Luleå HF

116443 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2495990

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Wow! Härligt att läsa. Hoppas att han, Wozniak, Härenstam och andra får den fortsatta utveckling vi hoppas på och blir starka spelare för vårt A-lag om några år!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Det är en lång väg att vandra för dessa talanger och det krävs ju inte bara råtalang utan bra träning och att du har förmågan och talangen att älska att träna såpass som krävs, för att gå hela vägen.
Men kul i vilket fall!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Säsongen 2022-23 och slutspelet 2023.

Denna seriesäsong blev ju en besvikelse för oss i Luleå Hockey eftersom vi misslyckades att kunna ersätta de spelare vi tappade efter förra säsongen. Den tänkta spetsvärvningen Kempe blev skadad igen och försvann för säsongen. Jesper Sellgren tycks även han vara borta för resten av säsongen. Komarov inledde starkt men har därefter varit osynlig i månader och nu också skadad sedan några veckor men kanske kommer in igen? Sallinen var ju ingen väntad spets utan mer som komplement och mer har det inte blivit.

Så naturligtvis var det självklart att årets Luleå Hockey – utan Omark, Andreasson, Lepistö och Wallstedt inte alls skulle kunna gå så bra i serien.

Men vi lyckades i alla fall undvika kval som en tid hotade och det är min glädje och behållning av säsongen. När vi gick in i slutspelet som serietia i åttondelsfinal hade jag små förhoppningar, men där lyckades vi och nu är vi i kvartsfinal. Dock mot serieettan Läjkers och där blir vi säkert slaktade tänker jag.

LULE – LÄJKERS: MATCHBILD?

Det övergripande avgörande blir i mina ögon att den vinnande höga pressen på Oskars försvar är chanslös mot Läjkers vars starka backsida och försvar i egen zon är seriens överlägset bästa och vi kommer att ha svårt att överhuvudtaget komma ner i deras zon. Läjkers stänger till vid egen blå och när vi då dumpar ned puck tar de själva hand om den och ger oss ingen chans komma in.

Matchen kommer att spelas i mittzon och i vår försvarszon. Det kommer att handla om vårt spel utan puck där vi kommer att försöka stänga till i mittzon framför allt centralt men Läjkers är tillräckligt skickliga för att ganska ofta kunna bryta igenom och etablera spel i vår zon – där de visserligen inte är lika skickliga som Oskars förstalina, men genomgående med linor som håller hög nivå och utsätter vårt försvar för ett starkt tryck och gör det så ofta och så länge att vår trubbiga backuppsättning kommer att avslöjas och få god chanser att missa markeringar samt, när vi har klubba på puck, leverera misstag genom att inte få puck ur zon eller helt enkelt ge den till motståndare.

Om man får se en matchbild som är i vår favör handlar det om att vi får stopp på läjkrarna redan i mittzon och att de får svårt att när de kommer in etablera spel. Men den motsatta matchbilden blir den att de sköljer över oss gång på gång på gång och att målen ramlar in med jämna mellanrum.

Och mycket talar för att det tyvärr blir den senare matchbilden som kommer att dominera. Så har det sett ut ofta i de matcher vi mötts under säsong och det känns som att ett Läjkers som tar i och skärper sig kan inget annat lag i serien stå emot.

NÅGOT ENS SOM TALAR EMOT LÄJKERS?

Vad kan hindra att denna kvart utvecklas till rena utklassningen? Ja, det sägs att Läjkers har några komplementspelare borta men svårt att tro att det spelar någon roll. En annan sak är att Läjkers och Jörgenjönsson tydligt visat att de är ett lag som är bäst i serien. Men slutspel är ett annat djur som bekant. Antagligen spelar det ingen roll men i förväg överlägsna lag har ibland visats inte hålla i slutspel. Fast att Läjkers skulle tappa så mycket att serieettan får problem med serietian? Nej, det finns inte. Fast man vill ju hoppas…

NÅGOT ENS SOM TALAR FÖR LULEÅ?

Javisst är det positivt att se hur laget och spelarna, från och med det att vi riskerade kvalspel, skärpt sig och kämpat mycket bättre för att upprätthålla Bulanhockeyn och för att gå in i man-mot-man-situationer efter sarg med målsättningen att vinna. Det har blivit en rejäl skärpning där och det har gjort Luleå till ett betydligt bättre lag nu än tidigare under serien.

Shining Shinnimin! En ren metamorfos till spelare efter det att han i höstas förklarade att nu var det slut med Platoonförstärkningarna och därefter har alla hans goda sidor växt fram och blivit tydliga och jag vill mena att han i nuvarande form tillhör seriens 10-20 bästa forwards. Han har utvecklats till att bli den spets vi inte lyckades värva under säsong.

Och Shinnimin har dragit med sig en stark lina där Fröberg visat sig från sin bästa sida och där nu Komarek gått in med överraskande starkt spel och fruktbärande kamp mot motståndarnas försvarsspelare.

Denna lina har inneburit att Luleå till slut fått ett visst anfallsspel vilket vi väsentligen saknade under den tidigare säsongen.

Vidare har Tyrre till slut vaknat till liv när det behövts och dragit med sig sin lina med Olle och Brännis och den känns som att den kan bli bara bättre.

Och så har Lassi kommit igen efter en formgrop under mitten av säsongen. Räddar i stort sett alla puckar när han ser skotten. Ställer sig så rätt när han inte ser skotten men för att vara mur där de ska komma. Och läser spelet så snabbt att han förlyttar sig rätt innan passen slagits och ofta är framme och murar till/avvärjer att lägen som skulle kunna bli mål ens blir lägen eller streck i satsestetiken.

Och dessutom har vi en dold bonus i form av Niklas Olausson. Uppvuxen i Väckelsång några mil utanför Växjö men aldrig spelat för Läjkers har han gjort sina bästa matcher och ofta producerat rejält med mål mot just Läjkers, speciellt på bortaplan där han njutit av att spela med släkten på läktarna och etablerat en tradition som rena rama Läjkersdräparen.

HUR GÅR DET DÅ?
• Skulle gissa på att risken för att vi blir utklassade kan ligga på bortåt 50%.
• Men att det alltså finns en chans att vi står emot en del även om vi ändå kanske torskar med 0-4 i matcher. Eller kanske t.o.m. lyckas ta 1 match. Eller i bästa fall 2 matcher.
• Ser jag då ingen möjlighet alls för att vi faktiskt stjälper Läjkers? Jodå. Hockey är hockey. Vi får spela om det. De två första matcherna kommer säkert att tydligt visa om det överhuvudtaget finns en chans för att vi slår monstermotståndarna Läjkers. Hur stor är den chansen? 0-1%?
Kommentera