Luleå HF

116399 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2627791

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Charliejfz: Disease X?

Det handlar om att mänskligheten behöver ha beredskap för att hantera, dels naturliga smittämnen, dels konstgjorda sådana för syften som krig/terror. Och det gäller förstås speciellt allvarliga smittor med hög sjuklighet/dödlighet i synnerhet om de har hög smittsamhet.

Den primära beredskapen handlar om att kunna upptäcka och diagnostisera smittämnet hos människor. Nästan alla länder har upprättad nationella system med referenslaboratorier för kända sådana smittor, t ex för fågelinfluensa, SARS, pest, ebola, polio, rabies med mera.

Men därutöver behövs förstås beredskap för att upptäcka tidigare okända smittämnen. Och faktum är att Sverige 1 februari 2017, som första land i världen, etablerade ett officiellt, nationellt referenslaboratorium för okända smittämnen (länk).

Om en läkare har en patient med en allvarlig infektionssjukdom, men kan inte fastställa diagnos, kan hen ta prov från angripna vävnader och skicka till detta referenslaboratorium t ex för ” Metagenomik för generell detektion av okänd patogen”. Då karakteriseras all nukleinsyra i provet och efter analys mot internationella databaser fastställs om provet innehåller smittämne, och om detta är tidigare beskrivet hos människa eller djur, växter, etc alternativt att det är frågan om en tidigare ej känd mikroorganism.

Det där går på några dagar och när det väl är gjort kan diagnostisk test snabbt rekommenderas till andra laboratorier och länder. När det gäller t ex SARS-1 från mellanöstern och SARS-Cov-2 från Kina kunde vi i Sverige analysera – och analyserade - för sådant inom någon vecka från det att den nya smittan först rapporterats internationellt.

När det gäller beredskap mot allvarliga och/eller samhällsallvarliga smittor finns det alltså etablerat mot kända smittämnen men därutöver måste finnas beredskap mot nya, tidigare okända sådana och det är det som kallas ”Disease X” orsakade av ”Pathogen X”.

Och den primära beredskapen i form av mikrobiologisk diagnostik för Disease X är alltså utmärkt. Men därutöver krävs förstås också sjukvårdens och samhällets beredskap och den kan man, för att uttrycka det milt, beteckna som si-så där.

Alla som arbetar inom detta område vet att med stor säkerhet är den mest tänkbara, framtida Disease X med svåra följder för världen kommer att vara en luftvägsinfektion med hög dödlighet. WHO har sedan lång tid etablerat ett system för alla länder, SARI (severe acute respiratory infection) att snabbt diagnostisera ny sådan smitta, t ex fågelinfluensa.

Samtidigt vet också alla att den bästa förbyggande insatsen för att hindra att världen drabbas av sådana smittor är att arbeta bort mikrojordbruk i framför allt urbaniserade kinesiska storstäder, där det på bakgårdar blandas fågel och svin och barn som ansvarar för hanteringen. Och när det snoras och hostas blir det en orgie för human, fågel- och svininfluensatyper som möts rekombineras med varandra. Förr eller senare utvecklas en influensatyp som dels kan spridas över världen med fågel, dels kan smitta vidare till människa med hög dödlighet. Då riskerar vi en pandemi som kan bli 10-20 ggr värre än coronapandemin.

Politiskt-ekonomiskt är det också väl fastställt vad som krävs för att arbeta bort mikrojordbruken och det är att Världsbanken och alla associerade sponsorer satsar resurser där. Man kan förvisso ”tycka” att det är Kina och andra asiatiska och afrikanska länder som ”har ansvaret” men ska det bli gjort måste det till satsning från västerländska/internationella organ. Ett problem därvidlag är att i US of D har man i hög utsträckning prioriterat resurser för beredskap mot terroristiska angrepp.

Personligen tycker jag att det vore en smal sak att utrusta landet med ett förråd av fungerande skyddsmasker. Ungefär som när man längre tillbaka hade krav på skyddsrum med taskiga gasmasker, ifall ryssen skulle anfalla oss med senapsgas.
Vid ett utbrott som senast Corona alternativt ett framtida farligare luftburet virus skulle det bara vara att ordinera mask på några veckor och det skulle få den j-e spridning att väsentligen dö ut.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Mycket intressant läsning kring framtida luftburna patogener. Och det går ju bra i hockeyn också.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Luleås lag mot Oskars:

Goalies
31. Ward, Matteus
1. Rautio, David

1st Line
29. Gustafsson, Erik - 5. Hardegård, Marcus
67. Omark, Linus - 21. Tyrväinen, Juhani - 40. Lilja, David

2nd Line
23. Sellgren, Jesper - 27. Laaksonen, Oskari
43. Eklind, Oscar - 20. Connolly, Jack - 24. Shinnimin, Brendan

3rd Line
39. Själin, Pontus - 3. Allard, Frederic
11. Pasic, Nikola - 96. Andreasson, Pontus- 10. Emanuelsson, Einar

4th Line
6. Hedqvist, Isac - 14. Berglund, Jonas - 38. Nikupeteri, Olli

Sjunde back
9. Jansson, Ludvig

Extra Players
17. Kant, Joel (LW)

Jahaja. Nu hoppas vi att Dynamit-Lilja får ett genombrott modell större. Och tänk om Pontas lina levererar!

Men den där tredje femman ser riktigt farlig ut. Defensivt.
Kommentera