1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

495767 inlägg · 4089 ämnen

Inlägg #2720336

Sv: Apropå ingenting...
smyl: Tack för ett välskrivet inlägg med intressanta kommentarer. Du är inne och nosar på det som är min poäng:

"...men jag skulle gärna se dig stålsätta dig en smula efter att du slungat ett brandbomb i textformat..."

När någon begår självmord efter mobbning, hur ofta diskuteras det huruvida personen -förtjänade- att bli mobbad? Att lyfta en sådan diskussion hade varit en betydligt större faux pax än att föra resonemanget om att självmord är egoistiskt. För du säger själv att om man ska ha kontroversiella åsikter, så bör man inte dra på sig offerkoftan. Vilket är precis min poäng. Det snackas om att jag ägnar mig åt victim-blaming, men när jag påvisar att jag själv blir utsatt för näthat, så är reaktionen att jag inte ska ta på mig offerkoftan.

Sanningen är att ingen här vet hur min psykiska hälsa ser ut. Skriver jag det jag skriver för att jag:

1) Inte själv ser dem som provocerande?
2) Är ett troll som tycker att det är kul att reta upp folk?
3) Vet att det kommer ta hus i helvete, men tycker att debatten är viktig?
4) Är är arg på världen och vill jävlas tillbaka?
5) Vill upprätthålla en hård fasad, fast i själva verket lever med självhat och är på bristningsgränsen?

Ingen vet. Och argumentet som har lyfts gång på gång ikväll är att psykisk ohälsa är väldigt komplext, att man inte alltid ser det, att det inte alltid är självklart vad som triggar ett självmordsförsök etc.

Det är lätt att måla med breda penseldrag om "Vi måste bekämpa näthat", "Vi måste prata om psykisk ohälsa!" etc., men skrämmande ofta är samma människor som skanderar detta extremt intoleranta när det gäller åsikter som inte stämmer överens med ens egna.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Jag vill inte elda på denna diskussionen mer, men jag vill bara påpeka att självmord inte alltid behöver bottna i psykisk ohälsa. Såg dokumentären om Tim Bergling, och han hade så pass stora problem med magont som han dessutom inte fick någon hjälp med, vilket var oerhört psykiskt påfrestande för honom i en redan stressig vardag.
Hade jag haft sinnessjukt ont hela tiden hade jag nog inte heller sett så mycket mening att leva. De som människor som begår självmord gått igenom kan oftast inte beskrivas med ord och därför är det ofta väldigt svårt att hjälpa dem, tragiskt nog. Jag har även funnit att de som jobbar inom vården idag inte är tillräckligt kunniga eller så är man för obemannade.

Även fast det kan vara svårt att hantera som närstående, så kan jag förstå och respektera ett beslut som Reichenberg gjorde.
Kommentera