Luleå HF

116550 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2405552

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Tack för att du lyfter det nya formaten för Tjämpiåns. Att det skulle blir så många förändringar hade jag inte sett. Men CHL håller ju på att ändra det ena och det andra från år till år så oväntat var det kanske inte.

24 DELTAGANDE LAG

Till att börja med blir det nu 24 lag i stället för tidigare 32 lag.

När det gäller fördelning av platser kommer de sex grundarländerna att ha 18 platser (mot 22 i år) medan ”blåbärsländerna” får 5 platser (mot 9 i år). Och så extraplats för regerande CHL-mästare.

Att blåbären får relativt färre platser är förstås rimligt när man ska ta fram Europas bästa lag. T ex hade vi i år två polska lag med vilket känns överdrivet. Hur de fem lagen ska kvalificera sig återstår att se?!

När det gäller de sex grundade länderna hade de i år följande antal platser: Schweiz 5 platser, Sverige, Finland och Tjeckien 4 platser, Tyskland 3 platser, Österrike 2 platser. Antalet per land har delvis avgjorts efter tidigare insatser i CHL, d v s de länder var lag lyckats bättre får fler platser nästa år.

Nu ändras detta till att vart och ett av dessa sex länder får med sig 3 lag. Man kan förstås ifrågasätta den förändringen eftersom Tyskland och Österrike får med sig fler lag än sportsligt motiverat. Men om man har med sig 5 lag från ”blåbärsländer” innebär minskningen till 24 lag totalt att vart och ett av de sex grundarländerna tappar ett lag.

För Sveriges del innebär det att följande lag är kvalificerade:
• Segrare i SM-slutspelet
• 1:a i SHL
• 2:a i SHL

Nu är det ju vanligen 1:an eller 2:an från SHL som vinner SM-slutspelet vilket innebär att ytterligare ett lag får spela CHL, nämligen:
• 3:a i SHL

Och slutligen är det ju vanligen ett svenskt lag som vinner CHL och detta lag är förstås garanterade att delta även nästa år (vilket de inte indett från början då första säsongens CHL-vinnare Luleå Hockey inte var garanterade plats nästa år och när man kvalificerade sig blev rankade som #32 och därmed fick en rejält svårare rankning). Nu är det ju ofta så att CHL-vinnaren kvalificerar sig genom att komma 1-3 i SHL året efter och då måste tillkomma ytterligare en plats vilket bör bli:
• 4:a i SHL

FÖRSPEL I STÄLLET FÖR GRUPPSPEL

Tidigare har lagen indelats i grupper om fyra och ett lag har mött de tre motståndarna 2 ggr; hemma och borta. Nu blir det inga grupper men lagen kommer att möta sex olika motståndarna i en match, dvs fortsatt sex matcher. Jag kan INTE se att det organiserar så att lag från samma land möter varandra. Kanske har de bara glömt det och lägger till senare, men jag tror faktiskt att det är medvetet. Med oflyt kan många svenska lag få möta varandra redan under förspelet.

De 24 lagen kommer att rankas i fyra grupper (de 6 bästa, de 6 näst bästa, de 6 näst sämsta och de sex sämsta). Rankingen baseras på hur respektive lands liga rankas enligt CHL:s ranking, samt hur högt laget i fråga rankats nationellt.

Vid lottdragning läggs lagen således i 4 olika skålar och sedan lottar man fram vilka sex lag ett lag ska möta, genom att dra 2 lag från varje skäl förutom den skål laget själv tillhör.

Ja, vad säger man om det?

Svårt att veta. Spontant tror jag att det generellt innebär att det blir liiite svårare för de bättre lagen att ta sig långt eftersom det borde öka risken för att de tappar poäng under gruppspelet – nu förspelet – eftersom de riskerar att möta och tappa poäng mot lag från samma land. Å andra sidan kommer 16/24 lag att gå till slutspel jämfört med nu 16/32.

SLUTSPELET SOM TIDIGARE

Det genomförs precis som tidigare, men lagen lottas inte in i slutspelsträdet. I stället blir det efter rankning där lag 1 möter lag 16, lag 2 möter lag 15, och så vidare. Känns väl rätt OK, men inte heller här tycks man ha hinder mot att lag som tidigare mött varandra i förspelet kan åka på varandra i åttondelsfinal; inte heller hinder mot att lag från samma lag möter varandra. Hur denna ranking 1-16 går till är inte helt tydligt men man skriver ” based on the overall standings” och man gissar väl att det då kan bli ”som vanligt” a) poäng b) målskillnad etc. Men CHL är ju lite ”kreativa” så det vet man inte förrän man sett det.

SAMMANTAGET
Att man minskar från 32 till 24 lag är väl OK eftersom det reducerar andelen lag som inte är lika sportsligt kvalificerade. Men dessutom uppfattar jag att man organiserat så att man ska undvika att lagen som går långt i slutspelet kommer från samma land. Vilket kanske är mindre sportsligt, om nu inte rankingen innan förspelet är sportslig nog. Har inte kollat reglerna för ranking, om nu sådana finns tillgängliga, men de visar en ranking utan att förklara vad det gäller och kollar man den finner man Sverige 40, Tjeckien 40, Finland 39, Schweiz 33, Tyskland 32, Österrike 15. Rimligt?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Vid lottdragning läggs lagen således i 4 olika skålar och sedan lottar man fram vilka sex lag ett lag ska möta, genom att dra 2 lag från varje skäl förutom den skål laget själv tillhör.
------------------------------------------------------------------------------------------
Om det är 4 grupper om sex lag i varje grupp, borde man väl möta de Övriga 5! lagen i gruppen 1 gång.
Det sjätte laget är väl ändå ens eget lag... eller??

Hela 4 lag av sex går hursomhelst vidare till åttondelsfinal, vilket VATTNAR UR CHL-gruppspelet nåt enormt.
Precis lika urvattnat som ett lika sömnigt gruppspel i VM, blir det. (undantaget ifjol då väl Sverige inte ens tog till kvarten).

Om istället två lag av sex i de fyra grupperna, gick til kvartsfinal, skulle gruppspelen bli avsevärt INTRESSANTARE än de kommande sömniga gruppspelen typ jämt nu kommer att te sig...

Personligen anser jag att Åttondelsfinaler i CHL är ÖVERFLÖDIGA!!
Kommentera