Luleå HF

116502 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2447513

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Grunden borde vara att utveckla grabbar från närområdet i första hand. Har aldrig förstått anledningen att flytta unga människor runt Sverige mellan elitföreningar, läs SHL och allsvenska föreningar. Ja, givetvis måste unga talanger från mindre klubbar flytta för att möjliggöra utveckling. Spelar mindre roll hur långt hemifrån man då flyttar kan jag tycka.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Iceman99: "Grunden borde vara att utveckla grabbar från närområdet i första hand."

Tycker att barn, unga pojkar och flickor i första hand ska få växa upp hemma med vänner och kamrater, familj och släkt.

Och när det gäller sport kunna pröva och hålla på med olika sporter och idrotter det man har lust med rätt länge innan man vet vad som är roligast. För pojkarna Salming innebar det förstås att de efter skolan sprang några kvarter bort och körde hockey på uteis, för andra att farsan spolade upp is på någon plätt i närheten, och knappast någon pojke åtminstone i norra Sverige har väl varit utan att spela hockey på snö, på gatan där fyra snöbumlingar representerade de fyra målstolparna.

Så småningom valde en del bort hockeyn för annat medan andra tyckte det var så kul att man sökte sig till närmaste klubben. Och så vidare.

Men nu är det annat. Innehallar dit det ska skjutsas och tidigt investeras dyrt för familjer, och tidigt lämna vänner och familj för att flytta till klubbar med hockeygymnasiet som konkurrerar om de bästa. Många flyttar, en del klarar det, för andra blir det tragedier.

Ta Oskar Sundqvist som exempel. Uppvuxen i Boden, 20-30 min från Delfinen, pappan tidigare ordförande i Luleå Hockey, Oskar uppvuxen på Luleås matcher. Spelade förstås hockey hemma på gatan men han och hans vänner sökte sig också till Boden IK:s hockey. Hade kul, hade talang.

När Oskar gick i sjunde klass ringde telefonen hemma på kvällen. Hej, det är Lasse J från Apan. Har hört om dig och jag tror att du kan få en karriär som hockeyspelare. Ville bara säga det. Hejdå! Och så vidare ringde Lasse J med jämna mellanrum. Ungefär samma varje gång: vi tror på dig. Och i när Oskar gick i nian och Lasse J läst satsestetik för pojkmatcher att Oskar fortsatte gå bra, bjöd Lasse J ner Oskar till Skellefteå där han fick se Aparenan och se hur det såg ut, träffa folk som log och sa "Hej Oskar!" och så vidare. Följt av att Lasse J stack åt Oskar ansökning till Apans hockeygymnasiet och Apans junishockey. Ajaj, tänkte lille Oskar. Jag har ju sett alla Luleå Hockeys matcher från H-läktaren. Luleå missade slutspelet i år, men hade 15 spelare från Luleåområdet i truppen. Ska jag flytta till Skellefteå? Svårt att välja, men Lasse J hade ju trott på honom. Och Oskar skrev på. En vecka senare ringde Luleå Hockey, men då var det för sent...Det gick bra för Oskar, ju spelar han i NHL.

Naturligtvis var Oskar inte den ende Lasse J ringde. Han ringde spelare runt om i Västerbotten, Norrbotten och norra Finland ända ned i 12-13-årsåldern.

Smart? Ja, Lasse J lyckades ju ordna en produktion av "egna produkter" under många år. Pojkar som flyttade till Skellefteå och en handfull lyckades. Men för andra gick det åt helvete, och historierna veks ut i media. Skolinspektionen hotade att stänga Apans hockeygymnasiet och flytta pojkarna till BurkÖlen då det avslöjades att deras gymnastiklärare, anställda av Apan, ägnade sig åt kränkande särbehandling med pennalistiska undertoner.

Jag tycker nog inte att det där är en vacker historia.
Kommentera