Luleå HF

116122 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2370463

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: och pyts: Mycket trevligt att ta del av er kommunikation. Läser ibland folk som polariseras med motsatta ståndpunkter och där blir kvar men alltid en glädje att se människor prata med varandra. Det bär ju vad en plats som denna är till för :-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Nu har en tabloid tillfrågat ett antal svenska SHL-spelare vilket parti de avser rösta på nu på söndag. I figuren nedan jämförs detta (SHL) med senaste prognos för hur Sverige totalt (SE) avser rösta på.

SHL-spelare är ju till stor del människor med jämförelsevis hög lön och min spontana gissning är att de väljer att rösta för de alternativ som ger dem själva maximalt hög lön efter skatt, d.v.s. en egoistisk princip. Lite svårt att tro att andra motiv haft så avgörande betydelse som den egna ekonomien för SHL-spelarnas uppfattning. Är kanske inte oväntat.

Vore intressant förstås att undersöka hur stor andel av befolkningen som röstar egoistiskt baserat på var i landet de bor, hur mycket de tjänar o.s.v. och detsamma avseende SHL-spelare. Eller jämföra med elithockeyspelare i olika ligor och länder. Min gissning är att det kanske inte skiljer sig nämnvärt.

Och därav klingar det ganska illa med det "hockeyspråk" som dominerar när nyinköpta spelare presenteras och de uteslutande förklarar att de "kommer hem för att ta SHL-glud" och liknande. När sanningen med all säkerhet handlar om hur bra pröjs, bonusar inklusive sign-onbonus det handlar om.

Låt mig ta några undantag och inte undantag.

En europeisk toppspelare som Linus Omark kom knappast hem för att tjäna pengar utan förlorade självklart många miljoner för att spela för Luleå 2021-2022. Värt att tänka på när man läser folk gnälla på honom.

Ett senare exempel är Jonathan Dahlén, dock att man där kan tro att där ingår också en annan bedömning, nämligen förhoppningen att göra en kanonsäsong för Timret vilket ska öppna vägen för honom att erbjudas ett finare NHL-kontrakt än han (eventuellt) skulle erbjuds nu i höst.

Ytterligare en spelare, vars motiv diskuterats på senare tid, är highsticking Lindström. Där har enstaka "tyckare" hävdat att han visat upp en fantastisk klubbkänsla. Utan att inse att för det första lämnade highsticking sin klubb under tio år innan han köptes tillbaka för ett guldkantat mångårigt kontrakt; som han dessutom klausulbröt vid flera tillfällen för att slå sig fram i utlandet och i andra ligor. Där han dock misslyckats katastrofalt varje gång.

Motsatsen till egoism är t.ex. altruism, oegennytta, osjälviskhet, självuppoffring, idealism; barmhärtighet, empati, hjälpsamhet, kärlek till nästan; solidaritet.

Vi har ju lite grann varit inne på sådana värderingar på senare tid exempelvis avseende spelare som väljer att spela i KHL eller inte, eller när man diskuterat klubbkänsla bland spelare. Kan man å andra sidan förvänta sig att elithockeyspelare har speciellt mycket tid för att sätta sig in i politik? Troligen inte.
Kommentera