Luleå HF

116556 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2397095

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: WOW! Vilken njutning att se!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Visst kommer vår huvudmatch i norr att ta det mesta av intresset för oss själva. Förutom de redan nämnda frågorna finns många ytterligare innan match, men som kan få avgörande betydelse,

Vilka domare får vi? Blir det - som så ofta förr - älvsbyöhlund och bodenbjörk som alltid i dessa matcher gör allt de kan för att inte framstå som hemmadomare och därför växer ut till bortadomare?

Förutsätter att Lassi - som toppar vaktligan (insläppta per match) i SHL - får ta spaden för Luleå. Men vem tar apspaden? Lille gustaf har haft 75% av apspadarna i år och levererat sämst av samtliga förstavakter inklusive att han i senaste matchen imponerande genom den kanske värsta sil man sett en vakt leverera i Sverige; när han släppte in en långsamt glidande myra från halva plan mellan benen. Medan "tvåan Söderström" lyckats bäst av samtliga andravakter i serien. Känns som en så kallad no-brainer.

Men vi får också en full omgång med många intressanta drabbningar för de närmast sörjande. Där lag hoppas fortsätta leverera stabilt medan andra vill fortsätta att så kallat studsa tillbaka, eller inleda sådana studsar.

• Luleå HF - Skellefteå AIK
• Brynäs IF - Timrå IK
• Leksands IF - Linköping HC
• HV 71 - Frölunda HC
• IK Oskarshamn - Rögle BK
• Växjö Lakers HC - Örebro HK
• IF Malmö Redhawks - Färjestad BK
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleå-Apan

Derbyt i norr! Storebror mot lillebror. Matcher när läktarna alltid är fullsatta. Hockey på riktigt.

Länge handlade det om etablerade Luleåhockey mot nykomlingarna i Elitserien/SHL rookielaget från blygden. Drabbningar när speciellt uppstickarna vill vinna allra mest, men nu har vi ju Apan klarat sig kvar mer än femton säsonger och får börja anses etablerade.

Under lång tid var det Apan som tog flest poäng i dessa inbördes möten men på senare år -sedan Bulan tog över i Luleå – har det varit ganska jämnt. Med en knorr i form av att vi numera vinner ofta i Skellefteå medan Apan vinner ofta i Delfinen.

Så här har resultaten i Delfinen blivit under serien senaste sju åren:
• 220322 Luleå-Apan 3-4 straffar
• 220115 Luleå-Apan 4-2
• 210131 Luleå-Apan 1-4
• 210119 Luleå-Apan 2-3 straffar
• 200312 Luleå-Apan 3-0
• 191217 Luleå-Apan 2-3 straffar
• 190124 Luleå-Apan 2-3
• 180927 Luleå-Apan 3-5
• 180308 Luleå-Apan 0-1
• 171121 Luleå-Apan 1-3
• 170112 Luleå-Apan 3-4 straffar
• 160923 Luleå-Apan 1-2 straffar

Luleå har vunnit 2 matcher, Apan har vunnit 5 matcher och 5 matcher har slutat oavgjort men Apan har vunnit samtliga fem straffläggningar. Sju matcher har vunnits med uddamålet, tre matcher med 2 måls skillnad och två matcher med 3 måls skillnad – men i dessa fem matcher men mer än ett måls övertag har de extra målen vanligen satts i tom kasse i slutet av matcherna.

Sammantaget mycket jämna matcher uppe i Delfinen men där Apan regelbundet lyckats sno poäng av oss och det genomsnittliga resultatet tycks vara att matchen slutar 2-2 varpå Apan vinner straffläggningen.

Vidare kan vi som sett de ovanstående matcherna senaste sex åren i Delfinen men också alla andra matcher mellan lagen sedan Apan kom upp i Elitserien/SHL vittna om att det nästan uteslutande handlat om matcher där båda lagen gör sitt allra yttersta. Några enstaka gånger har Luleå varit klart bäst och vunnit tydligt; ännu fler matcher har Apan haft det övertaget.

Men det helt dominerande antalet matcher har handlat om jämna, ovissa och otroligt spännande tillställningar som även fast det varit målfattigt varit imponerande kamp och intensiva matcher från båda lagen.

Och med all denna erfarenhet känns det ganska klart hur det kommer att sluta. Oavgjort varpå Apan vinner straffläggningen, eller Apan vinner med uddamålet (eventuellt med ett ytterligare mål i tom kasse i slutminuter) på tre perioder.

Var står lagen för närvarande?

Luleå med seriens starkaste försvar men som nyligen genomlidit abrisgate inklusive landets häxjakt på Shinnimins Platoonuppvisningar, samt med en offensiv som i snitt bara producerar knappt två mål per match och nu torskat senaste tre matcherna.

Apan som inledde serien mycket starkt, men därefter saknat många av sina viktigaste spelare en längre tid och torskat sina sex senaste matcher, trots att apben försvunnit till höger och vänster. Men fr o m i tisdags tycks ha samtliga spelare tillbaka igen.

Utifrån sett verkar det handla om två förlorarlag där det lag som är minst dåligt ikväll kan få med sig poängen.

Men själva vet vi att det säkert, som vanligt, blir en intensiv drabbning där båda lagen ger allt och lite till. Och Apan har flytet med sig…
Kommentera