Luleå HF

116504 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2444890

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Komarov fick alltså matchstraff efter att ha haft fysisk kontakt med zebra. Det var legenden Janne Sandström, legendarisk linjezebra i Delfinen sedan ungefär 1700-talet. före Kristus (c:a 3600 f.s.).

Jag tyckte att det såg ut som att Komarov lätt petade med sin handske på Sandströms armbåge, och att Sandström då lyfte armen rakt upp i luften lite överdrivet. Ser att i Trasan står man att Komarov, petade Sandström i bröstet, kanske var det så.

I vilket fall såg det ut som en minimal kontakt. Men OK, all fysisk kontakt är förbjuden och bara att köpa att det blir matchstraff. Blir det rapport till DIFiplinnämnden och avstängning?

Vet ej. Hade för mig att det var obligatoriskt. Kollade upp vad tidigare fysiska kontakter givit.

3 matcher plus böter
Av filmsekvensen framgår att domaren rört sig längs sargen på sedvanligt sätt i den uppkomna spelsituationen utan att förändra sin åkriktning och att Nicklas Heinerö haft god tid att upptäcka domaren och möjlighet att undvika en kollision med denne. Nicklas Heinerö har härigenom, i vart fall, visat på en uppenbar likgiltighet inför uppkomsten av den fysiska kontakten med domaren som blivit en följd av hans agerande", skriver disciplinnämnden i domen.

1 match
Nyckelfaktorer är enligt disciplinnämnden: Den fysiska kontakten med domaren är medveten och otillbörlig, alla former av otillbörlig kroppskontakt mot en domare ska bestraffas och att den fysiska kontakten är relativt lätt. /det var när domaren ville putta in Quenneville i fel bås.

2 matcher plus böter
Jag försöker lugna ner spelarna som är irriterade på varandra. Samtidigt kommer Timrås #46 Pontus Åberg och ska blanda sig i bråket. När han försöker ta sig fram till spelarna trycker han till mig i ryggen. Jag tappar balansen men ramlar inte som man ser i bifogad filmsekvens från händelsen. När jag konfronterar Pontus varför han köra in i mig i ryggen så svarar han ”du får väl flytta på dig”

0 matcher ("en match")
"Att fysiskt ta tag i en funktionär på det sätt som Jens Olsson gjorde är olämpligt och otillbörligt och faller under vad som följer av Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap 2 § 7 punkten, vilket är det regelverk på vilken bestraffningsrätten vilar. När det gäller hur förseelsen bör bedömas under regel 116 är nämndens utgångspunkt att andra funktionärer bör, på samma sätt som domare, vara fredade från fysiskt kontakt från spelares sida. Disciplinnämnden anser därför att förseelsen bör falla under regel 116 V. p. 3 och att en korrekt påföljd alltså är match penalty.

Disciplinnämnden konstaterar att isskraparen uppträdde provocerande mot Jens Olsson. En professionell ishockeyspelare bör dock även under sådana förhållanden kunna avhålla sig från att fysiskt ta tag i funktionären. Provokationen vägs dock in på sådant sätt att den avstängning om en match som automatiskt följer av domarens beslut på isen att tilldela Jens Olsson ett match penalty får anses tillräcklig. Någon ytterligare bestraffning utdöms därför inte av nämnden", skriver disciplinnämnden.

5 matcher + böter
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Joel Lundquists invändning om att domaren precis svängt in framför honom lämnas helt utan avseende. Joel Lundquist har god uppsikt och bedöms vara helt medveten om att sitt agerande. Det är dessutom fråga om en relativt kraftfull knuff som utdelas. Nämnden finner det utrett att Joel Lundquist gjort sig skyldig till physical abuse of officials. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Beteendet, att fysiskt ge sig på en domare på detta sätt, är helt oacceptabelt och ska leda till ett kännbart straff.

Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

Det är fråga om avsiktlig fysisk kontakt med domaren.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 40.

2 matcher och böter
Med 03.34 kvar av första perioden uppstår ett litet gruff i samband med att Frölundas målvakt blockerar pucken. När domaren försöker lugna Färjestads nr 15 Gustav Rydahl och skärma av honom från situationen så knuffar Rydahl domaren i bröstet och försöker därefter aktivt åka runt för att ta sig tillbaka till situationen.

Händelsen anmäldes till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd som nu har fällt Gustav Rydahl för physical abuse of officials.

Nyckelfaktorer
– All avsiktlig fysisk kontakt med domare är oacceptabelt.
– Knuffen var av relativt lindrig karaktär.

Så, vad ska vi tro om Komarov. Blir han rapporterad? Blir han straffad?

Verkar ju som att regelverket ändrats något på senare år- T ex blir det bara ett personligt straff. Utvisningen är numera game misconduct och då gäller väl följande:

Vidare står att läsa, om matchstraffen:
- För Game Misconduct penalty skall 20 minuter protokollföras på den straffade spelaren.
- För Match penalty skall 25 minuter protokollföras på den straffade spelaren.

Vid alla Match penalties:
- har domaren skyldighet att omedelbart rapportera händelsen till administrerande förbund.
- är den straffade automatiskt avstängd i nästkommande match i samma serie (gäller även omspels- och kvalmatch).

Om det är det som nu gäller.

I så fall kanske man kan tänka att det inte är självklar rapport till Difiplinnämnden och självklar matchavstängning. Men av de givna exemplen ser det snarare ut som det blir mer eller mindre obligatorisk rapport och avstängning, så vad ska vi tro?

2 matcher + böter?

I så fall missar Komarov matchen mot Läjkers på lördag, men hur blir det med CHL-semifinalen mot Fiskrenset på tisdag? Förr var det ju inte kopplat - spelare kunde lira CHL under pågående avstängning i SHL, men undrar om det inte ändrats?

Vore ju ett j-a avbräck att inte få spela med Komarov mot Fiskrenset i CHL-semin. Han har ju lyckats komma under tröjorna på fiskrensarna rejält.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ja, Komarov blev rapporterad och DIFiplinnämnens beslut har kommit:

"Avstängning fr.o.m. den 13 januari 2023 t.o.m. den 17 januari 2023. Avstängningen har bedömts motsvara 2 matchers avstängning."

De två matcher han missar blir därmed:
• 230114 Luleå - Läjkers SHL
• 230117 Luleå - Fiskrenset CHL-semifinal.

Det var inte bra.
Kommentera