Luleå HF

116502 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2447383

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Ja du ser Sven ni har ju duktiga juniorer synd bara att inte Bulan våga släppa fram era duktiga killar Vi har mellan 6-8 spelare i varje SHL match hur många har ni i A-laget??
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Saik-Småland: Luleå har inte varit framstående när det gäller att för utespelare ta in egna juniorer som etablerar sig i A-laget. Och de som lyckas försvinner ju till NHL.

Men när det gäller halva laget - det vill säga målvakten - är det helt annorlunda. Luleå Hockey har ju i massor av år varit självförsörjande vad det gäller såväl första- som andramålvakter. Samtliga kommer till vårt A-lag från vårt junislag, de allra flesta har förstås gått hela hockeygymnasiet i Luleå och majoriteten är dessutom födda och uppvuxna i Luleå. Vidare har vi Viktor Fasth och Christoffer Rifalk från Kalix i Luleås närområde som också utbildades under gymnasiet i Luleå men inte fick plats hos oss som seniorer och fick söka sig till Småland där de växte klart.

Så låt oss kolla in motsvarande för Apan.

Till att börja med har vi exemplet Gustaf Lindvall. Han är uppvuxen i Skellefteå och spelade för Apan till dess att han varit 19 år. Under den tiden hade Apan ingen som helst målvaktsträning för juniorer. Det VET vi eftersom det var anledningen till att Filip Gustafsson lämnade Skellefteå när han skulle börja på gymnasiet och sökte sig till Luleå i stället, sedan han först kontaktat ledningen i Apan och frågat om de kunde tänka sig att anställa målvaktstränare för juniorer under de närmaste tre åren. NEJ! var svaret och enligt Filip bestod "målvaktsträningen enbart av instruktionen "Ta pucken!".

Så någon som helst målvaktsutbildning fick således Gustaf Lindvall INTE hos Apan. Och 19 år gammal fick han lämna. Eftersom han inte var bra nog att konkurrera med alla inköpta vakter Apan körde med.

Gustaf höll på att lägga av, jobbade med att sortera väskor på flygplatser och annat. Men körde ändå viss hockeysatsning i klubbar där han fick målvaktstränare och äntligen målvaktsutbildning. Och det gav effekt - även om det tog sin tid. Under sex säsonger spelade han för Sundsvall, Timrå, MooDoo, Västerås, Tingsryd, riktiga AIK och Arlanda och till slut hade han utbildats såpass att Apan köpte in honom!

Men, som sagt. Han kan definitivt inte beskrivas som en egen produkt som utbildades som junior hos Apan för att sedan släppas upp i A-laget, OK?

Sedan har vi Johan Backlund. Född och uppvuxen i Skellefteå och spelade som junis för Apan samt ett par säsonger faktiskt som senior för Apan, men det var nere i Allsvenskan och han imponerade inte speciellt. Men han sökte sig bort från Apan förstås och körde 12 (!) säsonger för Trottoaren, Timret, AHL, SM-liiga, KHL, och fick faktiskt hoppa in i en enda NHL-match för Philadelphia. Innan han som 35-åring fick spela sina sista tre första matcher för Apan i Elitserien/SHL - och simultant sina tre sista matcher i karriären.

Men inte heller Johan Backlund kan anses visa Apans utveckling och upplockande av junisar i A-laget sedan Apan tog sig upp i Elitserien 2006.

Så har vi Jesper Eriksson från Kiruna. Kom ned och gick Apans gym där han inte fick målvaktsutbildning, fick hoppa in i två SHL-matcher, levererade <85% räddningar, skickades tillbaka till Kiruna.

Slutligen Alexander Hellnemo, född i Tyskland, uppvuxen och utbildad i Öret och av BurkÖlen varifrån han värvades till Apans hockeygymnasiet - som numera skaffat målvaktstränare! - och han har ju på slutet fått hoppa in hela 6 matcher, pga skadad Lindvall och Söderström, och levererat <90%.

Nå, det där var ju inte mycket att hänga i granen. Snällt räknat 6 matcher av närmare 1000 matcher för A-laget sedan ni gick upp i Elitserien 2006, baserat på Jesper och Alexander som kom från Kiruna respektive Burkölen. Mindre än en procent av matcherna.

Men jag är övertygad om att du kan peka ut många fina målvakter utbildade på Apans hockeygym som kommit upp och slagit igenom som senior i Apans A-lag.

Har inte tid själv att finna ut vilka, men jag har i alla fall tagit fram alla övriga vakter i Apans trupper sedan ni gick upp i Elitserien 2006. Så här nedan följder dessa namn. Tacksam att du väljer ut och visar upp de som exemplifierar Apans fina utveckling av pojkar till seniorvakter:

Andreas Hadelöv
Nicklas Dahlberg
Dave Stathos
Joacim Eriksson
Markus Svensson
Stefan Steen
Henrik Karlsson
Erik Hanses
Joni Ortio
Mantas Armalis
John Westermark
Oskar Östlund
Arvid Söderblom
Strauss Mann
Linus Söderström
Kommentera