Luleå HF

116441 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2508316

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: nivån på domarna
i detta slutspel är för låg
lär tyvärr fortsätta idag
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
roger_sundsvall: Ja, tyvärr är det så.

De domare som fungerar bäst är Nord och Sjöqvist som i slutspel ser till att höja nivån och därför vanligen tar färre utvisningar än de andra och då blir de utvisningar de tar som regel tydliga och acceptabla. Sedan kan de göra några enstaka rejäla missar också, men det accepterar man eftersom man accepterar att domare kan göra misstag. Men större delen av matcherna märks de inte (=bästa betyget domare kan få) och det betyder förstås att lagen får avgöra.

Övriga domare lägger sig i för mycket och håller lägre tröskel för utvisningar. Det innebär att de tar tveksamma utvisningar, samtidigt som de missar andra utvisningar för liknande förseelser. Då märks domarna mycket mer och risken för att de ska döma orättvist ökar. Rätt många lag vet och utnyttjar detta, speciellt på hemmais, och förstärker effekten av att motståndare crosscheckar, slashar eller håller i dem.

Enstaka lag har utvecklat detta rejält så att förstärkningarna blir också efter tveksamma regelbrott och att det snarare blir rena filmningar.

Värst av alla är Apan med specialisten swingerli som medvetet söker fram och utvecklar situationer där de kan låta "benen försvinna" för att ramla pladask och i då handlar det inte längre om förstärkningar utan då är det rent fusk. Mycket äckligt!

Så lag som utnyttjar detta får ofta med sig orättvisa domarfördelar. Till det kommer att domarna i vissa arenor påverkas rejält att döma för hemmalaget. Där har vi t ex Fiskrenset som visserligen inte är ett lag som filmar, men publiken och stämningen i Scandal-i-Analium är sådan att de flesta domare ger Fiskrenset klara fördelar och några domare dömer där i princip helt efter publikens anvisningar.

Mer ärliga, hederliga, sportsliga lag blir gärna förlorarna i denna domartombola. Jag har bara sett lite från Timrets matcher men tillräckligt för att ha uppfattningen att ni är ett lag som domarna ger nackdelar.

Luleå då? Ja. väsentligen tillhör vi de lag som är för sportsliga och förlorar gärna på domare. Enstaka spelare som t ex Tyrväinen kan förstärka och falla när han blir regelvidrigt påhoppad, för utan det får han inte med sig utvisningar. Övriga spelare gör det i princip aldrig.

Så har vi Shinnimin som hängts ut som den stoooora filmaren i SHL. Och det fantastiska är att han INTE filmat faktiskt. Däremot förstärkt och gjort det på ett dramatiskt sätt genom att kasta upp armarna i luften när han går omkull så att domarna verkligen ska se att han faller. Inför säsongen drog den ilskne kvänen Pudas fram Shinnimin som filmare och SHL förklarade att man skulle motverka filmningar och media hängde på som fan genom att alla körde ett jättedrev mot Shinnimin. Tidigt hösten 2022 gick Shinnimin ut offentligt, efter samtal med Bulan och Skuggan, och förklarade att han skulle lägga av helt med de dramatiska fallen och förstärkningar över huvud taget. Och faktum är att exakt det har han gjort. Senaste bortåt halvåret förstärker han ingenting alls och har på så sätt varit en av de minst filmande spelarna i SHL - man kan lätt räkna upp 40-50 spelare som förstärkt mer under detta halvår. men fortfarande sitter de självutnämnda experterna i SeMer, speciellt matchkommentatorer och lyfter att "Shinnimin är ju känd för att filma" och det är så j-a dåligt. Under några veckor i höstas öste media ut med en j-a massa artiklar för att köra drev mot Shinnimin och Luleå som "fuskare" men därefter har inte en j-a tidning eller annan media tagit upp att Shinnimin aldrig förstärker det minsta numera. DÅLIGT! Speciellt som de värsta fuskarna Apan med storfuskaren swingerli kommer undan med sitt medvetna fusk....

Förresten. I nedanstående Apan, del 2 blev de sista bilderna 9 och 10 felaktiga. Här nedan kommer de korrekta bilderna. Som visar hur domaren - som inte sett vad som hänt, men bara sett slutresultatet "stackars swingerli" ramlar pladask och publiken vrålar - chansar och beslutar om utvisning, PP för Apan, som bara behöver 22 sekunder på sig att kvittera matchen och genom fusk sedan stjäla matchen av stackars Röglet.
Kommentera