Luleå HF

116422 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2587503

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
hello alla glada=) Tänkte bara höra med er inbitna luleåfans som följer luleå.. Skulle ni säga att bulan är en väldigt defensiv tränare med väldigt uppstyrd och" tråkig hockey"? Det är verkligen inte min bild av bulans hockey fillosofi.. men jag följer inte luleå så extremt mycket men när bulan var i mitt brynäs så fick han till både resultat och fin hockey=) Hade vart intressant vad ni luleåfans har för åsikter? mvh
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
parks: Hej Parks! Håller med dig. Det är en bild som media målat upp.

Tror att Bulans filosofi bygger på tänket att bra system i första hand bygger på att ite tillåta motståndarna att måla och när det fungerar kan man släppa loss de offensiva krafterna att måla framåt och vinna matcher.

När Jonas Rönnqvist testade systemet i Almtuna två år och lyckades utmärkt tog han det till Luleå och Bulan anslöt. Då använde de sig dessutom av korta byten för att kunna begära av spelarna att de gav max varje byte. När de drog igång detta i Luleå gick vi fram som en stormvind och vann nästan allt. Och jag kommer ihåg att Warulfven förklarade att "vi har alltid kunnat förklara att vi spelar vårt spel och andra får anpassa sig men det är bara att erkänna: för att ha chans mot Luleå måste vi spela som de gör". Vi hade då plockat upp Pär Arlbrandt och Niklas Olausson från allsvenskan (som inga andra trodde skulle duga för Elitserien) som tillsammans med Abbotarna och andra gick främst i vår offensiv och det lyckades utmärkt.

En annan sak som Rönken och Bulan införde var
1) Absolut förbjudet att utdela farliga tacklingar mot huvuden och knän
2) Absolut förbjudet att ta slarviga utvisningar
3) Absolut förbjudet att protestera mot domare
Det där fungerade utmärkt. Vi slapp en massa tjafs med domarna och jag tror snarast att det gav oss fördelar från dem i tacksamhet. Tyvärr tog det en ände med förskräckelse. Dels i ett slutspel mot Djurgårn, då Hardy beordrade sina spelare att ge hjärnskakningar på våra spelare så snart de kunde, samtidigt som de hetsat upp media med att Luleå filmade och därmed lät skitzebror Djurgårn komma undan med brutala överfall. Dels i ett slutspel mot Fiskrenset, då en vidrig Patrik höjdhopparen Sjöberg tog hitta-på-utvisningar på Luleå till höger och vänster. Men i vilket fall: ingen motståndare fick hjärnskakning när de mötte Luleå under flera år och det var strålande.

När det gäller försvarspelet var den stora skillnaden att vingarna skulle bidra maximalt i spelet utan puck. Det är väl den stora skillnaden egentligen, som när det fungerar, inneburit att Luleås försvar blir så svårforcerat för motståndarna. Att alla fem vet vad de ska göra och gör det: markerar rejält och förhindrar inspel i slottet inklusive att se till att när långskott kommer gå i spellinje med skott eller klubba för att minimera skott på mål - men när de inte går flytta sig så att målvakterna ser skotten.

Detta om motståndarna är i vår zon, men spelet utan puck räcker inte där. Backar och centrar försvarar som vanligt redan när motståndarna får puck, men det gäller också vingarna, i Bulans system. De följer och markerar motståndarforwards och om det behövs genom hög press och sargdueller redan i motståndarzonen för att tvinga till misstag plus stoppa spelvändningar. Samt, om det inte är bra lägen för hög press, backa ned och göra det trångt för motståndarna att komma igenom vår zon.

Övergipande tror jag alltså att Bulans system skiljer sig mest för vingarna. Dessa forwards, ofta stjärnor och målspottare, har historiskt kunna slappa lite när vi inte haft pucken och gärna legat lite offensivt för att kontra och låtit bli att delta så mycket i spelet utan puck, i syfte att ha kraft för att slå till vid spelvändningar och långa uppspel.

Det är den stora skillnaden och det är något som inte alla vingar fixat. Om dessa vingar inte fixar spelet utan puck får de inte speltid. Johan Harju, gör inte riktigt på spelet utan puck. Noel Gunler, hade vi älskat att ha kvar men när han inte lärde sig spelet utan puck blev det inga förstalinor utan mer jobba med brunkare eller 13e. Nu har vi en strålande junis - Wozniak - och hoppas verkligen att han kan etableras i våra förstalinor inom något år. Och det är förstås andra forwards som fallit av samma skäl. T ex nu i år tjecken Zdrahal, en ypperlig offensiv spelare, men som inte fick speltid offensivt när han inte fick till spelet utan puck. Grejen är den att om Bulan tillåter någon vinge att inte göra maximalt i spelet utan puck riskerar det att även andra tar sådana friheter och därför är han stenhård på det.

Och Bulan och tidigare Rönken vet exakt vad de begärt och påpekar direkt när någon agerat fel mot systemet; de hade ju båda långa karriärer i Luleå och vet exakt vad det handlar om in i minsta detalj.

Det mesta ovan handlar ju om spelet utan puck. När det gäller spelet MED puck och offensiven ger de gärna spelarna hygglig frihet att vara kreativa och hitta linor med kemi.

Luleå har ju i flera år vanligen tillhört topplagen men det som hindrat oss att vinna har varit att vi inte haft offensivt tillräcklig skickliga forwards. Detta dels eftersom det är svårare för en klubb uppe i Luleå att vara lika intressanta för alla spelare, dels eftersom vi tidigare inte haft tillräckliga ekonomiska resurser, dels eftersom köpelag i sydbotten - framför allt Pungen och Öret - snott de forwards vi utvecklat att passa i Bulansystemet. Men också eftersom vi inte kunnat plocka upp egna junisar med tillräckliga förutsättningar. De duktiga junisar vi haft har när de fått chansen fastnat i brunkande fjärdelinor / 13e forward och lösningen borde förstås vara att etablera Bulanhockeyn tidigare i junislagen.

Nu i år har vi haft turen / skickligheten att nyrekryterade forwards som Pasic och Eklind passat bra in i Bulanhockeyn och även Lija tycks det. Och så har vi förstås fått hem Omark, som motståndarna vet att sätta två spelare på, annars går det inte, men det öppnar för andra och det som hindrat produktionen för Limpans lina är att Pontus Andreassons krut tyvärr varit torrt, men det ska nog släppa.

Dessutom har Bulan genomfört att uppspelen från egen zon blivit snabbare genom mittzon om inte motståndet kan neutralisera det.

Ja, det var lite blandat om Bulanshockey och jag håller fullständigt med dig. Den är i grunden inte defensiv, bara för att vi etablerar ett starkt spel utan pucken och sällan släpper in mer än ett par mål från motståndarna, men det ger grunden för att etablera mycket spel med puck och släppa till offensiven. I år trodde jag att med så pass många nyrekryteringar skulle det ta lång tid innan spelet utan puck skulle fungera men det tycks ha gått över förväntan och det har gjort att offensiven släppts loss. För närvarande har vi imponerande välfungerande forwards och i nästan alla våra matcher har vi tillbringat mer tid i motståndarnas zon än motståndarna i vår och skapat fin offensiv genom att spelare som Omark, Kempe, Shinnimin och Pasic haft skickligheten att dyrka upp motståndarförsvar och skapa farliga chanser i slottet. När Bulanhockeyn fungerar perfekt kommer vi i matcherna framför allt bestå av vår offensiv och vårt anfallsspel. Defensiven och spelet utan puck finns där i bakgrunden och är en förutsättning för att offensiven ska dominera.

Tror att det var vad som hände med er när Bulan var där. Ni hade många utmärkta spelare men utan att tillräckligt väl fungerande system. Bulan lyckades övertyga spelarna att följa hans system och var som en iller i båset att påpeka när någon missat en detalj och med respekt för hans kunskap rättade spelarna till det och då blev laget vinnande och det var härligt att se.
Kommentera