Luleå HF

116438 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2577169

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
David Ratio Berguv.

Efter Jarmo Myllys hade vi Hento och Gusten, men arvet från Myllys består av alla fina vakter vi fått därefter. De flesta föda och uppvuxna i Luleå, några sökt sig till Luleå som 15-åringar och utvecklats i vår härliga målvaktsskola.

Och först av alla dessa var Berguven, som slog igenom som landets bästa juniormålvakt 18 år gammal.

Tyvärr misshanterade Luleå Hockey Berguvens utveckling därefter. Först hade vi tränaren Lehner, som envist bara körde erfaren köpevakt och sedan hade vi en intern klubbsatsning på Mattias Modig, med farfadern som tidigare ordförande, och både farsan och farbrodern som tidigare Luleåspelare. Berguven fick visserligen spela i SHL men bara enstaka matcher och satt mest i båset och tappade många år i utveckling innan han sparkades till galna Bofors och hamnade sedan i Almtuna.

Karriären hade stoppat upp och 23 år gammal drog han till Norge. Där blev han utsedd till säsongens bäste vakt, kom hem till Oskarshamn och gjorde en finfin säsong i ettan.

Då tog Rönken och Bulan hem honom till Luleå och sedan dess har han spelat 14 raka säsonger i Elitserien SHL.

Från det att han slog igenom som 18-årig junis förlorade han på många vis sju viktiga år av utveckling, innan han kom hem till Luleå och Elitserien på riktigt. Men för oss som följde honom kunde vi notera hur han år efter år fortsatte att utvecklas och vi trodde nog att det skulle bara bli bättre och bättre.

Men han fick stark konkurrens i Luleå när arvet från Myllys fyllde på med utmärkt vakt efter vakt. Berguven fick dela på sysslan i Elitserien med t ex Anders Nilson och Johan Gustafsson men i slutspelet var det de andra vakterna som fick förtroendet trots att Berguven i serien levererat runt 93% eftersom de andra lyckades ännu bättre. För att få spela med säker förstaspade gick han vidare och lirade fem år för först Pungen och sedan Pölsan och lyckas ofta väldigt bra, men slutspelet för Pölsan ända till förlängning av game seven som peak.

Därefter återvände han till Luleå men konkurrensen blev för svår med Joel Lassinantti och Jesper Wallstedt och det blev färre matcher för Berguven, som då också levererade sämre.

Men så, när Lassi kom hem och Wallstedt var kvar, tog Berguven chansen och gick till Pungen som hade stora problem på kvalplats i SHL. Trots att han nu fick spela bakom ett sämre försvar än i Luleå, ökade han omedelbart sina resultat med drygt 2% räddningar, stal matcher för Pungen och räddade dem kvar i högsta ligan.

Sedan släppte han taget lite känns det som, som äldre vakt, plockades in som tvåa i Timret i fjol, fick enstaka matcher.

Vi trodde väl att han nu 38 år gammal skulle fasa ut karriären, kanske något år i Boden eller så. Men så värvas han till Apan i stor målvaktskris. Får spela CHL-matcher, levererar som en av CHL:s tre toppmålvakter. Och till slut kontrakterar Apan Berguven för hela säsongen och han debuterar i SHL för Apan genom att stjäla bortamatchen mot Oskars som länge spöat Apan hemma hela tiden.

Den gängse uppfattningen är att Berguven är en SHL-ready stabil andremålvakt.

Men jag är inte så säker på det. Under hans karriär har han varit som bäst när han känt att han fått chansen med förtroende och när han velat bevisa hur bra han kan vara. Vilket han framför allt är när han känner sig bekväm med ett bra uteförsvar a la Bulanhockey. Apan påstås ha starka backpar och det kan ge honom det system där han blir som allra bäst.

Och - Nota bene! Berguven i andra lag som Pungen, Pölsan och även Timret har varit som bäst MOT Luleå och som regel stulit matcherna av oss.

Vad vill vi då? Vill vi se Berguven misslyckas och Apan falla denna säsong? Eller hoppas vi för framgång för Berguven?

Jag hoppas i alla fall att Berguven överraskar med en utmärkt säsong, men att Apan hamnar bakom Luleå Hockey förstås.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Full omgång i SHL idag:

15.15

• Timrå IK - Linköping HC
• Leksands IF - HV 71
• Rögle BK - IK Oskarshamn
• IF Malmö Redhawks - Luleå HF

18.00

• MoDo Hockey - Frölunda HC
• Örebro HK - Färjestad BK
• Växjö Lakers HC - Skellefteå AIK
Kommentera