Luleå HF

116367 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2663204

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Dagens SHL:

15:15

• Luleå HF - Rögle BK
• Linköping HC - HV 71
• Frölunda HC - MoDo Hockey

18:00

• Timrå IK - Skellefteå AIK
• Leksands IF - IF Malmö Redhawks
• Örebro HK - Växjö Lakers HC
• IK Oskarshamn - Färjestad BK

Känns inte så mycket nerv de avslutande omgångarna. Som det ser ut nu. Det mesta tycks avgjort. Handlar mest om att positionera sig nu. Några lag kan förstås passera andra och ta sig till åttondel eller direkt till kvarten.

Degersig.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Strömwall får matchstraff för så kallad "offensiv tackling" med "uppåtgående rörelse".

Vad tusan handlar det här om?

Kampen mot hjärnskador på hockeyspelare.

Låt mig omedelbart fastslå: jag är för denna kamp. Så mycket att jag anser att hockeyn lika gärna kunde läggas ned, eller reglerna rejält ändras åt damhockeyhåll, om man inte får kontroll på detta.

Tidigare skrev jag mycket om saken och det var för några år sedan när man tillät vad fan som helst, speciellt i slutspel ”där nivån naturligt höjs”. Och en massa självutnämnda experter gnydde ”håll upp huvudet” bara, annars får du skylla dig själv.

Nu har kampen äntligen tagit skruv, men nu kör man åt andra hållet och dömer för allt som träffar huvud ungefär för att markera att allt är förbjudet.

Det jag inte begriper är varför engagerar man inte en grupp av riktiga experter – neurologer med erfarenhet inom traumakonsekvens – för att fastställa vad som är riktigt farligt och sätta insatserna speciellt mot sådant. Inklusive utbilda spelare, tränare, domare, situationsrum och DIFiplinnämnd – samt gärna dessutom de självutnämnda experter i media som tror sig ha den kunskapen.

Och sedan ser man till att regelverket och tillämpningen anpassas för att optimalt skydda hockeyspelares hälsa.

De flesta pojkar har erfarenhet av slagsmål och har fått enklare slag på käften utan att man behövt ringa på bårbärare och utdöma matchstraff för det. Enklare motsvarande händelser inom hockeyn – speciellt när det är frågan om misstag och inte medvetna överfall – bör inte hanteras överdrivet allvarligt. En del sådant händer och kommer att hända i hockey utan att det är speciellt farligt. Till det räknar jag också när det blir gruff och spelare sliter och slår på varandra utan att speciellt åstadkomma någon allvarlig skada på motståndare som är beredda och försvarar sig.

Bättre att bedöma sådant mildare för att koncentrera sig på de verkligt farliga situationerna.

Nu förklarar många så kallade experter – på hockey, inte på medicin – att nordsydtacklingar konsekvent måste vara tillåtna. Vanligen är de som uttalar sig vana vid hockey som spelades förr i världen, med mindre tyngd och mindre hastighet, och de ”känner” att är man beredd ska man kunna skydda sig.

Jag håller inte med. Jag anser att det finns lägen då hockeyspelare medvetet sätter in extremt våld mot motståndare som missat att skydda sig och i dagens intensiva hockey är risken för det betydligt större än förr i tiden. När hockeyspelare då med kraft stöter med ett stenhårt axelskydd mot huvudet på en motståndare spelar det ingen roll om det är nordsyd – där ska den som gör det inse att en sådan våldsam kraft innebär att man orsakar en hjärnskakning omedelbart. Och då ska det vara förbjudet; då får man välja att stå upp bara i stället.

Men oftast är det inte första våldet mot huvudet på en laddad spelare som orsakar värsta skada utan det följande våldet mot huvudet, när monstertacklade spelare slår i isen eller sargen utan möjlighet att skydda sig efter den första smällen, varefter de tappat kontrollen.

Vid första våldet mot huvudet förflyttas benkraniet snabbt och den upphängda hjärnan kommer i rörelser, gungar fram och tillbaka, och är då extra känslig för nytt våld. Som uppstår när huvudet i hög hastighet och med hög kraft slår i isen eller i sargen – det är då som hjärnvävnaden utsätts rejält och inflammationer och skador på och runt hjärnceller uppstår och i värsta fall blodkärl slits av och hjärnblödningar uppstår.

Det måste man ha klart för sig för att förstå vilken typ av våld på ishockey som är farligt och som ska motverkas och bestraffas med kraft.

Monstertacklingar som slänger spelare försvarslösa mot is ska aldrig vara tillåtna. Medvetna tacklingar med kraft axel mot huvud blir som att träffas av en murbräcka och ska också sådana aldrig tillåtas, inte ens nordsyd, och bäst vore att ersätta dessa stenhårda axelkåpor med mjukare bolstringar så skulle folk antagligen vara försiktigare för att inte riskera axelskador.

Sedan har vi tacklingar ”mot sarg” – ett ämne som flitigt diskuteras där många anser att den som vänder ryggen till fast den har ”anledning att tro att den kan bli tacklad i ryggen” är att skylla, medan andra lyfter att man inte ska tackla folk mot sarg vid vissa avstånd där axelskada eller hjärnskakning riskeras.

Det där är ett lite svårt område. Personligen kan jag inte förstå varför det ska vara tillåtet att tackla någon i ryggen – eller, för att tala klartext om vad det vanligen handlar om – hur ini helvete en spelare ska ha rätt att utan bestraffning crosschecka någon i ryggen. Jag förstår inte hur fan det blivit accepterat och tillåts hundratals gånger per match till dess att den som utsatts faller då den överfallande utvisas alternativt den fallande döms för filmning.

Ta bort allt sådant våld i ryggen för tusan! Varför ska vi önska en hockey där sådan accepteras? Javisst – spelare kan nära sarg stå med rygg utåt för att skydda puck och vill du hindra denne får du göra det på annat sätt. Men att crosschecka dem i ryggen är så förbannat fult och onödigt att det ska fan inte finnas i hockey. Och jag tycker detsamma för de massor av crosscheckingar i ryggen på spelare som sker framför mål. Bort med den jävla skiten!

Med det skrivna om sakernas natur skulle därefter rättskipningen följa med. Lindrigt våld mot huvud men ofarligt kan passera, utan straff eller 2 min beroende av omständigheterna.

Allvarligt och medvetet farligt våld mot huvud ska bestraffas rejält. Matchstraff är bara början, men sedan ska det inte handla om 1-4 matchers avstängning utan regelbundet avstängningar på nivån 10-20 matcher. Och riktigt fula saker borde ta bort spelare från ishockey i år-åratal. Vissa galningar ska vi bli av med från hockeyn där de inte alls ska skyddas för sina överfall utan tvärtom dömas civilt om skulle de överfallit andra människor med allvarligt våld. Då ska det inte dröja att bli av med sådant våld som riskerar hjärnskada spelare som under eller efter karriären lider av mentala rubbningar.

Detta om kampen hjärnskador som är prio ett, men som nu snarast förlöjlas eftersom man kör med regler som inte baseras på medicinskt kunskap om vilket våld som är farligt.

Sedan har vi också skydd mot brutna nackar och skador på ryggmärg samt skärande våld mot framför allt halspulsådror.

Men börja med att plocka bort överfall med kropp eller klubba i ryggen på folk. Det är så jävla fult att det borde bort från hockeyn omedelbart.
Kommentera