Luleå HF

116294 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2559631

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Aftontrasan vill dra igång en affär och kör en artikel där de hävdar att Limpan pikat Lindberg och "nu svarar på Lindberg på Omarks passning":

– Oscar Lindberg är en bra hockeyspelare, en träningsprodukt, svarade Omark.

– Om det betyder att jag har tränat för att bli bra så tar jag det som en komplimang.

Låt oss kolla lite stats då. Båda debuterade i Elitserien vid 18 års ålder och lirade där i fyra säsonger. Limpan lirade för Luleå 2005-2009 medan Lindberg lirade för Apan 2009-2013.

Vi kan till att börja med konstatera att Luleå under de säsongerna kom 5, 7, 10, 5 i serien samt åkte ut i kvarten tre gånger samt var mycket nära att hamna i kval en gång. Medan Apan kom 4, 3, 2, 1 i Elitserien under Lindbergs fyra säsonger och gick till SM-final tre gånger, vann ett SM-glud. Lindberg spelade alltså i ett mycket bättre lag under sina fyra säsonger och därmed hade goda möjligheter att prestera bättre än Limpan under hans fyra säsonger för Luleå.

Lindberg vs. Limpan som juniorer i Elitserien.
• Som 18-åring levererade Lindberg 2/36 0,06 p/m och Limpan 1/19 0,05 p/m
• Som 19-åring levererade Lindberg 14/41 0,29 p/m och Limpan 17/50 0,34 p/m
Ungefär lika prestationer alltså, men Lindberg spelade alltså i ett bättre lag än Limpan.

Lindberg vs. Limpan som seniorer i Elitserien.
• Som 20-åring levererade Lindberg 10/46 0,22 p/m och Limpan 32/55 0,58 p/m
• Som 21-åring levererade Lindberg 42/55 0,76 p/m och Limpan 55/53 1,04 p/m
Lindberg utvecklades alltså men Limpan gjorde det snabbare och nådde topprestationer - trots att Lindberg spelade i bättre lag.

Kollade upp lite vad de presterat senare i karriären när de har spelat i samma liga under samma säsong. Det skedde vid två tillfällen.
• 2013-2014 i AHL levererade Limpan 1 poäng per match och Lindberg 0,59 poäng per match.
• 2022-23 i NLA levererade Limpan drygt 1 poäng per match och Lindberg 0,82 poäng per match.

Lite sammanfattande om säsongerna innan de nu återvänder till SHL
• Limpan har senaste 8 säsongerna (5 KHL, 2 NLA, 1 SHL) levererat i genomsnitt drygt 1 poäng per match.
• Lindberg har senaste 4 säsongerna (2 KHL, 2 NLA) levererat 0,8 poäng per match.

Lite intressant att kolla upp hur många utvisningsminuter per match de hade under de åren
• Lindberg har senaste 4 säsongerna levererat 1,38 utvisningsminuter per match.
• Limpan har senaste 8 säsongerna levererat i genomsnitt 0,75 utvisningsminuter per match.
Ja, där lyckas Lindberg äntligen "vinna" satsestetiskt i något mot Limpan. Då inser man dessutom att en stjärna som Limpan tas hårt av motståndarna och att han då drar på sig utvisningar för att försvara sig, medan Lindberg mer tycks spela på ett sådant sätt att han blir utvisad.

Man kan väl sammanfatta prestationerna att Limpan snabbare utvecklades till en internationell stjärna som levererat drygt 1 poäng per match i SHL, AHL, KHL, och NLA. För Lindberg tog det fler år och han har aldrig levererat på Limpans nivå.

Förra säsongen spelade de båda i Schweiz där Lindberg lyckades ta sitt Bern till plats 8 i serien varefter de vann sin sociala slutspelsmatch för att sedan sparkas ut i kvarten.

Limpan å andra sidan tog Geneve till plats 1 i serien (där Limpan levererade näst mest pinnar av samtliga spelare i NLA) och därefter till klubbens första glud någonsin.

Men överlag framstår Lindberg som en fulspelare och - som Limpan mycket väl påpekar - en träningsprodukt. Tränad att spela fult. Inte oväntat "imponerade" Lindberg när Luleå spelade mot Apan häromveckan genom att överfalla Tyrväinen med en sen tackling riktad mot Tyras tidigare skadade axel och "lyckades" därigenom få bort Tyrre ur matchen och därefter har Tyrre inte spelat utan rehabba axeln. Säkerligen uppskattat i apkretsar.

Sammantaget vet vi ju att den som åker på en utvisning orsakar mål för motståndarna under vissa av dessa utvisningar och eftersom fulspelare Lindberg åker på så extremt många utvisningar reduceras hans poängproduktion och i praktiken levererar han inte så mycket framåt.

Men det stör honom säkert lika lite som, när han förra våren spelade i KHL sedan Ryssland överfallit Ukraina, tjänade 8 000 kronor per barn i Ukraina som dödades.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Luleå - Kärpät i Delfinen ikväll!

Matchen sänds med start 17.55 på SeMer/TV4+

Tycker att det är kul med denna tradition vi etablerat med dubbelmöten under försäsongerna med bröderna i Luleå och Uleå. Att det dessutom handlar om världens två nordligaste elithockeylag, tillika två lag som vanligen tillhör toppen i sina respektive ligor gör det så mycket trevligare.
Kommentera