Luleå HF

116459 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2487178

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: yes, de ligger inne med ett otillåtet verktyg. Med hjälp av det höll de nya 2-2 igenom fjärde perioden därtill hjälpta av tvenne PP också. Nu paus, sedan ska det spelas femmans Bing... hockey.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Näst sista omgången av SHL spelas ikväll.

När slutet av serien spelas brukar matcherna betyda mindre för de flesta lag. Eftersom konsekvenserna redan är väsentligen klara. Det är fortsättningen i kvalserien eller i slutspelet som har den största betydelsen och sällan anledning riskera skador innan dess. En del lag utan något att kämpa för kan osportsligt välja att vila viktiga spelare trots att det tandlösa regelverket stipulerar att klubbarna har skyldighet att spela varje match med bästa möjliga lag. Ingen har väl glömt hur Apan för några år sedan, när deras placering i toppen var klar, skickade ett halvt juniorlag att möta en annan klubb, trots att resultatet i den matchen hade stor betydelse för den pågående nedre streckstriden.

Men några lag avviker genom att matcherna för dem är de viktigaste på säsongen, eftersom de behöver undvika kvalplats. Sådana lag kan ofta spöa topplag, just eftersom de har så mycket mer att spela om.

Det innebär att vi kan klassificera dagens matcher på två olika sätt:

MATCHER MED STOR BETYDELSE

• Timrå IK - Brynäs IF
Ja, detta är förstås kvällens i särklass viktigaste match. Skulle Pölsan torska den här matchen är de klara för kvalspel. Timret har ju goda möjligheter enligt tabellen att ta sig upp på toppsex vilket innebär att de har direktplats i kvartsfinalen och därmed minst fyra slutspelsmatcher. Sammantaget en mycket viktig match för båda lagen, men allra viktigast för Pölsan och det tror jag blir avgörande.

• HV 71 - Skellefteå AIK
Kvällens näst viktigaste match förstås. Där HuVa-71 har nästan samma utgångsläge som Pölsan eftersom båda lagen har samma poäng, men där HuVa-71 har en just nu enorm fördel i kraft av nio måls bättre målskillnad. Motståndarna Apan är redan klara för plats 1-2 men för dem har matchen betydelse eftersom resultat kan komma att spela roll för fördelningen av serievinstpengar samt för vilket av lagen Apan och Läjkers som får hemmafördel i en eventuellt avgörande game seven av finalen. Sammantaget är skillnaden i betydelse för lagen något mindre, än vad det gäller Imret-Pölsan, men ändock tillräcklig för att HuVa-71 som ska undvika kval kan komma att vinna matchen.

• Växjö Lakers HC - Linköping HC
Här har vi ju Läjkers, som har chansen att gå förbi Apan i toppen och därmed en del att spela om, medan Pungen också lite riskerar att bli indragen i Huvaligan. Läjkers är oerhört svåra att besegra när de gör sitt bästa och det tror jag att de kommer att göra denna match för att ta chansen att lugga Apan på seriesegern. Pungen är förstås lite nervösa med anledning av risken att befinna sig i Huvaligan vid sista omgången, men jag tror inte att det gör pungarne tillräckligt desperata för att de ska kunna besegra läjkrarna.

MATCHER MED RINGA BETYDELSE

• Frölunda HC - IK Oskarshamn
Två lag på samma poäng i nedre delen av toppsex möts i en match där vinnaren kan någorlunda säkra sin plats direkt till kvartsfinal och även positionera sig så bra som möjligt för att ”välja” motståndare i kvarten. Tror att det lata och loja Fiskrensets tradition att ramla ned till plats 7 i kombination med fräscha Oskars chans att för första gången ta en direktplats i kvartsfinalen blir avgörande här.

• Örebro HK - Rögle BK
Också en match som har betydelse för positionering i sluttabellen. Öret hyggligt säkra på en toppsexplats och kan försvara hög sådan, medan Röglet har möjlighet att knipa en högre plats inför sociala slutspelet och därmed 2/3 matcher hemma i Ängelholm i åttondelen. Tror att det innebär att Röglet vinner poängen.

• Färjestad BK - Luleå HF
Warulfven är säkra för plats 3 eller 4 och det går inte idag att förutse om det spelar någon roll vilken av platserna de landar på. Luleå landar troligen på plats 10 och har inte heller så mycket att fightas för, även om en vinst skulle innebära att platsen i det sociala slutspelet definitivt säkras. En ytterligare faktor är att Warulfven helt överraskande tappat hela 8/9 pinnar mot Luleå i år och därför kan önska segern, men mot det står Ulfvens undermedvetna ambition att vara försiktiga för att inte riskera ytterligare skador. Jag tycker att det är svårt att tippa resultatet av denna match men gissar att Ulfven tar åtminstone två poäng här.

• IF Malmö Redhawks -Leksands IF
Ja, och så denna match, som nog kan anses ha minst betydelse. Dock lite för Trottoaren, för att försvara så bra plats som möjligt för åttondelen, medan Malmet säkert kommer att vara mer intresserade av hur det går för Pölsan och HuVa-71 än för hur det går för dem själva, där de kan träningsmatcha i lugn och ro, redan foskuserade på det kvalspel som väntar. Kan nog ge Trottoaren chans att därför vinna matchen.

Ungefär så och jag tror det mesta landar som gissat, även om det säkert blir någon överraskning åt andra hållet, samt kanske matcher som slutar oavgjort där de får spela om bonuspinne. Men lite intressant att se hur tabellen skulle se ut inför sista omgången, om kvällens matcher slutar som gissat:

1. Läjkers 98 p
2. Apan 96 p
3. Warulfven 87 p
4. Oskars 81 p
5. Öret 80 p
6. Fiskrenset 78 p
- - - - - - - - - - - - - - - - -
7. Trottoaren 77 p
8. Timret 75 p
9. Röglet 75 p
10. Luleå 71 p
- - - - - - - - - - - - - - - - -
11. Pungen 67 p
12. HuVa-71 65 p
- - - - - - - - - - - - - - - - -
13. Pölsan 65 p
14. Malmet 55 p

Hmm. Det skulle innebära att Luleås sista match mot Malmet helt saknar betydelse medan det finns chanser för tre infernaliskt spännande matcher, där resultaten kan få synnerligen stor betydelse, under seriens sista skälvande minuter, kanske t.o.m. i sudd eller straffläggning för flera av lagen:
• Pölsan-Läjkers
• Oskars-HuVa-71
• Pungen-Trottoaren

Skulle Pungen kunna hantera en sådan ångestmatch?

Troligen inte.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Nu j-ar drog de fram Stork..en och gick segrande ur detta. Hjälper knappast emot Ståldamerna i Semin.
Kommentera