Luleå HF

116082 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2591335

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Som många vet har jag en minst sagt njugg inställning till Tre Kronor när laget ska spela matcher och turneringar där över hundra av våra bästa spelare inte kan delta. Eftersom de spelar i Nordamerika.

Nu ska det tydligen hända igen och Sam Hallam har tagit ut följande trupp:

MÅLVAKTER
30. Linus Söderström
35. Carl Lindbom

BACKAR
5. Oscar Fantenberg
6. Carl Dahlström
8. Petter Granberg
33. Niklas Hansson
38. Olle Alsing
54. Anton Lindholm
72. Tim Heed
94. Joel Persson

FORWARDS
11. Joakim Nygård
12. Max Friberg
20. André Petersson
24. Oscar Lindberg
28. Anton Bengtsson
29. Mario Kempe
44. Victor Ejdsell
59. Linus Johansson
70. Dennis Rasmussen
76. Jonathan Dahlén
81. Marcus Sylvegård
82. Jesper Frödén
89. Patrik Karlkvist

Snacket innan uttagningen har framför allt handlat om att vakten Reideborn tycker att han ska kunna tas ut eftersom han nu spelar i Schweiz.

När Ryssland överföll Ukraina stoppades hockeyn i KHL. Någon månad senare genomförde KHL dock slutspelet om Gagarin Cup. Och efter sommaren körde säsongen 2023-24 igång.

1. När Ryssland startade kriget lämnade i stort sett alla spelare från många länder Ryssland och KHL. Det gällde också svenskarna, och många löste ut sig från gällande kontrakt. T ex ska Lucas Wallmark ha betalt massor av miljoner för att komma ifrån ryska arméns lag CSKA.

2. Men. Några svenskar valde att åka tillbaka till Ryssland och spela slutspelet under våren 2022 "eftersom de hade gällande kontrakt".

3. Några spelare valde också att spela vidare i KHL under den senaste säsongen "eftersom de hade gällande kontrakt".

4. Och så har vi förstås enstaka tondöva svenskar som tecknat nya kontrakt med KHL-klubbar sedan kriget startade.

Så vad händer nu? Hur är spelarnas framtid i Tre Kronor och i svenska klubbar med anledning av deras agerande 1-4 vad det gäller KHL sedan Ryssland startade kriget?

Ja, kategori 1 är ju hjältar förstås. Som Wallmark sa "det kostade mig många miljoner men det var ett billigt pris jämfört med det som det ukrainska folket betalar".

Kategori 4 är körda för all framtid naturligtvis. Beredda att sälja sin skäl för pengar.

Och nu har Hallam beslutat att avstå från kategori 3. D v s Reideborn, Adam Almquist och Jacob Lilja. Förbundet påstår att et är av sportsliga skäl, Hallam som äger beslutet menar väl något som att det skulle ställa till med lite rabalder och därför påverka sportsligt. Man vet inte.

Men vi har ju kvar kategori 2-svenskar och det är verkligen underligt att de inte diskuterats. Självklart ska de ställas i samma grupp som kategori 3-svenskar. Skillnaden är bara att de hade kortare kontrakt som gick ut efter slutspelet 2022.

Men både kategori 2 och 3 återvände till KHL och Ryssland under brinnande krig "eftersom de hade gällande kontrakt".

Jag tycker att det är mycket mer som förenar kategori 2 och 3 än som skiljer dem och det vore rimligt att de hanteras lika.

Nu har jag inte kollat upp hur många sådana kategori 2 vi har men två spelare framträder.

a) Lasse Johansson, målvakt i Fiskrenset. Han lirade för SKA slutspelet 2022 och därefter gick han direkt till Fiskrenset och ingen verkar ha haft något prov med det. Mycket konstigt. Men han är iofs inte uttagen av Hallam nu.

b) Oscar Lindberg, apcenter. Han lirade för Moskva slutspelet 2022. Därefter körde han en säsong i Schweiz innan han köptes in av Apan.

Apan presenterade att "Lindberg kom hem" men i beskrivningen av hans karriär nämnde man inte ett ord om att han spelat i KHL. Och än värre att han återvände under brinnande krig för att spela slutspel våren 2022.

Och det blev inget snack om det heller. Så Apan gjorde ett försök att köpa in en kanadick Agostino direkt från KHL men då gick det åt helvet och de fick låta honom gå efter att ha betalt honom lön på en miljon för 48 timmars anställning. Men återigen inget snack om Lindberg.

Och nu finner vi att Hallam tagit ut Lindberg i Tre Kronor. Man kan ju absolut tänka att han borde bedömas och hanteras som t ex Reideborn, men eftersom Apan gladeligen köpte hem honom. Sedan de modifierat supportrarnas krav på att "ingen som spelat i KHL under kriget ska få spela för Apan" till "ingen som som skrivit kontrakt för KHL under kriget ska få spela för Apan". Eftersom de planerade att köpa in Lindberg och senare försökte även med Agostino.

Men återigen. Inget snack om att Lindberg tas ut för Tre Kronor.

Jag räknade ju tidigare fram att under de matcher som Oscar Lindberg spelade våren 2022 i KHL under brinnande krig dödades så många barn i Ukraina att de motsvarade 8 000:- i lön för Oscar Lindberg per dödat barn. Det där kan man ju se hur man vill men det är fullt möjligt att se det som vad Oscar Lindberg är beredd att göra för sina trettio silverpenningar.

TILLÄGG: Citat "Svenska ishockeyförbundet stoppar inte Adam Reideborn, Jakob Lilja och Adam Almquist ifrån att spela i Tre Kronor. Men förbundskapten Sam Hallam gör det.
– En konsekvens, att har man valt att åka tillbaka till KHL efter krigets start, det gör att man just nu inte har förtjänat min tillit att spela i Tre Kronor, säger Sam Hallam."

KOMMENTAR: Sam, vet du vad Oscar Lindberg gjorde våren 2022?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Grattis Sven ni fick in en köpespelare i landslaget!! Vi har 3 denna gång 2 Skellefteåkillar och så Linus Södersström
Kommentera