Luleå HF

116440 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2551152

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
eltifoso: Ja, lite skoj vi passar på med. Kör man en mer seriös vinkel kan det handla om att jämföra strategier hos två hockeyföreningar som funnits i täten på senare år när man upprättat listan över hur rika hockeyföreningar är.

För ett drygt handfull år sedan basunerades det ut att rikast av alla var Apan och dess styrelse utmålades i de lokala bladen som finansgenier. Lite oklart vad det geniala bestod av, förutom att lägga ned damlaget för att spara pengar och övertala kommunen att lägga ned skolor och släcka julgranarna i obygden.

Men övertygade om sin egen förträfflighet lät de skrytbygge en lyxrestaurang i arenan där Apledarna kunde käka gratis vilket bokfördes som arbetsluncher, medan övriga gäster uteblev sedan de i dörren fått reda på att fulölen kostade skjortan. Men Apan gjorde en Pölsa och lät uppskatta "värdet" av skrytbygget, som hade det legat på Stureplan i Stockholm, och Vips! var de fortsatt rika.

Varpå genierna anställde en person som arbetat med att köpa och sälja i tio år - oklart vad - som sportchef. Och under tre år som förste inköpare möte han allt han kom över inklusive en massa skadade f d spelare som knappt kom i spel innan de såldes vidare för en spottstyver. Att publiken svek och läktarna gapade än mer tomma år efter år medan "Sportchefen" Näsan orsakade förluster på 30 miljoner störde inte nämnvärt. De var ju fortsatt "rika" eftersom den tomma lyxrestaurangen (av de själva, pölsaprincipen) ansågs vara så värdefull.

Att läktarna var allt mer tomma och att det lokala intresset falnat låtsades man inte om. Kommunen stödköpte biljetter och säsongkort och Apan rapporterade "publiksiffror" som kreativt räknade antal armar i arenan i stället för personer där alla kunde se hur de tomma stolarna dominerade, men räknades som "åskådare". Eftersom Apan regelbundet i början av augusti basunerade ut att "publikintresset för Apan är högre än någonsin" efter att ha arrangerat "den första isträningen" där ingen träning förekom. Men ansiktsmålning, fiskdamm och banjoframträdanden för småbarn som gratis insläpptes.

Men under ytan var Ebberöds Lag synligt för de egna spelarna. De, som lämnat Apan för karriärer utomlands, men inte lyckats och då kom hem, valde genomgående andra klubbar än Apan. De vissten att något i grunden var fel, och att de ekonomiska genierna i ledningen inte var att lita på.

Och senaste åren har Apan alltså inte ens haft likvida medel att betala spelare och andra anställda utan i stället tagit kortfristiga lån till hög ränta, för att kunna betala löner.

Medan Warulfven alltså sett till att få ränteintäkter för sitt kapital.

Två olika principer för företagsamhet, som naturligtvis speglar all annan genialisk ekonomi i de båda klubbarna. Och inte konstigt att Warulfven återtagit ställningen som rikast i hockey-Sverige och seglat ifrån.

Medan de ekonomiska genierna hos Apan en efter annan lämnat det sjunkande skeppet som apråttor för att slippa stå till svars när verkligheten kommer i kapp.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: En verkligt målande och korrekt beskrivning av skaik, man får ta i beaktning också att de har dyrare utrustning än de övriga då de måste ha specialtillverkade handskar
Kommentera