Luleå HF

116550 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2405673

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
KulaShaker: Ajajaj, jag hade komplett fel när jag gissade om skadan som Klara Peslarova ådrog sig i slutet av matchen mot Luleå. Hon skulle bara bli borta några veckor trodde jag, men nu meddelar Pölsan tyvärr att hon blir borta hela säsongen!

När man kontrollerar en situation, då skada uppstått, i efterhand i slow motion brukar det som regel vara mycket enkelt att fastslå vilket våld som utövats och mot vad, för att därigenom gissa vilken skada som kan ha uppkommit och hur lång tid det kan ta innan spelaren är tillbaka i spel. Det har jag gjort många gånger och faktum är att jag tror att jag alltid haft rätt. Men denna gång hade jag helt fel.

Borta resten av säsongen indikerar ju en skada som gör att hon blir borta minst sex månader och det måste betyda att hon fått en ruptur på ett av korsbanden i vänster knä.

Nu fanns visserligen inga bra filmsekvenser att bedöma, bara från en enda vinkel långt bakifrån där mycket var skymt men där det såg ut som att Vinikka föll med sitt knä mot Peslarovas vänsterben i knätrakten och att det benet antagligen var relativt utsträckt med plan is under sig. Troligen våld mot nedre delen av lårmuskeln trodde jag, med blödning i muskeln och en så kallad "lårkaka" som följd.

Men det var alltså fel. Hade man haft filmen från sidan skulle man kunnat bedöma situationen bättre och gissningsvis måste Peslarovas vänsterben inte varit utsträckt plant mot is utan i stället antingen med underbenet eller överbenet immobiliserat t ex av annan spelare eller något när Vinikkas knä träffade den rörliga delen av benet varpå denna del pressades bakåt varpå korsbanden brast.

I viss beskrivning av media "backade Vinikka in i målvakten" men det fann jag inte stöd för av filmen. Det är en situation där Luleå trycker på i DamPölsans zon och Peslarova har gått långt ut och står på målområdets yttre linje centralt. Vinikka backar långsamt med ryggen mot målvakten mot målområdet men stannar strax utanför. Har de kontakt med varandra då? Mycket möjligt, men det går inte att bedöma av den vinkel man filmat från.

Det man dock tydligt ser är att det kommer skott utifrån mot målet strax till höger om Vinikka och då agerar Peslarova för att rädda och i samband med det pressar hon sig framåt mot Vinikka med kropp och spade och målvaktsspaden kommer då att flyttas flera decimeter ut, utanför målområdet; där Vinikka står, och naturligtvis välts Vinikka omkull och faller baklänges mot vakten. Vinikka blir trippad alltså. Flera spelare inblandade i spelargröt i och omkring målområde och efter att ha fallit halvvägs bakåt, trycks Vinikka åt höger och landar mot isen med sitt vänsterknä mot knätrakten på Peslarova som mer eller mindre ligger på isen. Trots allt mycket oväntat att det våld som utövades skulle ha lett fram till en korsbandsruptur; undrar om hon kanske hade en tidigare partiell ruptur (en sådan kan inte upptäckas vid enkel fysikalisk undersökning utan bara vid riktad undersökning av knäleden) och därför hade hög risk för skada även vid mindre våld. Googlar men hittar inga som helst uppgifter om att Peslarova tidigare varit skadad, men det utesluter ju inte sådant förstås. Min gissning är att Pölsans läkare inte heller primärt trodde på svårare skada men vid den första undersökningen fann misstänkt så kallad draglåda varvid de förstås gick vidare med undersökning av knäleden och då fann blödning i leden och ett rupturerat korsband.

Beslutet av zebrorna blev interferens på målvakt och 2 min utvisning på Vinikka. Jag tror mer på att rätt beslut skulle ha varit 2 min utvisning på Peslarova för tripping. Men jag kan ha fel: hade man sett situationen från sidan skulle det varit enklare att bedöma men från den vinkel vi hade och förloppet ruta efter ruta tydde det på att min bedömning var riktig.

I vilket fall en mycket tråkig olyckshändelse som jag bedömer att ingen av de inblandade kan lastas för men hockey är hockey och ibland sker svåra skador.

Mycket tråkigt för Peslarova och dessutom för DamPölsan att tappa en sådan duktig målvakt, vilket förstås reducerar DamPölsans chanser att utmana i SDHL och i det kommande slutspelet. Nu köpte man direkt till sig den kanadensiska vakt som blev kontraktslös när Göteborg plötsligt la ner damlaget. Så man har ersättare, men knappast av den klass som Peslarova innebar. Mycket tråkigt!
Kommentera