Luleå HF

116544 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2420895

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och så ser vi redan fram mot lördagen, då landslagsjanne kommer att hyllas i Delfinen innan vi tar emot Malmet. Den patenterade dragskytten var en liten jätte för vårt försvar och personifierade den norrbottniska kämpaviljan så perfekt när han spelade match efter match till han spelat mer än någon annan på elitnivå.

Jan ALLAN Sandström, var det ja. Och även om det alltid var bra för oss att spela honom, fick jag nyligen klart för mig vad uttrycket "spela Allan" kommer ifrån.

Det här har alltså inte om landslagsjanne att göra, bara en lustig utvikning. Att spela allan syftar till att försöka efterlikna Alan Ladd, en filmstjärna på 40- och 50-talet som lanserades som en stor och stark hjäteduk på film, fast han i verkligheten inte var längre än 165 cm.

Men folk som försökte vara stora och stöddiga plockades ner med orden med uttrycket Försöker du spela Allan?

Lustigt nog är detta helt okänt utomlands. Det är ett helt igenom svenskt uttryck. Jag vill nog faktiskt tro att det kan vara ett norrbottniskt uttryck t.o.m. för när någon grabb från Stockholm besökte släkten i Luleå och man hörde dessa stockholmare babbla på stod vi som förstummade. Hur kan man prata så mycket men säga så lite, undrade man. Och insåg att de spelade Allan. Trodde de var balla. Allan ballan.
Kommentera