Luleå HF

116510 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2429046

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sagan om hockeyklubbars hockeyklubbor

Som bekant behövs det hockeyklubbor för att spela hockey, och de nya klubborna håller sämre vilket innebär att man måste köpa fler klubbor. Hockeyklubben IF har därför etablerat egen tillverkning av hockeyklubbor och producerar ungefär 50% klubbor än vad klubben själv behöver.

Av denna anledning har alla klubbar i EU-serien kommit överens om prissättningen vid försäljning av klubbor till andra klubbar. Priset för en klubba skall i fortsättningen vara det maxpris som någon av klubbarna är beredda för att köpa klubbor.

I avtalet ingår också att Hockeyklubben IF:s Hockeyklubbstillverkning AB måste ta betalt för klubbor av egna klubben Hockeyklubben IF som de maximalt får samma dag vid försäljning av klubbor till någon annan klubb i EU-serien. Knepig klausul som ingen begriper sig på, men i normala fall tycks den inte spela någon roll, så ingen invänder.

Men. Så hamnar vi i speciella lägen. Dels inträffar de under vintersäsongen då det krävs mer el, jag menar hockeyklubbor än under sommaren när det är varmt, jag menar inga matcher spelas. Dels beror det på att flera av hockeyföreningarna bland annat köpt klubbor från Mockba Hockeyklubbstillverkning KGB och Mockba har satt stopp för den försäljningen. Anledningen är att Mockba är sura för att hockeyföreningarna gnällt över att Mockba lagt ett bud för att ta över hockeyukraina IF och deras spelare.

Att detta innebär att det nu blir brist på hockeyklubbor för hockeyklubbarna i EU-serien är väntat. Men vad som INTE är väntat är dels att Hockeyklubben IF – trots att deras dotterföretag Hockeyklubbtillverkning AB tillverkar 50% fler klubbor än föreningen själv behöver och alltså utan vidare kan sälja bort överskottet – skrivit på ett avtal där man i värsta fall lovar leverera så mycket att man själv inte har de klubbor man behöver. Trots att man tillverkar mycket fler än egna behovet.

Men dels – och detta är mycket värre – att man av helt obegripliga skäl skrivit avtal om att man vid försäljning till egna föreningen måste ta det pris som någon annan av EU-seriens hockeyföreningar någon gång under dygnet är beredda betala för en hockeyklubba. Följden har blivit att Hockeyföreningen IF vid några tillfällen/perioder senaste året tvingats betala det tiodubbla priset för klubbor. Och under närmaste vintersäsongen kan det bli så att man får betala mycket högre än så.

Mycket besvärligt läge. Så vad gör man?

Förhandlar om avtalet naturligtvis. Det kan ju inte vara rimligt att verksamheten i Hockeyföreningen IF vars egna dotterbolag Hockeyklubbproduktion AB producerar 50% fler klubbor än föreningen behöver, ska drabbas hårt av brist på klubbor i föreningar som inte ordnat tillgången själva eller av andra skäl hamnat i problem.

Så, när förhandlas avtalet om?

Tyvärr, det vet ingen. Eftersom ingen kommit på att man borde göra det.

Nu har en ny styrelse tillsatts efter senaste årsmötet och denna styrelse förklarade idag att laget får förbereda sig för att det eventuellt kan bli så att de måste spela hockey utan hockeyklubbor. Förbered er, menar styrelsen, genom att tejpa ihop glasspinnar till klubbor, låta några av spelarna lira utan klubbor, avstå från att skjuta, slasha, crosschecka, lämna walk over samt bunkra vatten och konserver.

Att samma styrelse innan årsmötet lovade att om de blev valda skulle varje spelare
senast 1 november få ett maxpris för klubbor, har de inte helt glömt, även om de nu förklarar att de Vips! hittat en bättre lösning, som bland annat inkluderar att alla hockeyföreningar i Norrland inte får något, utan stödet låses till platsföreningar i Sydbotten.

Vidare hade den nya styrelsen innan årsmötet förklarat att visserligen tillverkade Hockeyföreningen IF betydligt fler klubbor än föreningen behövde genom dotterbolaget Hockeyklubbproduktion AB och skulle göra så under överskådlig framtid, men att ”krisen” berodde på att dåvarande styrelsen inte beslutat att dotterbolaget monterat upp en helt automatiserad klubbproduktionsfabrik, vilket den nya styrelsen skulle fixa direkt. Utan att nämna att det tar 10-15 år innan en sådan fabrik kan gå i drift.

Vän av ordning frågar sig att varför ska priserna för hockeyklubbor upp och vart hamnar alla pengar som föreningarna och till syvende och sist deras medlemmar får betala? Ja, det var ingen svår fråga att svara på. Det visar sig att det ramlar in bortåt 900 miljarder kronor på kontot för Hockeyklubbproduktion AB. Men inte nog med det. Bolaget har noterat att det var väl bra för oss, men när vi skickar ut räkningarna får vi inte betalt förrän om någon månad, och får alltså i princip själva ”ligga ute” med penagrna den månaden, buhu, buhu. Ingen fara, menar styrelsen, vi skriver avtal om att vi är beredda ge er 150 miljarder i stöd/lån om ni vill. Media har också sökt Hockeyklubbproduktion AB:s VD för ett uttalande men vederbörande har inte haft tid att svara på några frågor eftersom hen befinner sig på sydligare nejder för att köpa en medlehavsö. Vi talar Kreta, Sardinien eller motsvarande. Men låter hälsa genom pressombudsmannen att saken ska belysas transparent och in i minsta detalj genom en genomlysande utredning. Som utförs av en gammal gubbe som råkar vara kompis med VD och utredaren har strängeligen tillsagts att arbeta med raketfart och leverera resultat redan sista april 2073.

Dessutom fanns en annan lösning tillgänglig, nämligen den att föreningens medverkade genom att bidra till klubbtillverkning genom att sätta upp en liten klubbtillverkningsapparat på egna husets vind eller utnyttja solen för att förkorta torktiden efter klubbmålning. Denna användning av vind- och sol-resurser var visserligen alla för, men de flesta – åtminstone i upptagningsområdets sydliga delar – hade uppfattningen att ”men vi ids inte utnyttja vid och sol, det kan väl andra göra”.

Ja, ungefär så där. Ingen j-a ordning alltså. Och man begriper inte hur en hockeyförening kan sköta frågan om klubbor de har ansvar för så extremt illa.

Tänk om landet skötte frågan om tillgång och kostnad för el på samma sätt?

Nej, det kan väl aldrig hända. Annat än i en julsaga.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Apropå din julsaga om elkaoset.
Kan för mitt liv inte förstå varför inte det uppenbara finns på dagordningen. Återförstatliga elen, alternativt inför "Sverigepriser" som politiker jag egentligen inte sympatiserar med efter tips från en mycket kunnig på området fört fram. Detta j-a system kan få mitt normalt rätt ordningsamma blodtryck att koka över.
I övrigt. Varit sjuk. Noterar att det spelas hockey och man längtar till omstarten för vårt kära Luleå HF.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage:

Fabian Lysell målskytt för J 20 i träningsmatchen mot USA, var inte han i Luleå tidigare?
Kommentera