Västerbotten, medan den östra delen, öster om torneåälv fick namnet Österbotten.

Så var det ända till dess att att det misslyckade hovet nere i Fjollträsk inklusive den nye kungen - en fransk uppkoppling som valdes till kung av en berusad Riksdag i Örebro, som bjudits på fri sprit av fransmannen som dessutom lovat betala Sveriges statsskuld (det sket han i) - under och efter Napoleonkrigen slarvade bort halva Sverige dvs den östra delen till Ryssland i utbyte mot ett ovilligt Norge.

När Sverige därmed förlorat hela Österbotten fanns ju inte längre någon geografisk anledning till Västerbotten och man återtog det riktiga namnet Norrbotten för norra Sverige. Den sydliga delen av Norrbotten - med lång tradition av att gnälla - gnällde dock och fick då fortsätta kalla sig Västerbotten så de skulle knipa käft.

Vidare har det förstås funnits andra mindre viktiga indelningar i norr. Finska Norrbotten blev Vasa län och Uleåborgs län; Svenska Norrbotten blev Norrbottens län och Västerbottens län. Vidare kom både svenskar och finnar på att kalla de mest nordliga landsdelarna långt från kusten och bottenviken för "landskapen" Lappland eftersom områdena dominerades av samer (dvs innan gruvbrytningen i svenska malmfälten kom igång).

Men mycket av det där är kartstreck och hitte-på-namn man suttit i Fjollträsk och andra platser och hittat på under fem minuters konselj innan tretimmars lunch tog vid. Och det saknar alltså betydelse.

Norrbotten är naturligtvis vad det alltid varit. Den geografiskt dominerande norra delen av Sverige och Finland:-)

Och pojkarna Salming är förstås fina norrbottningar.
Kommentera